8.8 TOTAL SCORE

waveshare pi 4 case

Dodaci
Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 6
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Laka instalacija
  • Pouzdano hlađenje visokih performansi
  • Veoma niska cena
CONS
  • Nema kontrole brzine ventilatora
Bottomline

Waweshare Pi kućište je odlično rešenje za hlađenje za Raspberry Pi-a koje dodaje dva ventilatora i ogroman metalni hladnjak na SBC. Za ovu cenu - to je savršen izbor!

 

Svi volimo naše Rapsberry Pi 4, ali nije tajna da se oni pregrevaju. To je tako bolno. To je uvek glavna pritužba svakog vlasnika jednog od ovih SBC-a – a u našem prethodnom prikazu Raspberry Pi 4 otkrili smo da ovi problemi nisu samo kozmetički, već negativno utiču na performanse zbog termalnog „trotlovanja“.

Postoji dosta jakih razloga da odlučite da Pi 4 držite u kućištu – držite ga time podalje od prašine i podalje od bilo kakve nezgodne ESD struje. Ovo se sve svodi na to da je kućište gotovo neophodno – ali većina kućišta, uključujući zvanično Pi 4 kućište, samo pogoršava situaciju. Tokom našeg testiranja, Pi je izuzetno lako dostigao svoju tačku „trotlovanja“ od 80 stepeni i to u roku od samo nekoliko minuta nakon što su njegova četiri jezgra dostigla puni takt od 1,5 GHz. Zbog njega performanse mu značajno opadaju, okrećući A72 jezgra koja su vrhunac u svojoj klasi protiv njih samih. Videli smo benčmarke u kojima sistemi sa manjim, ali toplotno efikasnijim A52 jezgrima pobeđuju Pi ko u slučaju „kornjače i zeca“ iz čitanki. Slabija jezgra jednostavno nikada ne usporavaju.

Kućišta za hlađenje su stoga neophodna za ovaj SBC, a danas imamo Waweshare Pi 4 rashladno kućište sa nama. To je jednostavnan sistem – dve ploče od brušenog aluminijuma i dva ventilatora. Magija je, međutim, u tome koliko sve to dobro funkcioniše.

Donja ploča samo drži zajedno sendvič: ploča-Pi-ploča, dok gornja ploča ima kontaktne tačke za CPU, RAM i USB kontroler, tri od četiri nesumnjivo najveća izvora toplote u sistemu. Bilo bi lepo videti i Eternet kontroler – poslednji u grupi, pokriven, ali nismo primetili nikakve probleme izazvane ovim propustom. Komplet kućišta uključuje tri silikonska samolepljiva jastučića za prenos toplote. Dok termalna pasta uvek nudi nešto bolje performanse, silikonski jastučići su nepobedivi u pogledu praktičnosti i ponovne upotrebe. Nakon prilično jednostavnog procesa sklapanja, dva ventilatora se postavljaju na svoja mesta, držeći se sa po dva zavrtnja, i povezuju se dodatno na 5V i uzemljenje na GPIO hederu. Ne postoji fensi kontrola ventilatora sa digitalnim interfejsom, kao u nekim drugim slučajevima, ali ventilatori su dovoljno tihi.

Sada na ono važno – kako to funkcioniše? Zapravo – DIVNO. Na svom osnovnom taktu od 1,5 GHz, Pi je mogao da izdrži puno opterećenje, a da nikada ne pređe 42°C. Ovo je već dalo povećanje performansi u poređenju sa standardnim Pi – (oko 15% povećanje u određenim zadacima, i konačno pobedivši sve one sisteme zasnovane na A52) – ali glavni faktor je potencijal overklokovanja. Za razliku od Pi 3B+, Pi 4 je izuzetno „overklokabilan“ – znatno iznad 2,1 GHz – uz odgovarajuće hlađenje. Naš Pi smo pomerili na 2,147 GHz – ograničenje garancije, ali na određenim modelima je moguće povećanje na 2,2 GHz ili čak i na 2,3 GHz. I pod punim opterećenjem sva 4 jezgra na 2,147 GHz, naš Pi nikada nije prešao preko 65°C tokom testiranja sa ovim Waweshare kućištem – a mi smo testirali više od 2 sata neprekidno.

Šta ovo znači? Neverovatni dobici u performansama. Sve deluje brže, benchmarci pokazuju raspon od 20% do 40% povećanja performansi, a čak i CLI korisnici će osetiti da sistem jednostavno… radi bolje. A to znači da ima veće sposobnosti. Povrh svega, GPU se takođe može malo overklokovati na 750 MHz, s obzirom na to da ima dovoljno „termalnog prostora“, uz minimalno povećanje temperature (68°C je maksimum sa ovom konfiguracijom). Ovo vam daje povećanje grafičkih performansi za oko 30%. Sve u svemu, ovo kućište rešava sve probleme koje Pi 4 ima – a zatim omogućava i skoro udvostručenje performansi vašeg sistema – za svega oko 15 USD (1.490 RSD) u vreme pisanja. Ovo retko kažemo – ali smatramo da je ovo kućište neophodno za svakog korisnika Pi-a – i po tako niskoj ceni, to zaista podiže Pi u nove visine.


Za više informacija i nabavku kućišta posetite: www.malina314.com

Aleksandar Dakić
Follow me