8.8 TOTAL SCORE

52pi ice tower za nvidia jetson nano

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 7
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Odlične termalne performanse
  • Tih ventilator
  • Atraktivan dizajn
  • PWM kontrola brzine ventilatora
CONS
  • Nema direktne kontrole RGB dioda
  • Uputstvo ostavlja prostor za pojavu kritičnih grešaka prilikom montaže
Bottomline

Sistem hlađenja ICE Tower je stigao do Jetson Nano-a, obećavajući da će doneti mnogo bolju termiku i stabilnije performanse. Iako ovde nije potrebno kao na nekim drugim SBC-ovima, sistem doprinosi znatno boljim termičkim performansama i većim disipacijama toplote, i omogućava ozbiljan overklok Jetson-a. Adekvatna PWM kontrola brzine zahvaljujući Jetson-ovom hederu za ventilator čini ovo jednom od najnaprednijih iteracija ICE Tower-a, jer se ova funkcionalnost obično ne nalazi na njima.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Nije tajna da NVIDIA-ini AI SBC-ovi rade vrlo brzo. Masivni pasivni hladnjak je generalno dovoljno dobar za posao, ali zahvaljujući prisustvu hedera za ventilator na mnogim carrier pločama, dovoljno je jednostavno da se instalira i aktivno rešenje .

Postoji nekoliko razloga zašto biste to želeli, a svi se uglavnom svode na činjenicu da niže radne temperature obezbeđuju duži životni veka silikonskog čipa. Međutim, pasivni rashladni elementi imaju svoje prednosti oslanjajući se na konvekciju kao glavni izvor protoka vazduha, a to su su rad bez otkaza i činjenica da nema utroška energije za njihov rad.

ICE Tower za NVIDIA Jetson Nano hladnjak

Poznata linija rešenja za hlađenje SBC-ova, pod imenom ICE Tower je stigla i do Jetson-a i obećava znatno bolje termalne karakteristike nego što je to moguće sa pasivnim sistemima zahvaljujući hladnjacima visokih performansi nalik desktopu i bakarnim toplotnim cevima.

Pre nego što nastavimo, želeli bismo da primetimo da nam je 52Pi obezbedio jedinicu ICE Tower za ovu recenziju.

ICE Tower za NVIDIA Jetson Nano bočni pogled

Procedura montaže je bila prilično jednostavna, zahvaljujući dizajnu koji koristi držač za montiranje Jetson Nano modula. Nakon uklanjanja originalnog pasivnog hladnjaka, verovatno je dobra ideja da uklonite i postojeću termalnu pastu (koja se, ako se stvrdne, lako može ukloniti brisanjem IPA-om ili petrolejom) pre nanošenja termalne podloge. Nakon toga, montiranje ICE Tower-a je jednostavno, jer se svodi na zatezanje četiri zavrtnja.

U kutiji se nalaze dva šrafcigera (što je dobro, jer je potrebno odvrnuti par tork šrafova), dva termalna jastučića i uputstvo. Ovo uputstvo je minimalno, što može dovesti do greške kod početnika. Ne pominje se uklanjanje zaštitne folije sa termalnih jastučića (mada bi većina ljudi to uradila), ali postoji i konfuzija u vezi sa okretanjem izbočene strane originalnog nosača (jedna od slika pokazuje naopako okrenut nosač, što je potencijalno opasno za sam Jetson). Zaista je važno osigurati da centralna metalna izbočina montažnog držača bude usmerena ka ploči i da bude u kontaktu sa podlogom zbog uzemljenja. Ovo je veoma važno jer držač deluje kao podupirač, sprečavajući da se ploča savija usled pritiska koji na nju vrši rashladni blok.

Proveravajući stvarne termalne rezultate u odnosu na standardno rešenje za hlađenje, vidimo značajno poboljšanje. Tokom našeg jednočasovnog stres testa, Jetson Nano je dostigao 64°C sa pasivnim hladnjakom i samo 38°C sa uključenim ICE Tower-om. Pored toga, zahvaljujući  Jetsonovom hederu za ventilator sa PWM kontrolom, sistem je bio u stanju da inteligentno kontroliše brzinu ventilatora i održava niske temperature i svoj rad učini skoro nečujnim. Impresivna stvar!

ICE Tower za NVIDIA Jetson Nano grafik performansi

RGB svetla unutar ventilatora su glavna komponenta ICE Tower SBC ventilatora. Kao i inače, njima se ne može direktno upravljati kod ICE Tower dizajna, već imaju unapred programiranu animaciju koja se ponavlja. Izgledaju elegantno i atraktivno, tako da ovde ne možemo imati pritužbe , mada bi bilo super videti verziju hladnjaka sa eksterno adresabilnim LED diodama.

ICE Tower za NVIDIA Jetson Nano rad dioda

Jetson nema nikakvih problema sa termičkim trotlovanjem, iako postaje pomalo vreo čak i pored svog ogromnog pasivnog hladnjaka. Međutim, ICE Tower omogućava sistemu da radi na zaista niskim temperaturama, potencijalno produžavajući životni vek čipa i omogućavajući i neko overklokovanje.

ICE Tower za NVIDIA Jetson Nano ventilator

Sve u svemu, ovu verziju hladnjaka ne bismo smatrali neophodnom kao što su to njegova izdanja za Orange Pi 5 ili Raspberri Pi 4B, ali za one koji žele da svoj Jetson Nano održe u termalno bezbednim granicama i učine mu rad stabilnijim, ili koji žele da dobiju više performansi podešavanjem brzine takta, to je isplativa investicija. Jedina stvarna mana je uputstvo, zbog kojeg smo zamalo montirali držač na pogrešan način, što i nije mala greška.

Ipak, sa samo 22,99 dolara, ovo je pristupačan način da dobijete odvedete mnogo toplote sa vašeg Jetson-a.


Više informacija: Wiki 52Pi ICE Tower za Nvidia Jetson Nano (EP-0113)

Aleksandar Dakić
Follow me