9.0 TOTAL SCORE

banana pi bpi-picow-s3

Razvojni sistemi
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 8
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • RPi PicoW pin-to-pin kompatibilnost
  • Odlično podržan Adafruit i Arduino ecosystem
  • Izuzteno mala potrošnja
  • Potpuna podrška za CircuitPython i MicroPython
CONS
  • Dolazi bez zalemljenih pinova
Bottomline

Odlična platforma za IoT projekte, učenje CircuitPythona, pa čak i ulaz u Espressif IDF okruženje.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Sinovoip-i, proizvođaču Banana Pi linije razvojnih sistema i SBC-ova pala je na pamet interesantna ideja: napraviti oko novog 240 MHz Tensilica LX7 ESP32-S3R2 dvojezgarnog procesora sistem pinkompatibilan sa Raspberry Pi Pico W, koji se nametnuo kao jedan od standradnih rešenja. Umesto 133 MHz Raspberry Pi RP2040 dvojezgarnog mikrokontrolera sa 264 KB SRAM-a koji ima implementiran WiFi 4, kod BPi-PicoW-S3 imamo dojezgarni procesor sa 512KB SRAM-a, 2MB on-chip PSRAM-a i podršku za WiFi 4 i Bluetooth 5 LE.

BPi-PicoW-S3 pinout

Imamo brzinu, snagu, pin-to-pin kompatibilnost, iste dimenzije i na kraju isto ciljno tržište. Iako sam ESP32-S3 ima 45 programabilnih GPIO-a, na pličici da bi se održao raspored kao na RPi Pico W-u, izvučeno je njih 24. Dodata je Neopixel dioda.

Za programiranje BPi-PicoW-S3 predlažemo jedno od tri okruženja.

BPi-PicoW-S3 topBPi-PicoW-S3 bottom

Prva, najprirodnija je Adafruit CircuitPython i MU IDE koja je najviše okrenuta ka STEAM-u. Svi primeri za Adafruit Espressif ESP32-S3 feather će savršeno raditi, uz možda blagu modifikaciju vezanu za broj GPIO pina. Standardni primer za povezivanje na WiFi je radio bez ikakvih modifikacija, bilo je potrebno samo upisati SSID i Pass.

BPi-PicoW-S3 box

Druga je rad u Arduino IDE, sa tim da treba obratiti pažnju da se instalira Espressif ES32 podrška i nakon toga, potrebno je odabrati ESP32S3 Dev Module u meniju ESP32. Ovo je potrebno jer ne postoji eksplicitna podrška za BPi Pico W u Arduinu.

Treća i najsloženija opcija je korišćenje Espressif IDF-a, za razliku od Pico SDK-a koji je namenjen RP2040 mikrokontrolerima. Ova opcija je najmoćnija, ali i najzahtevnija.

BPi-PicoW-S3 on board

Ova mala ploča. koju smo uz BPi Leaf S3 pločicu dobili od proizvođača za potrebe ovog prikaza, nam se dopala. Manja je i cenu dimenzione kompatibilnosti sa RPi Pico W platila je manjim brojem izvučenih pinova, kao i odustvom bilo kakavih dodataka na samoj ploči. U poređenju sa RPi Pico W, BPi PicoW S3 ima i Bluetooth (ali, očekuje se u skorije vreme i podrška za Bluetooth na RPi PicoW ), sam procesor ima AI mogućnosti i kriptovanje podataka, ali sa druge strane nema u sebi fizički implementirane stejt mašine – što i jeste kuriozitet RP2040 mikrokontrolera.

Za IoT projekte, učenje CircuitPythona, uz pin-to-pin kompatibilnost sa RPi Pico W, ovaj minijaturni razvojni sistem zaslužuje preporuku.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)