9.0 TOTAL SCORE

dymo rhino 5200

Oprema
Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 7
PROS
  • Visok kvalitet otiska
  • Dug život baterije
  • Robusnost
CONS
  • Nešto viša cena
  • Par minornih problema sa firmverom
Bottomline

Dymo je zaista unapredio tržište sa svojim Rhino 5200 industrijskim štampačem etiketa - kreirajući robustan, izdržljiv uređaj koji pravi etikete sa istim takvim karakteristikama.

 

Postoje mnoge stvari u industriji koje jednostavno moraju da budu označene – paneli, kablovi, sistemi za skladištenje, kao i druge stvari u industrijskom okruženju. Etiketirke su mali termotransfer štampači koji omogućavaju izradu visokokvalitetnih etiketa na licu mesta, a u toj oblasti možda i ne postoji poznatiji brend od kompanije Dymo.

Danas nam je drago što imamo u rukama jedan od najpopularnijih modela prenosnih etiketirki – Dymo Rhino 5200, naslednika najprodavanijeg, sada već industrijskog standarda, modela RhinoPro 5000. Uređaj nam je na prikaz poslao Dymo distributer u Srbiji – Eurocom International doo.

Komplet koji smo dobili dolazi sa dve vinil trake od 12 mm i 19 mm, lepom brošurom sa kratkim uputstvima, litijum-jonskom baterijom, punjačem i na kraju, naravno samim uređajem Rhino 5200. Sve ovo spakovano je u lep i kvalitetan plastični zaštitni kofer sa jednostavnim sistemom zaključavanja koji olakšava nošenje celog seta.

Na prvi pogled možemo reći da je ovo prilično kompaktan uređaj i uz to i veoma robustan. Na sebi ima Dymo-ovu karakterističnu crno-žutu šemu boja, sa integrisanom gumenom futrolom koja ga štiti od habanja na terenu. Izbor traka za štampanje je takođe impresivan, od standardnih papirnih do vinila, najlona, termoskupljajućih bužira i poliestera. Sve ove trake su testirane da izdrže zahtevne uslove okruženja, od izlaganja UV zračenju i vodi, pa sve do temperaturnih ekstrema i agresivnih hemikalija.


Rhino 5200 je moćan uređaj za pravljenje etiketa, sposobna da napravi mnogo različitih vrsta nalepnica, bilo da su one opšte namene sa horizontalnim ili vertikalnim ispisom, bužiri ili zastavice za kablove i su u namenjene za obeležavanje elektronskih modula, blokova uređaja i panela. Svaki od ovih režima je dostupan jednim pritiskom (neki zahtevaju kombinaciju sa Shift tasterom) namenskog dugmeta. Na ovaj način se pokreće čarobnjak za podešavanje režima rada, omogućavajući brzo formiranje i veoma komplikovanih tipova ispisa na etiketama.

Rhino 5200 može automatski da skalira tekst, što omogućava i značavanje nalepnicama fiksne dužine. Unapred se samo definiše tačna dužina etikete u skladu sa vašim potrebama i Rhino sam prilagođava veličinu slova. Ovo se takođe odnosi i na druge režime, gde recimo možete da unesete tačnu udaljenost od porta do porta, slobodni prostor na modulu ili dimenzije tač panela. Tu je i podrška za ispis teskta u više redova teksta (3 reda za 12mm, 5 redova za 19mm trake i 2 reda za uže trake), kao i ugrađena obimna biblioteku simbola koji se mogu odštampati. Simboli pokrivaju oblasti u rasponu od elektronskih simbola do signala za opasnost uz mnoštvo drugih piktograma.

Označavanje žica je takođe lako, a jedini potrebni parametri su debljina žice i naravno, vrsta etikete koju želite. Ovo čini ovaj obično zahtevan posao završenim u nekoliko brzih pritisaka na dugme.

Displej uređaja je monohromatski matričnog tipa sa sekundarnim kompozitnim segmentiranim displejom na desnoj strani, za obaveštenja i podešavanja. Postoji izuzetno veliki izbor podešavanja kada je u pitanju stilizovanje dizajna etikete – uz dva fonta koje možete izabrati, tu je i nekoliko opcija formatiranja i 6 veličina slova. Interfejs editora teksta je intuitivan – zauzima gore pomenuti dotmatriks deo ekrana. To je skoro WYSIWYG editor, sa podrškom za ispis teksta u više redova. Ovo je dobrodošla promena u odnosu na neke prethodne Rhino modele, kao i za većinu konkurentskih modela.

Tu je i uvek važno podešavanje kontrasta štampe (neki materijali mogu zahtevati veći kontrast za optimalni kvalitet otiska), kao i donekle skriveni meni (kojem se pristupa uključivanjem uređaja dok držite taster „8“) za podešavanje energije glave štampača, što može pomoći kod slabog kontrasta na vinil trakama kada standardna postavka kontrasta nije dovoljna.

Mehanizam za vođenje trake je pouzdan i pristupa mu se otvaranjem velikog poklopca na zadnjoj strani. Trake se lako menjaju, a u ovom odeljku smeštena je čak i mala četka za čišćenje glave štampača, u slučaju potrebe. Tu je i prozor koji omogućava optički pregled unutrašnjosti odeljka za traku i uvid u detaljne karakteristike trake bez potrebe za otvaranjem uređaja.

Deo za baterije je odvojen i zatvara se sopstvenim poklopcem na zadnjoj strani uređaja. Dymo koristi Li-jonsku bateriju, ali se takođe može osloniti na šest AA baterija kao na rezervni izvor napajanja. Ovo je izuzetno zgodna opcija u slučaju kada nije moguće izvršiti punjenje baterije prilikom rada. Isporučena Li-jonska baterija je dugotrajna. Prvo punjenje i formiranje baterije je trajalo oko 7 časova, ali je svako naknadno punjenje bilo završeno za oko 2 časa. Treba istaći da smo uređaj testirali i njime štampali u većem broju kraćih intervala i pri takvoj upotrebi nismo imali potrebu za dopunjavanjem baterije više od nedelju dana – sve to sa samo jednim punjenjem.

Vinilne nalepnice koje smo dobili uz testni uređaj su napravljene od izuzetno kvalitetnog materijala koji je gotovo nemoguće pocepati, čvrsto se lepe čak i na nepripremljenim površinama, a skidaju se bez cepanja i ne ostavljajući gotovo nikakav trag. Tragovi lepka koji se zadržao na par mesta nakon skidanja nalepnica je bilo lako obrisati 94% IPA ili 70% etanolom. Potopili nekoliko ovih nalepnica pod vodu na duže vreme, a neke smo naprskali blago korozivnim, nagrizajucime supstancama, i možemo reći da je njihov izgled ostao nepromenjen i nije nam delovalo da su izgubile svoja fizička svojsta i nakon nekoliko dana izloženosti ovakvim uslovima.

Kako je u pitanju termo transfer štampač, znamo da nalepnice neće potamneti ili natpisi izbledeti, čak i ako temperatura okoline dostigne ekstreme – u stvari, mi smo ove nalepnice izložili struji vrelog vazduha od 90°C i one su ostale nepromenjene – što znači da se čak i PCB ili komponente mogu označavati bez obzira na to što se u radu zagrevaju.

Rhino 5200 ima mnoštvo zaista naprednih funkcija. Jedna od njih je serijalizacija izrade etiketa, koja nudi modularni, karakter-po-karakter pristup. Dva režima su tu – jednostavna i napredna serijalizacija koje nude različite nivoe složenosti tokom podešavanja, ali i različite nivoe kontrole.

Tu je i opcija za izradu bar kodova, kojom se mogu štampanti različite vrste bar kodova na traci širine od 19 mm.
Imajući sve rečeno u vidu, sve što smo označili sa Rhino 5200 ispalo je apsolutno savršeno i bilo je zadovoljstvo raditi sa njim. Moramo reći da je to jedan moćan alat sposoban za mnogo više nego što smo očekivali od ručne etiketirke.

Postoji samo jedna mala stvar koju bismo želeli da primetimo na kraju. Tokom našeg testiranja, otkrili smo da je apsolutno neophodno je isključiti uređaj pre promene trake, u suprotnom postoji šansa da glava štampača neće pravilno da se poravna sa sredinom trake. Ovo nije ništa bitno, ali želimo samo da ukažemo na ovo kao na manji propust u priloženoj dokumentaciji.


Sve u svemu, Dymo Rhino 5200 je izuzetno dobro napravljen ručni štampač etiketa industrijskog kvaliteta koji je spreman za svaki zadatak, od opšteg označavanja i štampanja bar kodova do zastavica i bužira za kablove, koji u svakom zadatku daje ujednačen kvalitet. Trake su dugačke 5,5m, što se dobija za oko 15 dolara po komadu. Ceo komplet košta oko 350 dolara, u zavisnosti od mesta kupovine. Ovo ga čini veoma primamljivom opcijom za one koji žele da organizuju svoju fabriku, laboratoriju, radionicu ili projekte sa prenosivom, pouzdanom malom mašinom.


Više informacija: Eurocom international d.o.o.
Batajnički Drum 211B 11185 Zemun/Beograd – SRBIJA
tel: +381 11 4155-000 https://www.eurocom-bg.rs

Aleksandar Dakić
Follow me