FANUC će na EMO 2019 sajmu u Hanoveru pokazati kako je lako integrisati automatizaciju u sve elemente proizvodne opreme, uz pomoć štanda prepunog ćelija po sistemu “ključ-u-ruke” koje krajnjem korisniku pomažu da brzo pretvori svoj pogon u “Smart Factory” pametnu fabriku.
Kompanija će iskoristiti priliku da premijerno prikaže puno novih tehnologija iz svog proizvodnog portfolija iz oblasti: industrijske robotike, proizvodnih mašina i CNC proizvoda; a svi oni će biti potpuno funkcionalni na štandu uz podršku implementirane automatizacije.

Prvi evropski nastup FIELD sistema
Jedna od izuzetnih atrakcija za naše posetioce je evropska premijera nove Industrial Internet of Things (IIoT) platformne naše kompanije, FIELD (FANUC Inteligent Edge Link and Drive) sistema. FIELD sistem povezuje širok spektar FANUC i proizvodnih tehnologija drugih proizvođača – uključujući i nove i prethodne modele – i time obezbeđuje brz i centralizovan pristup svim podacima unutar fabrike; pomažući krajnjem korisniku da preduzme odlučujuće korake ka statusu pametne fabrike.

Za razliku od drugih IIoT rešenja, FIELD je ‘edge-heavy’ što omogućava prikupljanje podataka i njihovu obradu na samom izvoru, u pogonu, pre nego na kludu, te na taj način operaterima daje pristup u realnom vremenu tačnijim podacima i analitici. FIELD sistem je potpuno skalabilan kroz veći broj ćelija unutar fabrike, pa su proizvođači informisani i mogu donositi inteligentne odluke koje vode ka opipljivom povećanju produktivnosti.

FIELD sistem je kompatibilan sa velikim brojem različitih aplikacija, uključujući i one dizajnirane od strane drugih, kao što su softverske kuće, sistem integratori, pa čak i krajnji korisnici. FIELD sistem App Store će biti objavljen u četvrtom kvartalu 2019, a dve najbitnije aplikacije će biti FIELD sistem PMA i FIELD sistem ZDT.

PMA (Production Monitoring and Analytics) softver se koristi za nadgledanje proizvodnje i performansi svih mašina povezanih u FIELD sistem, uključujući i označavanje onih koje ne rade sa predviđenim kapacitetom, kao i za izvođenje analize otkaza. ZDT (Zero Down Time) neprekidno nadgleda ispravnost mašina i može identifikovati trendove – na primer promene momenata ili pojave smetnji – sa ciljem da obavesti operatere o potrebi preduzimanja preventivnog održavanja. Na FANUC EMO 2019 štandu mnoge mašine, uređaji i roboti će biti povezani u FIELD sistem kako bi posetioci mogli da osete kako se ponaša sistem u radu.
Promena u koracima uz preventivno održavanje sa “Edge Analyzing Unit”
FANUC će predstaviti i mnoštvo novih alata i funkcija iz svog CNC & Drives portfolija. Jedna od zvezda je i nova “Edge Analyzing Unit”, koja se može implementirati na svaku mašinu koju pogoni FANUC CNC kako bi se obezbedila izmena u koracima prilikom monitoringa uslova. Ona sinhronizovano beleži podatke i sa CNC-a i sa svih senzora koji se raspoređeni po mašini. “Edge Analyzing Unit” tako omogućava korisniku da analizira prikupljene podatke i izvede preventivno održavanje bazirano na zaključcima izvedenih nakon analize.

Sledeći novi inovativni softver je AI Servo Monitor funkcija, koja analizira i procenjuje podatke o kretanju po svim osama koje pogone servo motori. Sposobna je da inteligentno proračuna anomalije iz seta podataka, i obavesti o njima operatera kada je njihova vrednost veća od unapred definisane. Operater stoga može planirati preventivno održavanje daleko pre nego što se desi havarija.

Prvo pojavljivanje novog ROBONANO α-NTiA
Evropska premijera novog FANUC ultra-preciznog centra za obradu, ROBONANO α-NTiA, takođe će biti na EMO 2019. Razvijen da zadovolji rastuće potrebe globalnog tržišta uređaja za optiku i medicinu, ali i da bude primenjiv u izuzetno-tačnim aplikacijama u avio i automobilskoj industriji, ovaj centar ima preciznost obrade od 0,1nm. Sa FANUC linearnim motornim pogonima na X- i Z-osama, ROBONANO nudi velike brzine uzimanja objekata do 1000mm/min. Opciona B-osa omogućava fleksibilnost indeksnog stola za potrebe zahtevnih aplikacija. α-NTiA je opremljen najnovijom FANUC CNC-om, uz veliki kontrolni panel sa tač ekranom, hidrauličnom napojnom jedinicom i aktivnim podnim damperom vibracije. Aktivno vodeno hlađenje i sistem za kontrolu temperature kompresovanog vazduha su uključeni kao standardna oprema, i time poboljšavaju dugotrajnu stabilnost obrade.

Laka integracija sa industrijskim robotima
Sledeće što posetioci moraju videti je novi FANUC softverski paket, namenjen integraciji robotike u proizvodne procese: QSSR (Quick and Simple Start-up of Robotization). QSSR paket pomaže da se jednostavno povežu roboti i mašina, kao i da se podese početne operacije, kao i one koje slede nakon njih.

FANUC će debitovati većim brojem novih industrijskih robota, uključujući M-10iD/12 i M-20iD/25 robote. M-10iD će biti iskorišćen u demo ćeliji za ubacivanje i izbacivanje, dok će M-20iD biti iskorišćen u ćeliji koja će proizvoditi delove za sledeće FANUC robote. Oba robota imaju izuzetno brzo kretanje po osama, a rigidna konstrukcija omogućava izuzetno pozicioniranje i visoko-tačnu ponovljivost. Oba eksponata će biti opremljena opremom za automatizovano pranje robota.

Sa sedam različitih aplikacija koje će se obavljati na FANUC štandu, CR serija kolaborativnih robota biće jedna od vodećih atrakcija za posetioce. Tu će se naći svi modeli CR-serije, od najmanjeg CR-4iA pa do CR-35iA.

Automatizovana vertikalna obrada
Veći broj popularnih FANUC ROBODRILL vertikalnih obradnih centara će biti prezentovano na štandu. Akcenat će biti na ćeliji koja kombinuje dve ROBODRILL mašine koje obrađuju različite komponente, sa jednim FANUC robotom koji koristi AI bin-picking tehnologiju za lociranje adekvatnog dela za svaki proizvodni ciklus. Drugi ROBODRILL u kompletu sa izuzetno brzim rotacionim stolom i mogućnošću okretanja velikom brzinom na štandu će simulirati izradu komponenti za sat, uz pomoć kolaborativnog robota koji će biti montiran na automatski upravljanom vozilu (AGV).

Napredni ožičeni EDM
Idealno prilagođen za visoko-precizne zadatke sečenja, kao što je to potrebno u medicini, prilikom izrade alata ili u industriji za izradu kalupa za livenje, na štandu će se naći i dva FANUC modela ROBOCUT ožičenih EMDM mašina i biće potpuno funkcionalni. Manji model α-C400iB će opsluživati kolaborativni robot opremljen iRVision za identifikaciju komponenti koje je potrebno obrađivati. Veći, α-C800iB, je namenjen za sečenje, kao i za veće radne predmete zahvaljujući svom kretanju od čak 500mm po Z-osi i svojoj novoj naprednoj AI Thermal Compensation funkciji. On će na štandu uživo seći delove namenjene avio sektoru.

Integrisano brizganje
Kompletirajući predstavljanje FANUC mašina na EMO 2019, biće predstavljen i ROBOSHOT α-S130iA – potpuno električna mašina za brizganje. Proizvodiće komponente sastavljene od dva različita materijala uz pomoć još jedne jedinice za brizganje – FANUC SI-20A. Kalup za te komponente je obrađen na ROBONANO α-NMiA, a mašina je sama automatizovana FANUC robotom, još jednom pokazujući da je FANUC ekspert za celo niz različite proizvodne opreme.


Više informacija: FANUC AUTOMATION d.o.o., Kralja Petra I Karađorđevića 92a, 22330 Nova Pazova, Srbija, Tel: +381 22 215 0324, Fax: +381 22 2150 327, Mob: +381 63 1040 016, E-mail: info@fanuc.rs, www.fanuc.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)