9.8 TOTAL SCORE

mdp-p906 psu

Oprema
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Prijatelj vašem budžetu
  • Apsolutno majušan
  • Visokoprecizan izlaz
CONS
  • UI bi mogao da se poboljša
Bottomline

MDP-P906 je elegantno malo napajanje koje se trudi da pretvori bilo koji izvor jednosmerne struje potrošačkog kvaliteta u stabilan, precizan i regulisan izlaz. Ovaj zadatak obavlja sa lakoćom, a pri svemu tome on lako staje u vaš džep. Toliko tehnologije u tako maloj kutiji za tako nisku cenu - ovu ponudu je teško zaobići!

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Miniware pravi sitne uređaje. Kompanija se specijalizovala u smanjivanju inače glomazne i teške opreme u male džepne uređaje uz mimimalno žrtvovanje njihovih mogućnosti. Naravno, ovo je težak poduhvat koji zahteva veliki trud i inženjerske sposobnosti.

Najpoznatiji u maker krugovima po svojim lemilicama iz TS serije, Miniware je kompanija koja proizvodi prilično širok spektar proizvoda – od kompaktnih prenosivih osciloskopa i logičkih analizatora do SMD pinceta (naša recenzija je ovde) i još mnogo toga. Do sada smo imali prilično pozitivno iskustvo sa njihovim proizvodima, a opšte mišljenje zajednice je slično.

Zbog toga smo imali mnogo nade u MDP-P906 PSU. Proizvođač nam je dostavio ovaj proizvod besplatno, ali ni na koji način nije uticao na naša mišljenja koja su ovde navedena.

MDP-P906 u labu

Look and feel

Kao i uvek, Miniware isporučuje svoje proizvode u elegantnim, dobro dizajniranim kutijama sa prelepom grafikom. Svesni smo da dizajn kutije nije visoko na listi prioriteta kod izbora laboratorijske opreme, ali moramo reći da prvi utisci ovde definitivno ispunjavaju očekivanja.

MDP-P906

Sjajna prezentacija ne prestaje! Unutar spoljne kartonske ambalaže nalazi se još jedna, tvrda plastična kutija – ustaljen deo dizajna Miniware pakovanja – koja štiti samo napajanje i sadrži dodatnu opremu i uputstvo. Tu su i dva kabla za povezivanje projekata sa MDP-P906. Izgledaju sjajno, sa pozlaćenim konektorima i kvalitetnom silikonskom izolacijom. Sama jedinica je takođe prilično robusna zahvaljujući svom aluminijumskom kućištu i pozlaćenim terminalima. OLED ekran krasi prednju ploču zajedno sa jednostavnim panelom sa tri dugmeta i rotacionim enkoderom na desnoj strani. Dizajn je minimalan, ali radi svoj posao.

Specifikacije

Ovog puta, napajanje ima neke neverovatne specifikacije. MDP-P906 nije prvi PSU kompanije Miniware-a, već deo ekosistema koji se sastoji od MDP-P905 i MDP-P906 modula napajanja i MDP-XP bežičnog ekrana. Razlog zašto smo sve ovo izneli je jednostavan: P905 je već bio moćan modul sa 90 W izlazne snage, dok je MDP-P906 više nego utrostručio tu snagu na 300 W, zadržavajući gotovo identične dimenzije. Prilično impresivno za uređaj veličine smartfona.

Portovi

Slično njihovoj najnovijoj lemilici, TS101, MDP-P906 ima dve opcije napajanja – USB-C konektor i DC utičnicu. Oba prihvataju širok spektar napona: USB port podržava PD punjače (izlazna snaga je u ovom slučaju ograničena na oko 100 W), a utičnica prihvata bilo šta između 4,2 i 30 V. Slično, i sam PSU može da proizvodi do 30 V na do 10 A. Nudi razne zaštite od prenapona, a može da bezbedno reši i kratak spoj.

Zadnja strana

Tu su i standardna dva režima napajanja – ograničavanje napona i ograničavanje struje, kao i opcija paralelnog ili serijskog povezivanja više MDP-P906 jedinica za dobijanje maksimalno 20 A i 60 V, respektivno.

Možda najupečatljivije upravo jesu male dimenzije čitave MDP serije uređaja – samo 11,2 cm širine i 6,6 cm visine. Toplotne performanse mora da su bile bitne za pakovanje toliko tehnologije u toliko malo pakovanje, što se vidi po iznenađujuće glasnom ventilatoru koji se zavrti punom brzinom pri svakom uključivanju (na nekoliko sekundi, na sreću, a retko se kada vrti tokom rada).

Iako se MDP-P906 oslanja na eksterno napajanje da bi zapravo pretvorio mrežnu naizmeničnu struju u odgovarajući DC ulaz, prebacujući deo posla na spoljno (najverovatnije) switching napajanje, i dalje je veoma mali uređaj, čak i ako mu je prava namena da se ponaša kao precizan DC-to-DC pretvarač. Razlog zašto je ovo bilo važno spomenuti je jednostavan – velika laboratorijska napajanja imaju glomazne toroidalne transformatore koji snižavaju napon na mnogo stabilniji način od digitalnih switching napajanja, koji imaju tendenciju da uvode šum. To znači da DC filtriranje u MDP-P906 ima izuzetno važnu ulogu ukoliko ovaj model želi da se takmiči sa linearnim napajanjima.

MDP-P906 merenje

Tu je i 2,4 GHz radio ugrađen za komunikaciju sa gore pomenutim MDP-XP ekranom. U vreme pisanja ove recenzije, nije ga bilo na zalihama, tako da ne možemo da komentarišemo više o ovoj funkciji, ali se nadamo da ćemo ponovo razmotriti ovaj aspekt u budućnosti.

UI i ergonomija

Mnogo toga može poći naopako kada koristite izvore napajanja. Loši korisnički interfejsi mogu povećati šanse za greške u radu operatera, a greške operatera mogu biti skupe kada su u pitanju napajanja. Srećom, korisnički interfejs je veoma jednostavan za korišćenje – veliki rotacioni enkoder kontroliše vrednosti parametara, dok tri dugmeta biraju odgovarajući parametar, otvaraju glavni meni i pokreću i zaustavljaju isporuku energije. Tako je jednostavno.

Glavni meni takođe nudi veoma rudimentarne opcije, što je u ovom slučaju odlično. Postoje informacije o izlazu iz zidnog adaptera (izuzetno korisna funkcija za rešavanje problema), temperaturi i verzijama softvera i hardvera. Ovde nema šta da se menja – što čini namensko dugme „meni“ donekle suvišnim. Mislimo da je to mogla biti sekundarna funkcija, dostupna putem dugog pritiska, što je moglo da smanji ukupan broj dugmadi na dva.

MDP-P906

Rotacioni enkoder radi odlično i olakšava odabir željenih napona i ograničenja struje. Dok izlaz nije omogućen, ekran prikazuje podešene vrednosti, a brzim pritiskom na prvo dugme prolazi se kroz parametre, što se jasno odražava na displeju. Međutim, tamo gde se za nas javljaju problemi je postavljanje parametara dok je izlaz aktivan. Ekran sa lepim podešavanjima biva sklonjen od nas, pošto dva velika broja prikazuju izlazni napon i struju uživo (što je odlična karakteristika). Kada postavljate novi parametar, on zamenjuje prikaz izmerene snage (još jedan pametan izbor), ali pre nego što zaista okrenete točkić, jedina indikacija šta ćete promeniti je sićušno slovo otprilike na sredini ekrana. Ovo je veliki previd, jer smo više puta greškom promenili pogrešan parametar. Nije veliki problem kada se desi nenamerno podešavanja ograničenja struje, ali definitivno je veliki problem kada dođe do takvih podešavanja napona, posebno kada se radi sa osetljivim kolima.

Naše rešenje bi bilo jednostavno – označiti parametar koji se menja na isti način kao kada je generator zaustavljen i prikazati novu vrednost sa strane, kao što trenutno već i jeste. Možda manje elegantan pristup, ali mnogo jasniji – što je glavni prioritet pri dizajniranju interfejsa za mali ekran.

Merenje

Performanse MDP-P906

Stigli smo do najvažnije stanice na našem putovanju! Iako ima impresivne specifikacije i kvalitetnu izradu, primetili smo potencijalne slabe tačke u dizajnu ovog proizvoda. U ovom pasusu ćemo videti da li se one zaista ispoljavaju ili su dobro rešene.

Testirali smo stabilnost izlaza i izmerili preciznost napajanja sa našim pouzdanim Fluke 289 multimetrom i dobili smo odlične rezultate.

Fluke 289MDP P906
82,78 mADC0,082 ADC
2,9984 VDC2,994 VDC
3,0283 VDC3,024 VDC
4,1099 VDC4,108 VDC

Počnimo sa stabilnošću. Iako je, kao što se i očekivalo, napon imao neke manje fluktuacije koje su registrovane na bar-grafu našeg DMM-a, verovatno zbog šuma koji je unelo eksterno napajanje, bile su izuzetno male (manje od 0,8 mV peak-to-peak u najgorem slučaju pod punim opterećenjem od 30 V u našem testiranju). Ovo, naravno, u velikoj meri zavisi od kvaliteta eksternog adaptera (ali prema njegovim specifikacijama, sam adapter koji smo koristili obično uvodi oko 200 mV šuma, ili 1% njegove nominalne izlazne snage, što je uobičajeno za ovu vrstu adaptera). To znači da unutrašnja kola MDP-P906 čine čuda prilikom filtriranja izlaza. Iako izlaz nije tako stabilan kao kod pravog linearnog napajanja, sumnjamo da ovo značajno utiče na većinu kola.

Međutim, preciznost je vrhunska. I podešene vrednosti i interna očitavanja vrednosti tokom rada su tačne, što je potvrđeno u nekoliko naših testova. Interna očitavanja napona su imala grešku od oko jednog milivolta, dok su očitavanja struje bila potpuno tačna. P906 takođe nema problema sa padom napona pri velikim strujama (ili problema sa preciznošću pri malim opterećenjima, impresivno!) i generalno je izuzetno pouzdan. Ograničavanje struje takođe funkcioniše savršeno, sa preciznošću na nivou miliampera.

Testiranje

Zaštita od kratkog spoja takođe radi dobro. Sama jedinica stvara zastrašujuće pucketanje, ali nema varničenja, ni oštećenja kola i samog napajanja. Savršeno!

Toplotna zaštita je takođe prisutna, ali nikada nismo stigli do tačke u kojoj bi se aktivirala. Međutim, ako ubacite napajanje u skučeni projekat pun već toplih delova, ona može biti spasonosna.

Zaključak

MDP-P906 je neobičan mali uređaj. To nije DC napajanje u tradicionalnom smislu, jer i dalje zahteva eksterni adapter za napajanje da bi funkcionisalo – ali može da podnese čitav niz ulaznih napona i nudi dva različita tipa ulaza, što vam omogućava da uzmete skoro svaki adapter, punjač ili drugi potrošački izvor struje i da ga pretvorite u stabilni, precizni i upotrebljivi izvor napajanja za testiranje i eksperimentalnu primenu. Čak smo uspeli da ga napajamo i sa USB porta računara, i dobili smo slične rezultate kao one opisane u prethodnom odeljku. U tom smislu, MDP-P906 je više „filter“ sa mnogim funkcijama i zaštitama koje se očekuju od PSU-a pune veličine. Pored toga, njegove performanse su odlične, posebno kada uzmete u obzir veličinu. Neka poboljšanja korisničkog interfejsa bi bila dobrodošla, ali to nije ništa što se ne može popraviti ažuriranjem firmvera (naš firmver je bio najnoviji dostupan u vreme pisanja: 1.33.121).

Niska maloprodajna cena od oko 139 dolara u raznim internet prodavnicama čini MDP-P906 veoma atraktivnim. Cena i veličina su njegove jake strane. Miniware je, kao i sa drugim svojim proizvodima, opet učinio neverovatno: pristupačnu prenosivost.

Dušan D.