8.8 TOTAL SCORE

dt71 smart tweezers

Oprema
Kva 10
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • Kompletno LCR rešenje u malom pakovanju
  • Odličan kvalitet izrade i novi dizajn
  • Relativno precizna
CONS
  • Neuobičajen kabl za podatke i punjenje
  • Automatsko otkrivanje je ponekad hirovito
Bottomline

Pametna pinceta Miniware DT71 nudi odlično sve u jednom rešenje za identifikaciju malih komponenti po pristupačnoj ceni. Stalna ažuriranja firmvera poboljšavaju performanse i preciznost.

 

Merna oprema je ključni deo elektronskog radnog stola – i nema sumnje da je dobra oprema neophodna za svaki ozbiljan rad u ovom polju. Kompanije kao što su Tektronix, Agilent i Fluke su među najvećim i najcenjenijim brendovima u ovoj oblasti – čvrsto pozicionirane na tržištu. Mnogi od njihovih modela mogu biti glomazni ili nepraktični u pojedinim scenarijima upotrebe.

Danas od kineske kompanije e-design imamo Miniware Miniware DT71 pametnu pincetu – mali merni uređaj namenjen brzim proverama i identifikaciji komponenti – koji košta samo 70 evra. Jasno je da je mnogo inženjeringa ušlo u stvaranje što je moguće kompaktnijeg i pristupačnijeg rešenja, uz održavanje odgovarajućeg nivoa tačnosti u merenjima.

U atraktivnoj kutiji se nalazi elegantna futrola za nošenje u kojoj se nalazi pinceta. Miniware DT71 se sastoji od dva odvojena dela – mernih vrhova (koja sadrži dve baterije koje napajaju Miniware DT71) i merni procesor koji se jednostavno pričvršćuje na vrh pomoću 4-pin TRRS konektora. Ovo obezbeđuje dovoljno konektora i omogućuje potpuno diferencijalno merenje – što je jedna od najboljih mogućnosti ovog sistema.

Miniware DT71 kutija

Ali šta tačno ovaj uređaj može meriti? Dosta stvari! U osnovi se nalazi LCR merač -sposoban da meri otpor, kapacitivnost, induktivnost, frekvenciju, napon i ispravnost dioda. Tu je i ugrađeni bazičan generator signala i odličan režim automatske identifikacije koji takođe podržava sekundarna očitavanja (zbog korišćenja složenijeg talasnog oblika tokom merenja). Trajanje baterije je odlično – lako dostiže 12 sati konstantne upotrebe sa jednim punjenjem. Pražnjenje baterije u „stand by“ režimu je zanemarljivo, posebno kada je glava kontrolera isključena.

Osećaj u ruci je odličan. U konstrukciji nema opruga ili drugih mehaničkih zatezača. Umesto toga, e-design je odlučio da stavi dva seta magneta koji se savršeno balansiraju i nude pravu količinu otpora -kao da oponašaju fizičku oprugu. Ovo istovremeno nudi bolji osećaj pri radu i kvalitetniju konstrukciju sa manje pokretnih delova sklonih habanju. Jedna mala primedba na dizajn je upotreba kapacitivnog dugmeta umesto fizičkog. Iako je ovo rešenje elegantno i ide uz celu temu uređaja, više bismo voleli „pravo“ dugme. Moramo napomenuti da kapacitivna površina radi odlično – samo joj nedostaje malo haptičke povratne informacije koja je potrebna da nas uveri da smo zaista nešto uradili.

Miniware DT71 pakovanje

Vrhovi na pinceti su relativno oštri i pozlaćeni (sa veoma simpatičnim dizajnom utisnutim na strani). Što je najvažnije, oni su zamenljivi, a komplet rezervnih delova je čak isporučen u samoj kutiji. e-design obećava da će u budućnosti biti dostupni različiti tipovi vrhova, što će biti veoma korisno.

Miniware DT71 vrhovi

Jedna lepa karakteristika je podrška za upotrebu i levom i desnom rukom zahvaljujući akcelerometru u kontrolnoj jedinici koji automatski invertuje ekran kada je to potrebno. Velika pažnja je posvećena detaljima.

Rešenje za punjenje je čudno – sa veoma unikatnim kablom koji se koristi i za punjenje baze i za prenos podataka do i od kontrolne jedinice. Ako ga izgubite – u velikom ste problemu.

Sada dolazi najvažniji deo prikaza – performanse merenja. Razvojni tim izdaje redovna ažuriranja firmvera sa ciljem da Miniware DT71 učini boljim i stabilnijim. Ranije recenzije su govorile o nekim problemima u određenim opsezima merenja, ali sa zadovoljstvom možemo da kažemo da sa trenutnom verzijom softvera (V1.15 u vreme testiranja) merenja jesu pouzdana, a rezultate smo uporedili sa našim laboratorijskim Fluke 289 multimetrom.

Miniware DT71 ekran

Sva merenja u „manual“ režimu su bila u skladu sa specifikacijama, a čak i neka izazovnija (9,26V meri kao 9,29V) bila su izuzetno tačna i dovoljno precizna za većinu scenarija. Merenja otpora su bila tačna u svim testovima koje smo sproveli. U režimu automatskog merenja bilo je nekih manjih netačnosti u otkrivanju tipova komponenti – ali devet od deset puta Miniware DT71 je uspeo iz prvog pokušaja – i čak je proizveo odlična sekundarna merenja za komponente kao što su kondenzatori. Merenja induktivnosti su donekle neprecizna – ali većina ekonomičnih LCR merača takođe ima problema sa njima – tako da se ne možemo previše žaliti na to. Naša jedina zamerka je nedostatak merenja napona obrnutog polariteta – umesto negativnog očitavanja, merač jednostavno izveštava „negative“. Srećom, uređaj ima zaštitu, tako da nema štete!

Miniware DT71 merna logika

Ovo su realno odlični rezultati – i mi smo više nego zadovoljni njima! Imajte na umu da je glavna namena ove pincete brzo identifikovanje karakteristika elektroniskih delova, a posebno SMT komponenti – a DT-71 to uspešno radi. Prilično je brz u automatskom rangiranju, dovoljno precizan da vam omogući da tačno znate koju komponentu uzimate i jednostavno je lak za upotrebu. Ako ste ikada pokušali da ispitate sićušni SMT otpornik pomoću multimetra, znaćete koliko to može biti pipavo.

Miniware DT71

DT-71 je generalno odličan. Radi bolje od datih specifikacija, lak je za korišćenje, ima širok spektar brzih merenja i čak ima i rudimentarni generator signala. On je moćan paket koji za neverovatno nisku cenu nudi mnogo. Vredi svaki dinar – zbog olakšavanja tradicionalno nezgodnih merenja. Ne možemo da ga svesrdno ne preporučimo svima koji svakodnevno dolaze u kontakt sa SMT komponentama. Miniware Miniware DT71 će vam učiniti život boljim. Ozbiljno.

Više informacija: https://www.miniware.com.cn/ product/Miniware DT71-mini-digital-tweezers/

 

Aleksandar Dakić
Follow me