NVIDIA je najavila projekat GR00T, osnovni model opšte namene za humanoidne robote, dizajniran da unapredi svoj rad. Time daje zamah napretku u robotici i otelotvorenoj veštačkoj inteligenciji.

Kao deo inicijative, kompanija je takođe predstavila novi računar, Jetson Thor, za humanoidne robote zasnovane na NVIDIA Thor SoC-u, kao i značajne nadogradnje NVIDIA Isaac™ robotske platforme, uključujući generativni AI tbazičnii modeli i alati za simulaciju i infrastrukturu toka rada AI.

„Izgradnja temeljnih modela za opšte humanoidne robote jedan je od najuzbudljivijih problema za rešavanje u AI danas“, rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor NVIDIA-e. „Tehnologije koje omogućavaju spajaju se da bi vodeći robotičari širom sveta napravili ogromne skokove ka opštoj veštačkoj robotici.

Roboti koje pokreće GR00T, što je skraćenica za Generalist Robot 00 Technologi, biće dizajnirani da razumeju prirodni jezik i oponašaju pokrete posmatranjem ljudskih akcija — brzo uče koordinaciju, spretnost i druge veštine kako bi se kretali, prilagođavali i komunicirali sa stvarnim svetom. U svom GTC uvodnom izlaganju, Huang je demonstrirao nekoliko takvih robota koji ispunjavaju različite zadatke.

Sagrađen za humanoidne robote

Jetson Thor je kreiran kao nova računarska platforma sposobna za obavljanje složenih zadataka i bezbednu i prirodnu interakciju sa ljudima i mašinama. Ima modularnu arhitekturu optimizovanu za performanse, snagu i veličinu.

SoC uključuje GPU naredne generacije zasnovan na NVIDIA Blackvell arhitekturi sa transformacionim endžinom koji isporučuje 800 teraflopsa 8-bitne AI performanse sa pokretnim zarezom. Pokreće multimodalne generativne AI modela kao što je i GR00T. Sa procesorom koji ima funkcionalno integrisanu bezbednost, CPU klasterom visokih performansi i 100 GB Ethernet propusnog opsega, značajno pojednostavljuje napore dizajna i integracije.

NVIDIA gradi sveobuhvatnu AI platformu za vodeće kompanije humanoidnih robota kao što su 1X Technologies, ​​Agiliti Robotics, Apptronik, Boston Dinamics, Figure AI, Fourier Intelligence, Sanctuari AI, Unitree Robotics i KSPENG Robotics, između ostalih.

„Nalazimo se na prelomnoj tački istorije, sa robotima usmerenim na čoveka kao što je Digit koji su spremni da zauvek promene ljudski rad. Moderna veštačka inteligencija će ubrzati razvoj, otvarajući put robotima kao što je Digit da pomognu ljudima u svim aspektima svakodnevnog života“, rekao je Džonatan Hurst, suosnivač i glavni direktor robota u Agiliti Robotics. „Uzbuđeni smo što ćemo u partnerstvu sa NVIDIA-om ulagati u računarstvo, alate za simulaciju, okruženja za mašinsko učenje i drugu neophodnu infrastrukturu kako bismo omogućili da san o robotima bude deo svakodnevnog života.

„Utelovljena veštačka inteligencija ne samo da će pomoći u rešavanju nekih od najvećih izazova čovečanstva, već će i stvoriti inovacije koje su trenutno van našeg dometa ili mašte“, rekao je Džordi Rouz, suosnivač i izvršni direktor Sanctuari AI. „Ovako važna tehnologija ne bi trebalo da se gradi kroz projekte, zbog čega dajemo prioritet dugoročnim partnerima kao što je NVIDIA.“

Glavni apdejt Isaac Platform-e

Isaac alati koje GR00T koristi su u stanju da kreiraju nove bazične modele za bilo koje aktivnosti robota u bilo kom okruženju. Među ovim alatima su Isaac Lab za učenje i OSMO, za usaglašavanje računara.

Ugrađeni AI modeli zahtevaju ogromne količine stvarnih i sintetičkih podataka. Nova Isaac Lab je GPU-ubrzana, lagana aplikacija optimizovana za performanse napravljena na Isaac Sim-u posebno za pokretanje hiljada paralelnih simulacija za učenje robota.

Da bi skalirao opterećenja robota na heterogenim računarima, OSMO koordinira generisanje podataka, obuku modela i tokove rada softvera/hardvera u distribuiranim okruženjima.

NVIDIA je takođe najavila Isaac Manipulator i Isaac Perceptor — kolekciju unapred obučenih modela, biblioteka i referentnog hardvera za robotiku.

Isaac Manipulator nudi najsavremeniju spretnost i modularne AI mogućnosti za robotske ruke, sa robusnom kolekcijom osnovnih modela i biblioteka ubrzanih GPU-om. Obezbeđuje do 80x ubrzanje u planiranju putanje, a percepcija nulte slike povećava efikasnost i propusnost, omogućavajući programerima da automatizuju veći broj novih robotskih zadataka. Među ranim partnerima u ekosistemu su Iaskava, Universal Robots, kompanija Teradine, PickNik Robotics, Solomon, READI Robotics i Franka Robotics.

Isaac Perceptor pruža mogućnosti 3D surround vida sa više kamera, koje se sve više koriste u autonomnim mobilnim robotima usvojenim u proizvodnji i operacijama ispunjenja radi poboljšanja efikasnosti i sigurnosti radnika, kao i smanjenja stope grešaka i troškova. Rani korisnici uključuju ArcBest, BID i KION Group jer im je cilj da postignu nove nivoe autonomije u operacijama rukovanja materijalom i još mnogo toga.

Očekuje se da će nove Isaac platformske mogućnosti biti dostupne u sledećem kvartalu. Saznajte više o projektu GR00T.

Aleksandar D.
Follow me