Od ukupno proizvedene električne energije za upotrebu u proizvodnoj industriji, elektromotori u proseku konzumiraju 60%, dok se taj broj povećava i do 90% u teškim industrijama. I pored toga, savremeni principi u upravljanju energijom ne pomažu da se ta potrošnja smanji.

U proizvodnoj industriji, elektromotori igraju ključnu ulogu u pokretanju važne infrastrukture, kao što su transportne trake, pumpe, kompresori, mešalice, ventilatori i ostalo. Uprkos svojoj značajnoj operativnoj ulozi, tradicionalni pristupi upravljanja motorima često ne uspevaju da optimizuju performanse. U pojedinim slučajevima se primenjuju pojedinačna rešenja koja se usredsređuju samo na određene motorne pogone, nasuprot holističkom integrisanom pristupu. U drugim slučajevima, održavanje motora je reaktivno, odnosno tek kada dođe do zastoja u proizvodnji ulažu se resursi kako bi se problem rešio, a kao posledicu imamo veoma skupa kašnjenja.

Današnji operatori su pred izazovom da bolje kontrolišu troškove energije motora, a da istovremeno održavaju operativnost. A kvar motora može biti prilično skup – od zastoja u radu, do oštećenja opreme i rizika po osoblje ili čak i životnu sredinu.

Jedninstvena strategija koja integriše rešenja za kontrolu i zaštitu motora može pomoći postrojenjima da istovremeno smanje troškove, a povećaju proizvodnju. Robusna veza i komunikacija između motora i sistema automatizacije igra važnu ulogu u smanjenju uzroka kvara motora. Pored toga, nadgledanje podataka o potrošnji motora smanjuje ukupne troškove energije, a istovremeno se usklađuju njegova funkcija i opterećenje.

Ključni faktori unapređenja upravljanja motorima
Primena holističkog pristupa upravljanju motorima zahteva pažljivo planiranje i adekvatnu kombinaciju tehnologija. Tradicionalno, većina kompanija nije uspela da sledi integraciju sistema upravljanja motorom, automatizacije i energetskih sistema smatrajući je tehnički složenom i zahtevnom. Srećom, zahvaljujući tehnološkim otkrićima i novim trendovima kao što su digitalizacija i industrijska IoT tehnoIogija (Industrial Internet of Things), unapređena povezanost čini primenu sveobuhvatne strategije upravljanja motorima pristupačnom i izvodljivom. Ključni elementi koji utiču na napredniju strategiju upravljanja motorima uključuju:

  • Lako primenljive alate
     Za proizvođače mašina čija rešenja obuvataju veliki broj motorizovanih pogona, efi-kasnost se povećava lakim izborom, instalacijom, povezivanjem i pokretanjem osnovnih komponenti mašine kao i daljinskim upravljanjem ovim komponentama. Prilikom dizajniranja i konfigurisanja rešenja, umesto biranja proizvoda iz nekoliko kataloga za izgradnju arhitekture motornog pogona (prekidača, kontaktora, zaštitni releji – bimetali, frekventni regulator), i zapisivanja odgovarajućih kataloških brojeva delova za naručivanje, automatizovani alati za konfiguraciju sada omogućavaju OEM-ovima, proizvođačma razvodnih ormara, pa čak i krajnjim korisnicima da stvaraju brza i sveobuhvatna rešenja. Ovi alati dokazano smanjuju vreme dizajna i odabira i do 40%. Za primenu u teškoj industriji, na električni dizajn utiču veliki motori. Sposobnost procene potrebne veličine transformatora, odabir početnog rešenja ili poboljšanje kvaliteta električne energije su presudni za donošenje ispravnih odluka u ranom dizajnu, oblikovanju instalacija i daljem razvoju. Odgovarajući inženjerski alati dizajnirani u ovu svrhu su odgovor na takva ograničenja.
  • Mogućnost prikupljanja podataka o energetskim performansama – Uređaji kao što su Altivar Process, uslužno orijentisani povezani frekventni regulatori, imaju ugrađenu inteligenciju za upravljanje motorom na najboljoj tački efikasnosti kako bi se smanjila potrošnja električne energije za najmanje 30%. Potom, inteligentni pokretači motora, kao što je Tesys Island i rešenja za digitalno upravljanje opterećenjem, čine mnogo lakšom optimizaciju performansi mašine. Svaki napojni izvod ima podatke o opremi koji su neophodni za optimizaciju mašine i procesa, kao i trenutne podatke o električnom izvodu. Ovi uređaji nude proizvođačima mašina mogućnost daljinskog nadgledanja instaliranih uređaja i pružaju svojim klijentima usluge preventivnog održavanja zasnovanog na cloud tehnologiji i na kraju čine isplativim ove nove podatke o potrošaču i njegovom opterećenju.
  • Softversku analitiku – Sa ugrađenim inteligentnim rešenjima za upravljanje motorima, prisustvo osoblja za održavanje u blizini opreme nije neophodno da bi se problem rešio. Neuobičajene situacije mogu se rešavati pre nego što postanu kritične i izazovu zaustavljanje proizvodnje putem alarma koji se zasniva na unapred postavljenim parametrima. Prikupljeni podaci se kombinuju i analiziraju namenskim softverskim rešenjima, kao što je EcoStruxure Asset Advisor, tako da se rad opreme klijenta može predvideti. Ukupni troškovi vlasništva se mogu optimizovati pomoću napredne analitike koja omogućava identifikovanje potencijalnih modela po kojima nastaje kvar putem aktivnih web kontrolnih tabli, izveštaja i preporuka uz operativnu podršku ekipama na terenu.


O kompaniji Schneider Electric
U kompaniji Schneider veruju da je pristup energiji i digitalnom svetu osnovno ljudsko pravo.
Podstiču sve da maksimalno iskoriste svoju energiju i resurse, u skladu sa svojim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku.
Obezbeđuju digitalna rešenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efika-snosti i održivosti. Kombinuju vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u domenu energetike u integrisanim rešenjima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.
Posvećeni su stvaranju nebrojenih mogućnosti otvorene, globalne, inovativne zajednice koja sa žarom deli našu suštinsku svrhu i inkluzivne i osnažujuće vrednosti.

https://www.se.com/rs

 

Aleksandar Dakić
Follow me