Od nastanka industrije postoji jasna sprega produktivnosti proizvodnog sistema i procesa montaže. Još je 1913 godine Henri Ford uvideo važnost montažnih sistema. Tada je kompanija Ford Motors uvela svoj prvi, eksperimentalni, konvejer oko koga su rasporedili manuelna radna mesta za montažu.

desna

Ovim, na prvi pogled, beznačajnim doprinosom broj sklopljenih delova se naglo povećao. Za godinu dana rada, broj sklopova po smeni je skočio sa 40 na neverovatnih 1335, a broj radnih stanica se smanjio sa 29 na 14. Ovaj podatak je preokrenuo rad fabrike i uvedene su nove montažne linije za svaki podsklop vozila. Ford je uspeo da svede ukupno vreme montaže vozila na svega 93 minuta, a fabrika je izbacivala po jedan auto na 3 minuta.

leva

Danas, veličina proizvodne serije i troškovi njene montaže diktiraju izgled proizvodne linije. Manuelna montaža je i dalje najzastupljenija u modernoj industriji. Čovek, zbog svoje inteligencije, čula i motorike, poseduje superiorna svojstva u odnosu na bilo koju mašinu. Problem nastaje kada shvatimo da njegova efikasnost zavisi od beskonačno mnogo faktora. Kako bi se to regulisalo neophodno je obezbediti ergonomska radna mesta, ali i brz i jednostavan pristup materijalima za rad. Firma Bosch Rexroth je razvila mnogobrojna ergonomska rešenja koja obezbeđuju radnicima nesmetan rad u pogonu. Njihova statistika pokazuje da dobro ergonomsko rešenje radnog prostora obezbeđuje uštedu utrošenog vremena i do 40%.

11569

VarioFlow rešenje zaobilazi problem transporta različitim vrstama lanaca. Njihova osnovna geometrija i različiti dodaci omogućavaju laku manipulaciju kroz najsloženije transportne jedinice. Najveća prednost ovog rešenja je jednostavna montaža i brza integracija u postojeće sisteme.

10034

Fleksibilni sistemi montaže ostvaruju balans između proste manuelne i složene automatske montaže. Ovakvi sistemi su prilagodljivi promenama, razvojem tehnologije našli su primenu u svim veličinama serija najrazličitijih industrijskih oblasti. Fleksibilni sistemi uvode asinhrono kretanje konvejera, sto omogućava različita vremena zadržavanja palete između stanica.

26007

To znači da jedan radnik može da izvršava poslove montaže ili kontrole sklopa nesmetano. TS serija Rexrothovih proizvoda omogućava jednostavnu ugradnju i ostvaruje veliku fleksibilnost sistema. Novi segmenti se jako jednostavno postavljaju i skidaju zavisno od potreba zadataka. Sistemi identifikacije paleta obezbeđujući optimalne uslove kontrole i upravljanja proizvodnjom.


Više informacija:  Uno-Lux Processing d.o.o., Poručnika Spasića i Mašere 14, 11147 Beograd, Srbija, Tel.:(+381) 11/239-23-13, 251-57-82, 251-15-87, http://www.ulpr.com/

Follow me