7.4 TOTAL SCORE

samsung galaxy z flip 4

Mobilni telefoni
1 Out of 5

Based on 4 Users

Kvalitet izrade 9
Ekran 7
Kamera 6
Audio 8
Performanse 9
Baterija 7
Cena 6
PROS
  • Atraktivan dizajn
  • Odlične performanse
  • Izuzetan kvalitet izrade
CONS
  • Cena
  • Prosečne performanse kamera
  • Ugao gledanja ekrana ispod proseka
Bottomline

Flip 4 je ekscentričan mali uređaj - sa odgovarajućom cenom. Nije sve savršeno, ali je trenutno jedan od najboljih sklopivih na tržištu. Za one koji to traže (i znaju u šta se upuštaju), ovo je dostojan kandidat.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
1 (4)

 

Sklopivi telefoni su sve popularniji poslednjih godina. Strogo govoreći, ovo nije nova ideja. Prvi konceptni sklopivi telefon bio je Nokia Morph – koji nikada nije razvijen u funkcionalni prototip. Početkom 2010-ih, Samsung i LG – prvi proizvođači OLED tehnologije – razvili su funkcionalne displeje koji su mogli da podnesu izvesno savijanje. Dok su rane do srednje 2010-ih bile ispunjene prototipima sklopivih uređaja, 2018. je bila godina kada je na tržište izašao prvi komercijalno dostupan ovakav uređaj – Royole FlexPai.

FlexPai je dokazao svetu da postoji mesto za sklopivi telefon na potrošačkom tržištu – ali ono što definitivno nije postigao je savršenstvo. Ekran je bio krhak i lako se oštećivao, specifikacije nisu bile ništa posebno, a šarkica – žila kucavica svakog sklopivog uređaja – pokazala se kao mnogo veći problem nego što se očekivalo.

Galaxy Z Flip 4

Ova šarka je očigledno mesto ulaska prašine i vode – tako da su rani modeli često imali ozbiljne probleme sa izdržljivošću. Deo sveprisutnosti pametnog telefona leži u jednostavnosti njegovog dizajna – nema motora, ležajeva ili drugih mehaničkih pokretnih delova koji se lako mogu pokvariti ili zakazati. Upravo zbog toga se modeli sa iskačućim prednjim kamerama tradicionalno smatraju nepouzdanim i zašto mnoge interesantne ideje poput LG Wing telefona nikada nisu ušle u modu.

Iako je Royole predstavio svoj prvi sklopivi uređaj godinu dana pre nego što je Samsung imao svog prvog kandidata – Samsungov Fold iz 2019 je bio prvi istinski vredan pažnje uređaj te vrste. Ipak, rani modeli su imali problem sa zaštitnom folijom na ekranu, a bilo je i brojnih izveštaja o šarkama koje škirpe. Takođe, tu je i linija preklopa na ekranu. Ova linija je jednostavno deo života za vlasnike sklopivih telefona. Ona se prirodno pojavljuje na svim ekranima koji se savijaju prema unutra. Samsung je dizajnirao njihove šarke tako da savijaju ekrane pod prilično oštrim uglovima (što je dobro), što nažalost sa druge strane povećava istaknutost ove linije, vidljive iz svakog ugla osim čistih 90 stepeni.

Galaxy Z Flip 4 otvoren

Tokom skoro četiri godine, Samsung je proširio i razvio svoju sklopivu liniju. Danas imamo sreće što držimo upravo objavljeni Galaxy Z Flip 4 – najnoviji Samsungov sklopivi telefon malog formata. Poseduje najnoviji i najbolji hardver i najizdržljiviji okvir do sada. U ovoj recenziji, pogledaćemo malo detaljnije da vidimo da li novi Flip nudi dovoljno da zasluži mesto vašeg svakodnevnog telefona.

Krenimo od unikatnih karakteristika. Ova stvar se sklapa. Otvoren, pokazuje svoj prelepi 6,7-inčni Dynamic AMOLED 2X ekran (klasični marketinški izraz Samsunga – to znači da je to HDR10+ sertifikovan AMOLED ekran druge generacije). Međutim, kada se presavije, poprima oblik koji otprilike podseća na špil karata. Naravno – ovako je malko bucmast – ali njegov mali otisak ga čini veoma udobnim telefonom za nošenje. I iskreno, ima šarma. Šeme boja su odlične – i postoji mogućnost naručivanja sopstvenih dizajnova direktno od Samsung-a. Blago zatamnjena obloga sa ogledalom oko okvira lepo obavija uređaj, a šarka izgleda kao umetničko delo. Težina je takođe udobna u ruci. Flip 4 je lagan kad je rasklopljen, a supstancijalan kad je sklopljen – što daje osećaj pouzdanja da će preživeti svakodnevnu upotrebu.

Telefon sa karakterom

Ovaj telefon ima karakter.

Doduše, ima i cenu od 1.000 USD za osnovni model od 256 GB – koja se penje na 1.060 USD i 1.180 USD za modele od 512 GB i 1 TB, respektivno. Ovo je skupo – ali nije neviđeno u svetu telefona – a za tako jedinstven telefon sa mnoštvom unikatnih delova, nije iznenađenje.

Dobra stvar je, dakle, da Galaxy Z Flip 4 ima najbolji Snapdragon čipset na tržištu – Snapdragon 8+ Gen 1. To je korak unapred u odnosu na svog prethodnika – Snapdragon 8 Gen 1 (nudi negde između 7% i 20% bolje performanse, prema različitim izvorima i merilima). To je takođe i efikasniji čip, koji obećava duži vek trajanja baterije. 8 GB RAM-a nije najviše, ali je definitivno dovoljno za pametni telefon (a funkcija RAM Plus uključena u OneUI može definitivno poboljšati performanse).

Još jedna dobra stvar je IPX8 klasifikacija. Ovo omogućava najveću klasu vodootpornosti kod korisničkih uređaja. U stvari, IPX8 je sjajna klasifikacija – sve dok ste voljni da previdite to „X“, koje govori o tome da telefon nema apsolutno nikakvu zaštitu od prašine. Nikakvu. Ta šarka i dalje ne može da se bori protiv sitnih čestica koje padaju – bez obzira na sve to što Samsung pokušava da postigne sa finim tolerancijama, malim četkicama koje čiste šarku iznutra ili drugim sjajnim inženjerskim rešenjima. Ovo nije idealno za nešto dizajnirano da se drži u džepu – mesto puno končića i prašine. Postoji mnogo izveštaja o “grebuckavim” šarkama punih prašine na prethodnim modelima. Šteta, jer je taktilnost šarke zabavna – i jedan od najedinstvenijih delova uređaja.

Galaxy Z Flip 4 prednji ekran

Kao i kod svih sklopivih telefona, ekran na preklop je veoma krhak. Umesto uobičajenog kaljenog stakla, ekran koristi gotovo mikroskopski sloj silicijum dioksida koji omogućava fleksibilnost bez pucanja. Ovo staklo se grebe na nivou 2 po Mosovoj skali, što znači da čak i nokti mogu ostaviti trajna udubljenja na površini. Zbog toga, Samsung isporučuje Flip sa unapred postavljenom zaštitnom folijom – ali i pored toga zrno peska ili čestica prašine zaglavljena na ekranu može da naprave ozbiljnu štetu, ako se ne ukloni pre zatvaranja telefona.

S druge strane, ovaj tanak sloj stakla znači da su vaši prsti još bliže aktivnom delu ekrana nego ikada ranije. Nakon što ga isprobate, čak i laminirani ekrani daju osećaj manje “trenutnog” odziva. Ne postoji drugi uređaj koji pruža osećaj da je sadržaj življi i više „tu“ – a to je divno iskustvo.

Otvoren telefon

Ekran takođe ima sve najbolje Samsungove funkcije. Iako se sklopivi telefon ne kupuje samo zbog kvaliteta ekrana – važno je napomenuti da Galaxy Z Flip 4 ekran sadrži sve vodeće specifikacije koje se nalaze na S22 seriji telefona. Maksimalna osvetljenost je ocenjena na 1200 nita kada gledate HDR sadržaj. U našim testovima sa kolorimetrom, Galaxy Z Flip 4 je postigao 1.094 nita, a u HDR checkerboard testu uspeli smo da dobijemo oko 1259 nita. Ovo je respektabilna specifikacija – i naši rezultati se definitivno slažu sa njom. Nažalost, uglovi gledanja nisu predobri. Ekran dobija jednu od najjačih plavih diskoloracija koje smo videli kada se gleda iz ugla. Ovo je uobičajeno za OLED ekrane – ali je prilično neprikladno za sklopivi ekran. Korišćenje savijenog ekrana nije baš prijatno kada polovina izgleda loše.

Spoljni ekran je malo drugačija priča. On je odličan – i izgleda i pruža identičan osećaj kao ekrani Samsung pametnih satova. Međutim, želeli bismo da se sa njim uradilo više. Da, postoji mali kalendar i sladak tajmer i još mnogo toga – ali većina ovih funkcija je ograničena. Kalendar ne može da prikaže detalje o rasporedu na ovom malom ekranu, umesto toga zahteva upotrebu glavnog ekrana. Tajmer se može koristiti samo u intervalima od 10, 15 i 30 minuta. Sve ostalo zahteva otvaranje telefona. Zašto ne bi mogao postojati interfejs u stilu Apple Watch-a za odgovaranje na poruke, na primer? U stvari, svaka druga radnja koju želimo da izvršimo na ovom ekranu nas na kraju dovodi do poruke „otvori telefon za nastavak“. Praktično je brže samo otvoriti telefon i pronaći pravu aplikaciju nego pogađati da li je spoljni ekran sposoban za nešto ili ne.

Ekran

Audio strana priče je odlična. Gornji zvučnik se konačno ne nalazi ispod ekrana, što znači da i glavni zvučnik i gornji zvuče podjednako dobro. Ovo je odlična vest za stereo, koji zvuči prirodno. Međutim, sami zvučnici su malo tiši i reskiji od onih u S22, tako da bismo rekli da je ukupan kvalitet zvuka otprilike isti. Mikrofoni takođe verno snimaju zvuk i zvuče pristojno. Sve u svemu, solidna audio specifikacija.

Kamere nisu glavna tačka Flip-a i definitivno ne dobijaju isti tretman kao kamere na seriji S22. To ne znači da Flip-ov sistem sa dve kamere nije dobar – ali je mnogo sličniji modelima serije S21. Postoji glavna kamera od 12 MP i još jedna širokougaona kamera od takođe 12 MP. To je to. Postoji OIS na glavnom sočivu, čiji bi nedostatak bio zločin pri ovoj ceni, ali ne i na širokougaonoj kameri, što takođe nije veliko iznenađenje. Glavne kamere na zadnjoj strani nisu ništa neverovatno, ali su definitivno sposobne da naprave dobre snimke pri slabom osvetljenju i imaju pristojan dinamički raspon.

Prednja kamera je ispod standarda. To je kamera od 8 MP koji se zaista koristi samo za video pozive ili brze selfije. Međutim, Galaxy Z Flip 4 ovde ima trik u rukavu. Prednji ekran se može koristiti za pregled snimka sa zadnje kamere – što vam omogućava da pravite selfije sa glavnim objektivom. Da li ovo u potpunosti ublažava naše nevolje sa slabašnom selfi kamerom? Možda, ali je definitivno jedinstvena karakteristika.

Jedna od prednosti Flip-ovog sistema kamera je definitivno svestranost samog uređaja. Može se osloniti na podlogu u različitim konfiguracijama i omogućiti vam da snimite snimke iz ludih uglova. Iako kamere nisu baš najsavremenije u 2022. godini, uređaj na kojem se nalaze definitivno izvlači njihovu maksimum. Iz tog razloga, podešavanje kamere je iznenađujuće privlačno i zarađuje neke dodatne poene.

Performanse Galaxy Z Flip 4 nisu ništa čemu se treba podsmevati. On, na kraju, ima najnoviji i najbolji Qualcomm-ov SoC – Snapdragon 8+ Gen 1. Ovaj čipset zaista nadmašuje sve Android procesore i kao takav čini Galaxy Z Flip 4 jednim od najbržih dostupnih uređaja na tržištu. Flip 4 je postigao moćnih 1.293/4.060 na Geekbench 5 CPU testu, 6429 na Geekbench 5 Compute testu i 2.838 na 3DMark Wild Life Extreme testu. Ovo je bolje od bilo kog drugog Samsung telefona koji je trenutno dostupan, i malo ispod Apple-ovih A15 i A16 uređaja.

Trajanje baterije je dobro – ali nije sjajno. U poređenju sa nesklopivim uređajima, sklopivi su uvek imali lošije trajanje baterije. Galaxy Z Flip 4 pak skoro prelazi na teritoriju klasičnih telefona – sa 9,2-časovnim trajanjem baterije uz uključeni internet – po našem testu. Ovo je dovoljno da prođete dan – i iznenađujuće bolje od Galaxy S22 (koji pruža oko 8 sati u dobrom danu) – ali još uvek nije idealno. Vrhunski predstavnici na ovoj teritoriji lako se mogu pohvaliti sa 12 ili više sati, tako da se ipak može očekivati još malo više.

OneUI za Z Flip liniju je malo drugačiji – izgrađen je na Android 12L („L“ je verzija sa posebnim karakteristikama za sklopive telefone), i kao takav ima funkcije kao što je Flip Mode. Ovo u suštini deli ekran na dva dela – pri čemu je gornja polovina vaš prikaz sadržaja, dok se donja polovina koristi za kontrolu navedenog sadržaja. Postoji čak i “touchpad” za one od vas koji žele da dobiju iskustvo kursora poput DEX-a na jednoj polovini ekrana telefona. Divno.

Dakle, da li biste trebali kupiti Galaxy Z Flip 4? To je definitivno ekcentričan telefon. To je telefon koji stavlja formu ispred funkcije i to je u redu – to je ono što ovakvi telefoni rade. Ima stil, ima klasu i ima jaku ličnost. Definitivno je unikatan i zaista ga je zabavno koristiti.

Osnovne specifikacije su apsolutno ubitačne – sa brzim čipom i dobrom količinom RAM-a i skladišta. Da li je ovo “ubica” za 1000 dolara? Možda. Postoje telefoni sa istim čipsetom za nešto više od polovine njegove cene.

Da li je ekran najbolji na svetu? Definitivno ne – a neke od Samsungovih sopstvenih ponuda ga nadmašuju – i postoji duboki pregib tačno u sredini vašeg sadržaja na ekranu. Neki ljudi ne mogu da podnesu čak ni mikro-ogrebotine – tako da ovakva linija može biti velika smetnja. I verujte nam, sa tim mekim ekranom, dobićete i dosta mikro ogrebotina koje idu uz taj prevoj.

Da li je trajanje baterije dobro? Onako. Trenutno nema po ovome boljeg sklopivog telefona u kategoriji.

Da li su kamere najbolje na njemu? Ne. A S22 od 749 dolara ih prestiže. Mnogi drugi telefoni takođe to rade.

Ali ako ste zainteresovani za sklopive tečefone, ne brinete ni o čemu od ovoga. Želite telefon koji će dobro obavljati svoj posao i koji će se… pa… sklopiti. To je neverovatno zgodna funkcija: omogućava kreativnu upotrebu kamere, omogućava efikasnije obavljanje više zadataka. Spoljni ekran daje dodatnu vrednost uređaju. Naravno, sve ove funkcije se mogu ostvariti sa mnogo jeftinijim telefonom i nekim dodacima i softverom – ali gde je zabava u tome?

Ne kupujete sklopivi telefon jer želite moderan flegšip. Kupujete ga, jer želite telefon sa stavom. Želite nešto drugačije – čak i ako morate pristati na neke kompromise i nepraktičnosti, a pri tom ste spremni da čuvate svoj telefon mnogo više od konvencionalog modela.

I bićete spremni da izdvojite tih 1000 dolara za najbolji sklopivi uređaj u ovako malom formatu.

Aleksandar D.
Follow me