Sponzorisan sadržaj: Neofyton doo, Partizanska 27b, 21000 Novi Sad, Srbija, Tel: +381 21 452 642, www.neofyton.com

Povećana upotreba sistema asistencije i više komunikacije između ljudi i mašina zahteva efikasne i intuitivne opcije interakcije.

Površine sa integrisanim funkcijama sve su prisutnije u našem svakodnevnom životu. Pitamo Majkla Fišera iz odeljenja za razvoj poslovanja u automobilskoj industriji, kakav uticaj imaju pametni korisnički interfejsi u automobilskoj industriji i koliki je njihov potencijal.

Šta su pametni paneli i koje prednosti nude krajnjem korisniku?

Pametni paneli su postali sastavni deo našeg svakodnevnog života. U upravljanju zgradama, na primer, pametni paneli se mogu koristiti za upravljanje energijom tako što omogućavaju kontrolu osvetljenja, grejanja i drugih sistema na osnovu uslova okoline ili preferencija korisnika. U automobilskoj industriji, individualizacija, udobnost i bezbednost igraju centralnu ulogu. Pametni paneli omogućavaju vlasnicima automobila da prilagode svoje vozilo svom ličnom stilu i preferencijama i povećaju bezbednost na putu.

Kada je reč o eksterijeru, pametni paneli omogućavaju integraciju elemenata kao što su dinamički dizajn osvetljenja koji može da menja boju i šaru. Takve tehnologije takođe nude mogućnosti za nove tipove displeja kao što su oni koji prikazuju poruke dobrodošlice ili statusne displeje i koji se mogu prikazati direktno na karoseriji automobila. Na primer, prikaz nivoa napunjenosti baterije u električnim vozilima.

U oblasti enterijera, prilagođavanje značajno proširuje mogućnosti za njegov dizajn. Pametni paneli se mogu koristiti za opremanje elemenata poput kontrolne table, centralne konzole ili unutrašnjih panela vrata interaktivnim površinama koje reaguju na dodir i mogu integrisati različite funkcije kao što su osvetljenje, prikaz informacije ili čak i emitovanje zabavnog sadržaja. Korisnici mogu da menjaju boje i izgled ovih elemenata kako bi odgovarali njihovom raspoloženju ili željenom ambijentu.

Kako se pametni paneli proizvode brizganjem i koje koristi proizvođač ima od toga?

U zavisnosti od primene i upotrebe pametnih panela u eksterijeru i enterijeru automobila, brizganje nudi mnoge mogućnosti za proizvodnju pametnih panela. Sve je moguće, od nabrizgavanja na foliju pri standardnom brizganju do višekomponentnog brizganja sa integrisanim folijama i prelivanja poliuretanom pri proizvodnji površina otpornih na ogrebotine.

Upotreba odgovarajućih procesa brizganja ovde igra centralnu ulogu:

  • combimelt: direktna proizvodnja montažnih elemenata kombinovanjem dva ili više plastična materijala
  • foilmelt: nudi slobodu dizajna jednostavnom promenom dizajna folije. Moguća je i integracija elektronike u foliju
  • clearmelt: Prelivanje površina direktno u procesu sa slojem poliuretana otpornim na ogrebotine i UV zračenje. Naknadna linija za farbanje nije potrebna

Sledeće važi za sve procese brizganja: na kraju ciklusa brizganja, nastaje gotova komponenta koja se može ugraditi direktno u automobil.

ENGEL sistemi omogućavaju proizvodnju pametnih panela u kontinuiranom procesu. Ovo dovodi do veće efikasnosti i ekonomičnosti, jer nema potrebe za opsežnim linijama za naknadnu obradu ili farbanjem.

Slika prikazuje šematski sistem i strukturu slojeva pametnog panela koristeći procese kombinovanog topljenja, topljenja folije i bezbojnog topljenja

Slika prikazuje šematski sistem i strukturu slojeva pametnog panela koristeći procese kombinovanog topljenja, topljenja folije i bezbojnog topljenja | photo: ENGEL

Kako su u praksi organizovani sistemi za proizvodnju pametnih panela?

Koriste se specifična rešenja za mašine i automatizaciju u zavisnosti od toga koja svojstva pametni panel treba da ispuni. Struktura sistema ili slojeva je uvek prilagođena krajnjem proizvodu. Takva struktura sloja je jasno prikazana na „rear-end cover“ primeru:

  • Dekorativna folija je nabrizgana tamnom plastikom korišćenjem ENGEL foilmelt procesa.
  • U naknadnom combimelt procesu, drugi, providni termoplastični sloj se proizvodi, što omogućava naknadnu integraciju rasvetnih elemenata.

Ovo ne samo da omogućava reprodukciju složenih geometrija u ciklusu brizganja, već i pojednostavljuje naknadnu montažu komponenti. Na primer kroz istovremenu proizvodnju montažnih uređaja kao što su držači i sl. Dizajn filma se takođe može lako promeniti, što nudi značajne prednosti u smislu dizajnerske slobode i prilagodljivosti.

Slika prikazuje zadnji poklopac za automobil | photo: ENGEL

Naši kupci imaju potpunu slobodu dizajna kada je u pitanju struktura slojeva i funkcionalizacija njihovih pametnih panela. Zahvaljujući našem modularnom sistemu, dobijate proizvodni sistem koji je precizno prilagođen vašim individualnim zahtevima.

Da li postoji ograničenje za mašinu za brizganje kada je u pitanju proizvodnja pametnih panela?

Veličina komponente određuje veličinu ili tonažu mašine. Serija mašina duo je najbolji izbor za proizvodnju pametnih panela. Sa standardnim opsegom sile zatvaranja do 5.500 tona, mogu se proizvoditi velike komponente. Međutim, za kupce su napravljene i znatno veće mašine. ENGEL duo je takođe idealno pripremljen za sve procese brizganja.

Pouzdani partneri u oblastima izrade kalupa, proizvodnje filma i snabdevanja materijalom su jednako ključni kao i mašina za brizganje. ENGEL sarađuje sa renomiranim kompanijama u ovim industrijama i godinama je izgradio snažnu mrežu. Kupci dobijaju podršku od inicijalnog koncepta do proizvodnje prvih delova i dalje. To nam omogućava da precizno odgovorimo na specifične potrebe naših kupaca.

Da bi klijentima ponudio priliku da testiraju ili uzorkuju složene delove i procese, ENGEL obezbeđuje duo 5.500 combi M sa silom zatvaranja od 55.000 kN u svom tehnološkom centru za korisnike u Sent Valentinu. Ova mašina je opremljena sa tri jedinice za brizganje i pripremljena je za različite procese brizganja. Alate ukupne težine do 150t mogu je moguće postaviti na ovu mašinu. Sistem je finalizovan u leto 2024. Prva testiranja za korisnike su već zakazana. Ona će pružiti jasnu poruku o visokom nivou stručnosti ENGEL-a u proizvodnji složenih velikih komponenti i visokom stepenu orijentacije ka kupcu koju sveobuhvatno podržavamo na putu realizacije.

Slika prikazuje veliku duo combi M mašinu za brizganje sa silom zatvaranja od 55.000 kN | photo: ENGEL

U kom pravcu se nastavljaju razvoj pametnih panela i koji potencijal je još neiskorišćen?

Budućnost pametnih panela je obećavajuća, posebno u kontekstu sve veće digitalizacije i tehnologizacije u različitim industrijama. Pametni paneli sve više mogu biti opremljeni naprednim tehnologijama kao što su OLED displeji i senzori. Može se razmišljati i o interaktivnim površinama. One bi omogućile još sveobuhvatniju i potpuniju interakciju, na primer kroz kontrolu zasnovanu na pokretima ili na panelima koji reaguju na promene u okruženju kao što su svetlost i temperatura.

Ovo bi takođe učinilo buduće pametne panele još prilagodljivijim, sa promenljivim dizajnom ili ekranima koji se dinamički prilagođavaju željama korisnika ili spoljnim uslovima. Ovo će povećati ne samo jednostavnost korišćenja, već i efikasnost.


Više informacija:

Neofyton doo – Mašine i oprema za preradu plastike
Partizanska 27b, 21000 Novi Sad, Srbija
Tel: +381 21 452 642 | Mob: +381 64 616 94 08
www.neofyton.com