8.8 TOTAL SCORE

akYtec PR200-24.4.2 programabilni relej

PLC
4.7 Out of 5

Based on 3 Users

Performanse 8
Softverska podrška 9
Periferije i IO 9
Kvalitet izrade 9
Pros
  • Veliki broj I/O tačaka uz dva RS485 porta
  • Dobra on-line podrška, kao i integracija help modula u akYtec ALP softver
  • akYtec ALP softver je besplatan, bez restrikcija, lak za korišćenje i sasvim dovoljan za sva podešavanja PR200
Cons
  • Za neka podešavanja je neophodno otvoriti kućište
  • Gumena dugmad nalik na stare digitrone mogu biti problematična sa stanovišta trajnosti
  • Brzina pristupa akytec.de sajtu je ponekad neobjašnjivo spora
Bottomline

akYtec PR200-24.4.2 je programabilni relej sa dva RS485 Modbus porta, uz 22 I/O tačke (8 DI, 4 AI, 8 DO i 2 AO) podržan  besplatnim akYtec ALP softverom koji nema nikakvih restrikcija pri korišćenju. Uz pažnju koju je tim posvetio dokumentaciji i dodatnim on-line resursima kao i široj paleti sopstvenih proizvoda koji pokrivaju neke od najčešće korišćenih senzora i displeja, ovaj industrijski programabilni relej u mini PLC klasi, u ceo akYtec ekosistem, se pokazao lak za korišćenje, energetski ekonomičan i svakako perspektivan.

Thank you for taking part in our survey
4.7 (3)

akYtec je nova kompanija na našoj sceni uređaja za industrijsku automatizaciju. Sedište joj je u Hanoveru u Nemačkoj, a pored veoma snažne internet promocije vidljivosti brenda intrigantna je i vest o izgradnji sopstvenog proizvodnog pogona u Nišu. Pored niza programabilnih releja kao alternative PLC-ovima, u svojoj ponudi imaju i senzore, displeje i data logere koje takođe sami proizvode. Za potrebe ove recenzije, kompanija akYtec, odnosno njihovo predstavništvo u Srbiji, nam je poslala u ovom trenutku najmoćniji programabilni relej sa oznakom akYtec PR200-24.4.2 [M02].

photo: magazin Mehatronika

Sama oznaka otkriva karakteristike uređaja. PR200 je oznaka mikrokontrolerske platforme, o kojoj ćemo kasnije. Broj „24“ označava tip napajanja, u našem slučaju 24 VDC. Treća oznaka „4“ označava model sa 8 DI, 4 AI, 8 DO i 2 AO (0-10 V), sa tim da treba imati u vidu da postoji i model sa samo digitalnim I/O (8 DI, 6 DO) koji nosi oznaku „1“ i model sa strujnim portovima (4-20 mA) identičan našem sa oznakom „2“.

photo: magazin Mehatronika

Najzad, poslednja cifra „2“ kod nas označava broj RS485 interfejsa, što znači da naš primerak ima dva RS485 porta. Postoje i modeli bez i sa jednim RS485 interfejsom, sa oznakama „0“ i „1“. Oba ova modela je moguće apgrejdovati dodavanjem RS485 kartice unutar programabilnog releja.

Hardver akYtec PR200-24.4.2

akYtec PR200-24.4.2 smo dobili u OEM kutiji uz dodatni USB A to mini USB kabl namenjen za povezivanje ovog programabilnog releja sa PC računarom. Prilikom programiranja akYtec PR200-24.4.2 kroz kabl idu samo informacioni signali, te je potrebno istovremeno obezbediti i napajanje na za to namenjen ulaz. Naš primerak je predviđen za rad sa 19…30 VDC izvorom, ali kao što smo već pomenuli, postoji i upotrebno identičan model koji se napaja iz AC izvora i umesto oznake 24, ima oznaku 230 u skladu sa opsegom napajanja od 94…264 VAC.

akYtec PR200 power port

photo: magazin Mehatronika

Elektronika je spakovana u plastično zaštitno IP20 kućište dimenzija 123 x 108 x 50 mm,  karakterističnog oblika, koje omogućava laku montažu na DIN šinu, ali i povezivanje dodatnih modula sa desne strane, odnosno povezivanje ulaznih linija sa gornje i izlaznih sa donje strane. Poštovanjem tog standarda postiže se viša urednost ožičenja.

akYtec PR200

photo: magazin Mehatronika

Na licu uređaja odmah uočavamo zeleni LCD displej sa pozadinskim osvetljenjem čiji se intenzitet može kontrolisati. Može prikazati dve linije po 16 karaktera, što je često rešenje kod najjačih modela programabilnih releja i mini PLC-ova. Ovaj ekran služi i kao tekstualni terminal za osnovnu rekonfiguraciju akYtec PR200-24.4.2. U meni se ulazi dužim pritiskom na ALT dugme, kreće se korišćenjem „down“, „up“ i OK tasterima i izlazi se iz njega dugim držanjem dugmeta ESC. Dugmad su gumena sa grafitnim pedovima sa donje strane, poput rešenja u digitronima, krupna, jasno obeležena i lako dostupna, a meni je intuitivan. Daje mogućnost podešavanja samog uređaja, njegovih ulaza, izlaza, dodatnih modula ukoliko su dodati na sistem i interfejsa, kao i postavljanje lozinke za pristup.

photo: magazin Mehatronika

Na prednjem panelu pored ekrana, a ispod ESC dugmeta nalaze se i dve programabilne diode: F1 zelene i F2 crvene boje. Odmah do njih su mala vratanca koja štite dva porta mini USB za kabl za programiranje i konektor za povezivanje sa ekstenzionim modulima kojima možete povećati broj I/O ulaza celog sistema.

photo: magazin Mehatronika

Za povezivanje ulaznih i izlaznih linija koriste se uklonjivi terminal konektori. Horizontalne utične letve su montirane na PCB-ovima u unutrašnjosti programabilnog releja, a muške redne utične kleme se koriste za povezivanje eksternih vodova zavrtnjima. Da bi otvorili kućište, a to je potrebno u određenim rekonfiguracijama uređaja ili za dodavanje RS485 interfejsa, neophodno je razvojiti konektore i utične letve.

photo: magazin Mehatronika

Nakon otvaranja kućišta, vidimo da se uređaj sastoji od tri PCB ploče, međusobno spojene provodnim češljevima. Na samom dnu je ploča sa digitalnim I/O.

akYtec PR200 output port

photo: magazin Mehatronika

Osam relejnih izlaza sa donje strane izvedeno je preko HF46F-G 5-HS1T releja koji može kontrolisati struju do 10 A na svakom od njih. Relejni izlazi su NO tipa i deklarisani na 200.000 prekidanja (u VDC verziji, a 100.000 u VAC) u radnom veku.

photo: magazin Mehatronika

Digitalnih ulaza na istoj ploči ima osam i u 24 VDC modelima minimalna dužina pulsa je 2 ms, dok je maksimalno vreme odziva 30 ms, dok je u 230 VAC modelima minimalno trajanje pulsa 50 ms, a maksimalno vreme odziva 100 ms.

akYtec PR200 input port

photo: magazin Mehatronika

Na srednjoj ploči nalaze se analogna I/O kola za realizaciju četiri analogna ulaza koja se vode na 12 bitni ADC konvertor brzine semplovanja od max 10 ms za četiri ulaza. Ulazi su konfigurabilni u zavisnosti od signala koje očekujemo i mogu biti naponski (0-10 V), strujni (4-20 mA), u digitalnom modu ili rezistivni (0-4000 ohm) i podešavaju se, svaki zasebno, postavljanjem džampera na za to predviđenim pinovima na srednjoj ploči označenim kao XP1, XP2, XP3 i XP4. Šema postavljanja džampera je data na samoj ploči, što je odlično jer ne zahteva konsultaciju uputstva. Tu su i dva analogna izlaza brzine konverzije od 100 ms uz rezoluciju DAC-a od 10 bita. Bitno je da nakon hardverske promene funkcija analognih izlaza usaglasite novu postavku sa podešavanjima u akYtec ALP softveru koji i služi za programiranje samog programabilnog releja.

photo: magazin Mehatronika

Na srednjoj ploči su, u našem slučaju i dva RS485 interfejs modula koji su jednostavno „utisnuti“ u držače i konektorima direktno vezani za gornju ploču. RS485 u Modbus mreži može raditi kao master ili slave i ova funkcija mu se dodeljuje softverski u akYtec ALP softveru.

photo: magazin Mehatronika

Najzad, gornja ploča nosi LCD ekran, kontakte za tastere, RTC bateriju i sam mikrokontroler. Izbor mikrokontrolera praktično obezbeđuje gotovo sve bitne karakteristike jednog programabilnog releja ili mini PLC-a i ovde je izabran Geehy APM32E103VET6. Ovo je praktično najjači ARM Cortex-M3 mikrokontroler ovog proizvođača, kod koga postoji samo jedna verzija sa nešto većim brojem I/O pinova. U ovom slučaju, ne vidimo opravdanje da se ona koristi, te smatramo da je ovo odličan izbor. Inače APM32E103 je glavna linija namenjen za industrijske upotrebe usaglašena sa IEC60730 standardom, te nalazi primenu u bezbedonosnoj opremi, uređajima za kontrolu motora i instrumentizaciju.

akYtec PR200 MCU Geehy APM32E103VET6

photo: magazin Mehatronika

U mikrokontroleru je jedno ARM Cortex-M3 jezgro koje radi na 120 MHz, sa 512 kB Flash memorije i 128 kB RAM-a, od čega je za rad sa akYtec PR200 dostupno 32 kB RAM-a. Ima integrisan FPU i 80 I/O linija, što omogućava ovom programabilnom releju rad sa binarnim, pozitivnim celim(UINT16) i realnim(REAL32) brojevima. Integrisana 3xSPI, 2xI2s, 2xI2C, 5xUART i 2xCAN interfejsa u sam mikrokontroler omogućavaju mnoštvo analognih i digitalnih kominikacionih linija. Na sve to ARM Cortex-M3 jezgro je dokazano u industrijskoj primeni. Naime, treba imati na umu da je ovaj mikrokontroler veoma sličan mikrokontrolerima iz STM32F2x5 serije, koji su dokazani kao pouzdana, ekonomična i energetski efikasna platforma. Potrošnja ovog programabilnog releja je do 10 W kod 24 VDC modela, dok se kod 230 VAC modela ona kreće od 10 do 17 VA u zavisnosti od broja periferija.

Softver akYtec ALP

Ova recenzija je i nastala tek nakon višednevnog druženja sa ovim odlično odmerenim uređajem, koji se pokazao kao veoma lak za korišćenje, pouzdan i u svojoj klasi relevantan. U promotivnim porukama kompanije, često se navodi da je odličan čak i za početnike u industrijskoj automatizaciji. Tek nakon instalacije akYtec ALP softverskog paketa to smo mogli i da proverimo. Prateći jasno napisana uputstva na sajtu i nakon iščitane kompletne dokumentacije, instalacija je bila veoma lagodna. Jedini detalj na koji treba obratiti pažnju je instalacija Windows PR200 drajvera, koji će omogućiti Windows OS-u da prepozna uređaj na COM portu i on će se nakon toga pojaviti u desnom donjem uglu akYtec ALP softvera. Nemojte da zaboravite da resetujete računar nakon instalacije drajvera.

Sam softver je besplatan i bez ograničenja i namenjen je isključivo za akYtec proizvode i služi za programiranje standardnim FBD programskim jezikom (IEC 61131-3). Nije pootrebno bilo kakvo dodatno unošenje profila uređaja, jer su oni već integrisani u softver. Postoji odlično uputstvo za korišćenje sa primerima podešavanja, ako i veći broj realizovanoh složenih projekata koje možete preuzeti sa sajta i videti na konkretnom primeru kako se rešavaju neke nedoumice.

Bočni meniji softvera prikazuju vrednosti promenjivih i podešavanja blokova koji se koriste u projektu čiji funkcionalne šeme korisnik ucrtava u prostranom središnjem plavom prostoru ograničenom sa leve strane ulaznim, a sa desne izlaznim simbolima pinova.

akYtec ALP software

screenshot: magazin Mehatronika

Testiranje se, pre flešovanja programa u programabilni kontroler, može izvesti i u samom akYtec ALP okruženju, koje u tom slučaju menja boju plavog srednjeg dela ekrana u sivi i počinje sa prikazivanjem stanja svakog bitnog parametra kroz vreme. Na taj način je umnogome olakšan put do konačnog upotrebljivog rešenja.

screenshot: magazin Mehatronika

Da bi sve bilo još ugodnije za rad, integrisan je i „help“ ekran koji po potrebi može prikazati za svaki elemenat koji je moguće odabrati na ekranu aplikacije u toku rada i koji detaljno objašnjava njegove karakteristike i načine upotrebe.

akYtec ALP software with help screen

screenshot: magazin Mehatronika

Najzad, tu je i Component Manager kao dodatna pomoć pri odabiru elemenata iz prateće biblioteke.

screenshot: magazin Mehatronika

Za programiranje akYtec PR200-24.4.2 je potrebno da on bude priključen na napajanje i tada ono svodi na povezivanje uređaja isporučenim USB kablom na PC računar i odabir jednog tastera iz menija akYtec ALP softvera za flešovanje samog programabilnog releja. To se stoga može uraditi i u radionici, ali i na licu mesta korišćenjem prenosnog računara.

Zaključak

Osnovna funkcija akYtec PR200-24.4.2 programabilnog releja kao alternativi PLC-a u industrijskoj primeni je da na osnovu ulaznih signala i programirane logike u njemu vrši kontrolu izlaznih signala. U Modbus RTU/ASCII mreži može imati master ili slave funkciju (po modernoj terminologiji client i server funkcije). Ima ugrađen tejmer realnog vremena (RTC), kao i programabilni LED displej preko koga se može podešavati njegov rad. Hardverski je proširiv dodatnim akYtec modulima, a programiranje se vrši iz grafički orijentisanog PC baziranog softvera akYtec ALP koji je besplatan i može se bez restrikcija preuzeti i koristiti sa sajta proizvođača. Cena akYtec PR200 programabilnih releja u zavisnosti od konfiguracije kreće se u rasponu od 100 do 200 eura. Dopada nam se lakoća korišćenja i hardvera i softvera, kao i dodatna ponuda modula za proširenje, senzora i displeja koja omogućava zaokruženo automatizaciono rešenje ovog proizvođača. Primamljiva je lakoća kojom se ulazi u rad sa ovim programabilnim relejom kao i osećaj da je akYtec timu stalo da što bolje i detaljnije dokumentuje sve svoje proizvode i time podrži one koji se odluče za njihovu platformu.


Više informacija možete naći na strani proizvođača posvećenoj PR200 seriji programabilnih releja.

Kontakt u Srbiji: akYtec d.o.o., Kneza Miloša 23, Beograd 11000, www.akytec.de

 

Aleksandar Dakić
Follow me