7.4 TOTAL SCORE

banana pi bpi-m4

SBC
3 Out of 5

Based on 1 Users

Performanse 6
Softverska podrška 7
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 9
PROS
  • Niska cena
  • Kompatibilan sa različitim OS
  • Bogat izbor IO
CONS
  • Relativno niske performanse CPU/GPU
  • USB 2.0 portovi
Bottomline

Banana Pi M4 je dostojan konkurent RPi 3B i 3B+ koji nudi odlične specifikacije po bazičnoj ceni.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
3 (1)

Već smo imali u rukama odličan SBC Banana Pi M5 u jedom od naših prethodnih izdanja i istražili smo tada neke od njegovih mogućnosti. Danas ćemo pogledati njegovog manjeg brata, Banana Pi BPi-M4, i razlike u karakteristikama i ceni koje bi ga mogle učiniti primamljivijim izborom.

Banana Pi BPi-M4 koji se koristi u ovoj recenziji nam je dao proizvođač za ovaj prikaz.

SBC su nešto drugačija kategorija od drugih računarskih platformi, jer imaju tendenciju da završe ugrađeni u neki drugi projekat ili proizvod ili se koriste za pokretanje specifičnih servisa. Ovo čini njihovu upotrebu specijalizovanijom i na taj način pomera fokus sa čistih performansi i vrednosti benčmarka na neke druge faktore – kao što su potrošnja, izbor portova i cena. S obzirom na to da su današnji SBC izuzetno moćni – neverovatno brzi u poređenju čak i sa vrhunskim desktop računarima iz poslednjih decenija – mnogi, ako ne i većina projekata jedva da koriste u potpunosti procesorsku snagu hardvera. Iz tog razloga, sporiji, ali jeftiniji i/ili manji sistemi, poput Raspberry Pi Zero-a, postali su veoma popularni među hobistima.

Hardver

Banana Pi M4 poseduje pomalo nekonvencionalan Realtek RTD1395 SoC, koji ima četiri Cortex A53 CPU jezgra zajedno sa Mali 470 MP4 GPU. Realtek je inače poznat kao proizvođač Ethernet kontrolera i audio kodeka, ali njihova divizija čipova sigurno drži svoje mesto na tržištu set-top box uređaja i HD medijskih uređaja. M4 takođe dolazi sa 1 ili 2 GB RAM-a i 8 GB eMMC ugrađene memorije. eMMC je brzinom od 135 MB/s odličan izbor za disk na koga treba postaviti OS, budući da je skoro sedam puta brži od SD kartice.

Izbor IO je standardan – sa četiri USB 2.0 porta čija je brzina na našim testovima 37 MB/s, HDMI konektorom pune veličine, eternet portom od 100 Mbps gde smo na merenjima postigli 93 Mbps, audio priključkom od 3,5 mm, standardnim Pi-kompatibilnim GPIO zaglavljem, PoE konektorom, RX/TX zaglavljem za otklanjanje grešaka, USB-C konektor za napajanje (koristeći USB-OTG protokol, tako da nema USB-PD ili drugih sličnih tehnologija ovde, što znači da će običan USB 2.0 ispravljač raditi najbolje), slot za microSD karticu sa maksimalnom brzinom čitanja koju smo dobili uz Kingston Canvas Select Plus 64GB od 23 MB/s, četiri dugmeta, boot prekidač za izbor opcije pokretanja i M.2 Key E konektor. Tu je i ugrađeni WiFi koji podržava b/g/n/ac standarde i Bluetooth 4.2.

 

Jedan od glavnih ciljeva Banana Pi BPi-M4 je da zameni Raspberri Pi 3 modele u projektima koji ih koriste – jer nudi iste dimenzije, ali u velikoj meri proširuje ponudu konektora uz bolje karakteristike. Prvo, uključivanje prekidača za napajanje i ponovno pokretanje, koliko god malo izgledalo, je karakteristika koju stalno želimo da vidimo kod drugih SBC-ova. Zatim, boot prekidač za izbor pokretanja predstavlja veliku uštedu vremena, jer omogućava izbor lokacije za pokretanje i to između SD kartice i eMMC-a jednostavnim fizičkim preklapanjem, umesto, kao kod drugih proizvođača da zahteva da eMMC bude prazan ne bi li se mogao pokrenuti SBC sa SD-a. Pitamo se zašto više SBC-ova ne koristi ovo rešenje, jer je briljantno jednostavno. Dugmad BOOT i INSTALL na SBC-u se koriste pri instaliranju OS-a i lak pristup U-BOOT-u.

Software

M4 podržava dosta različitih OS sistema, od raznih Linux distribucija do Androida 8.1, i kao takvog, smatrali bismo ga veoma zrelom platformom. Čak podržava i Raspbian – što ga zaista čini drag-and-drop zamenom za Pi 3. Zahvaljujući boot prekidaču, veoma je lako instalirati nekoliko OS-ova na sistem i zatim ga preneti na eMMC, a on takođe omogućava dual-boot dva različita OS, jedan na SD kartici, a drugi u internoj memoriji, što omogućava lako prebacivanje između njih. Sve u svemu, proces instalacije sistema za Banana Pi BPi-M4 je bio lakši za upotrebu nego za M5, što mi izuzetno cenimo.

Probali smo Ubuntu Mate, Server i Debian i sva tri su radila bez problema. Iako su GUI funkcionisali glatko, mislimo da Banana Pi BPi-M4 zaista posebno blista u upotrebi CLI-a kao veb server ili IoT server. Sve biblioteke i aplikacije koje smo isprobali su radile bez problema, tako da ne možemo reći ništa negativno o opštoj upotrebljivosti sistema.

Benchmarks

Uvek naglašavamo da benčmark testovi sistema nisu najvažniji za razlikovanje dobrih od sjajnih SBC-ova, ali ipak mislimo da omogućavaju brzo poređenje i referencu čistih računarskih sposobnosti sistema.

Neobičan procesor je ipak baziran na poznatim Cortex-A53 jezgrima i očekivali smo performanse između Raspberry Pi 4b i Raspberry Pi 3b. To smo i dobili. Sysbench CPU je pokazao da je ovaj SBC taman na sredini.

LPDDR4 memorija bi trebala do donese isti rezultat na one Banana Pi ploče, ali to ipak nije slučaj, te je model sa Realtek SoC ipak postigao lošije rezultate u rangu sa LPDDR3 rešenjima.

I Tinymembench je samo potvrdio ove rezultate.

Banana Pi BPi-M4 je postigao 2554 na Octane testu, 112 na BMark GPU benchmark-u i postigao 55 FPS u testu glxgears (274 kadra u 5 sekundi). Ovi rezultati su viši od onih kod Raspberry Pi 3B+, predviđenog konkurenta M4, ali su znatno niži od trenutnih vrhunskih SBC-ova. Ipak, M4 nije zamišljen da se takmiči sa modelima poput Banana Pi-M5 i Raspberry Pi 4B, već da ponudi kvalitetnu alternativu za projekte koji zahtevaju poseban hardver i funkcionalnost koju donosi na sto.

Ugrađeni enkripcioni endžini su u skladu sa njegovim osnovnim taktom od 1.5 GHz i postižu nešto slabije performanse od Banana Pi M5 i Orange Pi 3b, ali donose drastično bolje performanse od Raspberry Pi modela.

Najzad uradili smo i Unixbench testove, kako bi kompletirali sve rezultate.

Kao i M5, M4 ima brzi eMMC čip koji nudi ozbiljne prednosti čitanja/pisanja u odnosu na konkurente bez eMMC-a, kao i visokoefikasna jezgra koja omogućavaju M4 da izdrži veliko opterećenje bez termičkog usporenja (temperatura procesora nikada nije porasla iznad 50°C). stepeni). Moćni GPU u M4 takođe omogućava 4K 30FPS video reprodukciju bez ikakvih problema. Prisustvo PoE konektora obezbeđuje kompatibilnost sa svim Raspberri Pi HaT-ovima, uključujući PoE HaT, a M.2 Key E slot u velikoj meri proširuje mogućnosti sistema u poređenju sa konkurentima. Stoga, zanimljivo, M4 iako je sporiji u testovima od M5, nudi neke ključne prednosti u hardveru koje ga čine izuzetno zanimljivim izborom.

Ali postoji još jedna “ubistvena” karakteristika. Banana Pi BPi-M4 košta samo 35 dolara. Po ovoj ceni, sve ovo odjednom ima puno smisla. To je izuzetno nuska cena na današnjem SBC tržištu, gde modeli više klase često koštaju i znatno više od 70 dolara i zahtevaju dodatni hardver da bi dobili svu ugrađenu hardversku funkcionalnost modela M4.

Uz primerak M4, poslato nam je i akrilno kućište koje se lako sklapa, štiti jedinicu od prašine i izgleda odlično. Utisak nam je da ne utiče negativno na termičke performanse sistema. Pohvaljujemo proizvođača na odličnom dizajnu.

Sve u svemu, mislimo da je Banana Pi BPi-M4 i odlična ulazna spona u svet SBC-a, ali i odlična zamena za starije modele u projektima koji to zahtevaju. Nije najbrži SBC na tržištu, ali je veoma dobro opremljen raznim konektorima, ima ugrađenu eMMC memoriju, pametan sistem za upravljanje diskovima za pokretanje i ugrađeni antenski sklop za WiFi/BT. Sve ovo, uz odličnu softversku podršku, čini ga dostojnim SBC-om na današnjem tržištu.

Više informacija: https://www.banana-pi.org

Banana Pi BPi-M5 možete kupiti kod nas na: https://www.malina314.com/product-category/banana-pi/

Dušan D.