Superprovodnici otvaraju mogućnosti za potpuno nove, do sada nezamislive aplikacije u automatizaciji. Oni omogućavaju beskontaktno rukovanje objektima bez trenja što predstavlja veliki potencijal za procesnu automatizaciju: Operacije bez prašine i abrazije su idealne za transport objekata u uslovima visoke čistoće, mašine se mogu lako čistiti, a predmeti se mogu pomerati bezkontaktno sa druge strane pregrada. Na sajmu Motek 2015, Festo je predstavio SupraCarrier inovativni aplikacioni koncept za primenu tehnologije superprovodnika.

SupraCarrier_2

Superprovodnici su materijali koji ispod određene temperature mogu da “zamrznu” polje stalnog magneta na predefinisanoj distanci i tako ga održati u lebdećem stanju. Rezultujući vazdušni procep ostaje stabilan bez obzira na položaj u prostoru. To znači da se objekti mogu beskontaktno pozicionirati bez upotrebe bilo koje kontrolne tehnologije i mogu se pomerati uz minimalan utrošak energije.

“Već postoje različita rešenja za skladištenje i pomeranje objekata bez kontakta, ali samo sa superprovodnošću je moguće izvesti rotaciju kroz svih 360° u bilo kojem prostornom pravcu – bez potrebe za   korišćenjem komplikovane tehnologije kontrole,” objasnio je Džordž Berner, šef strateškog razvoja, Festo Holding grupe.

SupraCarrier_1

Superprovodnički sistemi su pogodni za veće terete,  mogu čak raditi kroz zidove i u svim prostornim ravnima kroz njihov definisani lebdeći procep. Ovo omogućava rukovanje objektima u zaštićenim i zatvorenim prostorima ili kroz zaštitne obloge. Ukoliko nemagnetične supstance penetriraju u ležaje, funkcije ležaja i vođica neće biti narušene. Ova osobina omogućava korišćenje i u izuzetno visoko kontaminiranim prostorima.

Skladištenje i pomeranje objekata suspendovanim valjcima
Kod SupraCarrier koncepta za budućnost dva kriostata sa superprovodnicima se montiraju na jednu električnu osu, a iznad svakog od njih nalaze se magnetni transportni valjci sa lebdećim vešanjem. Ravni nosač radne ploče oslanja se na valjke. Osa pomera superporvodničke elemente horizontalno. Između njih i valjaka sa vešanjem nalazi se poklopac sa otvorima kroz koje se valjci uvlače kada se kriostati spuštaju; nosač radne ploče tada leži povrh poklopca.

SupraCarrier_3

Transportni valjci sa vešanjem kao što su ovi mogu se koristiti za pomeranje ravnih, neferomagnetnih proizvoda svih veličina. Ovakav konvejer ne zahteva podmazivanje i vrlo je lak za čišćenje – poklopac štiti automatizacioni modul od prljanja, a pasivni valjci se lako mogu ukloniti i zasebno očistiti bilo hemijski, bilo izlaganjem visokim temperaturama. Superprovodnička tehnologija takođe ima još jednu pozitivnu karakteristiku: aplikacija gotovo da ne zahteva održavanje i izuzetno je dugotrajna; radi tiho i vazdušni procep ima izolaciona svojstva.

Aplikacije za proizvodnju u budućnosti
Nakon nekoliko godina intenzivnog proučavanja, Festo kooperira sa partnerima i kupcima kako bi isprobao svoje ideje u specifičnim aplikacijama. “Mi sada ne samo da pokazujemo impresivne lebdeće efekte i mogućnosti koje pruža tehnologija superprovodnika, već i aktivno diskutujemo o njihovom potencijalu zajedno sa industrijom automatizacije. Trenutno radimo na iniciranju našeg prvog pilot projekta,” kaže Džordž Berner.


Više informacija: Festo Beograd, Omladinskih brigada 90v, 11070 Beograd, Tel: +381 11 7853 900 , e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)