Zahtevi sa kojima se suočavaju zadaci automatizacije su se promenili. Rešenja za rukovanje moraju da se mogu brzo integrisati, moraju biti fleksibilna kako bi mogla da se redizajniraju i potpuno otvorena po pitanju povezivanja. Na ovaj pristup se odlučio stručnjak za automatizaciju SCHUNK, čije se nove inovacije za proizvode predstavljene na SPS sajmu u Nirnbergu odlikuju maksimalnim nivoom fleksibilnosti, omogućavaju umrežene procese u svakoj industriji, i uključuju opcije za prilagođavanje koje svi mogu lako da implementiraju. Da bi postigao ove ciljeve, SCHUNK se odlučio za sveobuhvatnu digitalnu strategiju sa ciljem da procese učini fleksibilnijima, transparentnima i potpuno umreženima, uz istovremeno poboljšanje odziva i produktivnosti.

Fleksibilno rukovanje u zahtevnim okruženjima

Bez obzira obavljaju li se zadaci automatizacije u područjima sa teškim uslovima u kojima se izvodi mašinska obrada ili u čistim laboratorijskim uslovima, SCHUNK je posetiocima sajma predstavio svoje najnovije mehatroničke hvatačke komponente koje postavljaju nove standarde za fleksibilnost, raznolikost interfejsa i pouzdanost procesa.

Robusna i svestrna: Električna univerzalna hvataljka posebno je pogodna za fleksibilno punjenje i pražnjenje mašinskih alata. Dostupna je sa svim standardnim komunikacionim interfejsima, PLC funkcijskim modulima i dodacima (pluginovima) za vodeće proizvođače robota. Fotografija: SCHUNK

Nova EGU univerzalna hvataljka robusna je i svestrana. Sa svojim standardnim sistemom zaptivanja, ova paralelna hvataljka koja je zaštićena od korozije te sa veoma niskim nivoom habanja je posebno pogodna za fleksibilno ručno rukovanje neobrađenim i gotovim delovima različitih veličina u prljavim okolinama u kojima se koriste mašinski alati. Odlikuje se kontinuiranim glatkim podešavanjem stezne sile koja može da se koristi direktno iz stajaćeg položaja, što pruža dodatnu sigurnost pri uklanjanju mašinsko obrađenih radnih delova. Za različite težine radnih delova snaga u StrongGrip načinu rada može fleksibilno da se povećava do 150%.

Nova EGK hvataljka za male komponente je pogodnija za precizni rad u laboratorijama ili u elektronskoj industriji. Ona nudi pouzdanost u rukovanju osetljivim delovima kao što su epruvete ili štampane ploče. Zahvaljujući kombinaciji vodilice sa glatkim kretanjem i SoftGrip načina rada, moguće je stezati čak i naročito lomljive radne delove

Obe hvataljke imaju integrisanu funkciju održavanje stezne sile sa detekcijom gubitka radnog dela. U toku integracije ili nakon pokretanja nije potrebno ponovno određivanje položaja. Ovime se štedi vreme i skraćuje vreme potrebno za puštanje u rad. Sa stalnom detekcijom položaja, korisnici u svakom trenutku zadržavaju apsolutnu kontrolu nad svojim procesima. SCHUNK nudi komponente sa svim standardnim komunikacijskim interfejsima, PLC funkcijskim modulima i dodacima (pluginovima) za vodeće proizvođače robota. To znači da one mogu brzo i jednostavno da se integrišu bez dodatnih spojnih pristupa (gatewaya) ili programiranja.

Automatizovan za optimalno stezanje

SCHUNK je razvio 2D hvatački komplet za rukovanje pojedinačnim predmetima koji su nasumce postavljeni na jednoj ravni. Posle MTB aplikacionih kompleta za jednostavnu delomičnu automatizaciju punjenja i pražnjenja mašina, ovo je još jedan modul s gotovim automatizacijskim rešenjima koje stručnjak za automatizaciju pruža svojim klijentima. 2D hvatački komplet sastoji se od sistema kamera koji uključuje sočivo, hvatačkog sustava za željenu namenu, industrijskog PC računara (SVC) i dodatka (plugina) za jednostavnu integraciju u sistem za upravljanje robotima. Srce sistema je AI softver kojeg je razvio SCHUNK, a koji pouzdano osigurava detekciju, čak i u uslovima promenljive vidljivosti. Sve komponente u ovom kompletu precizno su uparene jedna sa drugom i pouzdane su za korišćenje u procesu.

Pametne usluge štede vreme i smanjuju troškove

Sa novim konfiguracijama hvataljki i prstiju hvataljki, tehnološki predvodnik nudi praktične građevinske blokove koji put do posebno prilagođenog rešenja podižu na novi nivo. Čak i bez bilo kakvog poznavanja dizajna, individualizirana rešenja mogu da se dizajniraju i brzo stave na raspolaganje u samo tri koraka i svega 10 minuta. Nove hvataljke sa dugim hodom naročito su pogodne za rukovanje velikim, teškim delovima koji su susreću na primer u industriji pakovanja, automobilskom sektoru ili čak u sektoru logistike. One imaju razmer sila-hod koji je jedinstven na tržištu. Ovo je moguće zahvaljujući visokom maksimalnim momentima profilisane šinske vođice. One omogućavaju precizno stezanje dužim prstima hvataljke dužine do 800 mm. To znači da nova PLG pneumatska dvoprstna paralelna stezaljka može bez napora da rukuju čak i glomaznim radnim delovima iz teško dostupnih transportnih kontejnera sa stilom stezanja do 12.000 N. Ovisno o nameni, njezin hod čeljusti može da se konfiguriše prema specifikacijama korisnika u rasponu od 100 mm do 400 mm po čeljusti uz milimetarsku preciznost. Njezin električni pandan je ELG hvataljka dugog hoda. Uz slične radne karakteristike, ona ima električni pogon sa slobodno podesivim servo motorom pa zato može da se fleksibilno kontroliše ili integriše u postojeće koncepte. Takođe može da se postavi kontinuirano preko cele dužine hoda, što dodatno optimizuje vremena ciklusa u procesu rukovanja.

S novim 2D hvatačkim kompletom – ovde prikazanim u kombinaciji sa novom električnom univerzalnom hvataljkom EGU – predmetima koji su nasumce postavljeni na jednoj ravni može se pouzdano rukovati. Slika: SCHUNK

SCHUNK je sada učinio nepotrebnim dizajniranje i proizvodnju posebno prilagođenih prstiju unutar firme. Dizajn je postao izuzetno jednostavan zahvaljujući novom FGR konfiguratoru prstiju koji štedi 50% troškova, ali i vredno vreme i resurse. Ovi mrežni alati koji ne zahtevaju licencu te su bazirani na web pretraživaču slobodno su dostupni na SCHUNK web stranici.


schunk.com
Kontakt:
SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT-4511 Allhaming
info@at.schunk.com
Tel. +43-7227-22399-0

 

Aleksandar Dakić
Follow me