Galaksija kup 2024 koji se i ove godine održao u Vršcu u Školskom centru „Nikola Tesla“  pod okriljem Zajednice elektrotehničkih škola Srbije, privukao je veliki broj takmičara – kreativnih učenika srednjih škola iz cele Srbije. Zadatak je bio da se izradi projekat po slobodnom nahođenju, sa time da je izbor platforme i način realizacije potpuno slobodan.

foto: Mina Paunović

Prvog dana, u prostorijama Školskog centra „Nikola Tesla“ mogli smo, uz razgovor sa učenicima i mentorima, da se upoznamo sa svakim od realizovanih projekata, idejom i načinom realizacije.

foto: Mina Paunović

Sa obzirom na širinu zadate teme šarenolikost razmišljanja, stepena implementiranih tehnologija, kreativnih ideja i apstrakcija bile su ono što nas je zadivilo.

foto: Mina Paunović

Mladi mejkeri su se dovijali na različite načine kako bi potrebu da materijalizuju svoju ideju pretočili u što atraktivniju mehatroničku napravu. U razgovoru sa njima, otkrili smo da je svaki od timova imao pred sobom velike izazove, u smislu tehnologija, znanja, sredstava ili vremena, kako bi se predstavio na ovogodišnjem Galaksija kupu.

foto: Mina Paunović

Koliko god zamisli na početku bile velike i kompleksne, realnost im je tražila metodičnost i stalne odluke o tome da li nastaviti, modifikovati ili odustati od neke prvobitne ideje.

foto: Mina Paunović

Drugog dana, u Hotelu „Srbija“ okupljenoj publici su timovi predstavljali svoje projekte kroz veoma kratke, sadržajne i u većini slučajeva dobro osmišljene prezentacije. Bilo je tu i onih koji su se uplašili, i onih koji su se zbunili, i onih koji se nisu ni potrudili da stanu iza projekta više od jednostavnog čitanja teksta kao da proveravaju pravopis Datasheet-a nečijeg uređaja… ali bilo je i veoma nadahnutih, učesnika koji su stali iza svojih projekata znanjem i žarom pravih mejkera.

foto: Mina Paunović

Da sve bude na vrhunskom nivou svoj doprinos u organizaciji i finansiranju je u velikoj meri dala i Nordeus fondacija podižući ne samo estetiku, a time i nivo celog događaja kroz prepoznatljiv brending, već je i pomogla da svi učesnici ovogodišnjeg dvodnevnog takmičenja imaju smeštaj u Vršcu.

foto: Mina Paunović

U želji da učesnicima približimo trenutno aktuelnu temu veštačke inteligencije, između dve grupe prezentacija proizvoda, tim magazina Mehatronika je prikazao novi NVIDIA® Jetson AGX Orin™ Developer Kit sa 64 GB RAM-a i na njemu najnoviji i najveći Lama model.

foto: magazin Mehatronika

Pred prepunom salom, u predahu između nadahnutih mehatroničara, učesnici su imali priliku da saznaju osnovne smernice razvoja AI, upotrebljivost u njihovoj SBC – mejkerskoj – praktičnoj priči, ali i aktuelnosti vezane za ovaj tip sinergije sa industrijom.

foto: magazin Mehatronika

Posebno smo se fokusirali na teme koje su zajedničke STEM, mejkerskom i industrijskom svetu i prikazali kako u realnom vremenu, bez ikakve internet konekcije, baziran samo na svoje resurse, NVIDIA® Jetson AGX Orin™ može voditi konverzaciju odgovarajući na proizvoljna pitanja prisutnih, ali i pišući program u programskom jeziku C. Ovime smo otvorili mnoštvo tema za dalje promišljanje o pravcu kojim treba da se kreće obrazovanje budućih mehatroničara.

foto: magazin Mehatronika

Nakon predstavljanja svih projekata, došao je i trenutak dodele nagrada koje je obezbedio organizator. Mi smo takođe dali skromni doprinos nagrađujući jedan projekat „Pomagalo za slepe ljude“.

Pre proglašenja prvih pet mesta, organizator je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka – Univerziteta u Novom Sadu, svim učesnicima podelio komplet knjiga. I pored tog poklona, da ni jedan učesnik ne ode praznih ruku, što je potez vredan svake hvale, jer deca i jesu najbitnija u ovakvim projektima, organizator je uz pomoć Nordeus fondacije darivao po jedan mali razvojni sistem na bazi Raspberry Pi platforme. Verujemo da će ovo biti odlična motivacija da do sledeće godine svaki od učesnika otkrije nešto novi u SBC svetu.

A onda je doša trenutak proglašenja. Iako se borba vodila oko  prva tri mesta koja su se bodovala za upis na fakultet, jer je takmičenje državnog ranga, pored naše nagrade za peto mesto, dodeljena je i robna nagrada za četvrto mesto. Divan gest.

foto: Mina Paunović

Žiri, kojeg su činili i profesori sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Nordeus fondacije i predstavnici organizatora, dodelio je zvanično sledeće nagrade i mesta:

1 mesto
Naziv rada: „Vision One”
Takmičar/takmičari: Nikola Ranđelović, Luka Rakić 4 razred
Mentor: Ivana Miladinović
Škola: Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ – Niš

2. mesto
Naziv rada: „Macro Keypad u okruženju Arduina i Raspberry Pi mikrokontrolera“
Takmičar/takmičari: Nikola Bojinović 4 razred
Mentor: Novica Gutović
Škola: Elektrotehnička škola „Mihajlo Pupin“ – Novi Sad

3. mesto
Naziv rada: „Daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada“
Takmičar/takmičari: Stefan Korica 4 razred
Mentor: Milan Njegomir
Škola: Školski centar „Nikola Tesla“ – Vršac

4. mesto
Naziv rada: „Sistem za testiranje vozača početnika“
Takmičar/takmičari: Aleksandar Mali, Mihajlo Rajkov, Marina Kulman, 4 razred
Mentor: Milan Njegomir
Škola: Školski centar „Nikola Tesla“ – Vršac

5. mesto
Naziv rada: „Pomagalo za slepe osobe“
Takmičar/takmičari: Uroš Smadulović – 2 razred
Mentor: Dejan Nikolić
Škola: Tehnička škola – Zaječar

foto: Mina Paunović

bili smo puni utisaka i pozitivnih emocija, nakon izuzetno lepo organizovanog događaja. Veoma smo zadovoljni nivoom pokazanih radova, ali i organizacijom i brendingom samog Galaksija kupa. Radujemo se što postoji iskra u mladim kreativnim ljudima.

foto: magazin Mehatronika

Hvala svima na nesebičnoj podršci kojoj smo posvedočili 22. i 23. marta u Vršcu, uz želju da se sledeće godine, ako je moguće, na istom mestu, ali u sigurno većem broju okupimo kako bi svi podržali mehatroničke ideje.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)