HMS Netvorks sada predstavlja nekoliko komunikacionih rešenja za tržište baterija koje se ubrzano širi. Baterijski sistemi za skladištenje energije (BESS) zahtevaju komunikacijske mogućnosti za povezivanje sa baterijama i perifernim komponentama, komunikaciju sa električnom mrežom, daljinski nadzor sistema i još mnogo toga.

Baterijski sistemi za skladištenje energije (BESS) mogu biti jedan od ključeva za rešavanje energetske krize i sačuvati svet održivim. Pošto obnovljivi izvori energije kao što su vetar i solarna energija nisu uvek dostupni, veliki parkovi baterija mogu da omoguće skladištenje energije za korišćenje kada ima manje sunca ili vetra.

BESS treba da komunicira
Sistemi za skladištenje energije baterija se sastoje od baterijskih ćelija koje se kombinuju u baterijske pakete koji se zatim mogu kombinovati u kontejnere, koji zauzvrat mogu da sačinjavaju baterijske parkove veličine nekoliko fudbalskih terena. Sistemi mogu da koriste nove ili reciklirane baterije i kombinuju mnogo različitih komponenti. Međutim, ovim velikim parkovima baterija potrebno je mnogo komunikacionih mogućnosti da bi radili. HMS sada predstavlja sveobuhvatan paket komunikacionih rešenja za ovu oblast primene.

Sprečavanje grešaka i umrežavanje uređaja zasnovanih na CAN-u
Pošto je tržište baterija predvodila automobilska industrija, CAN je komunikacioni standard izbora u mnogim sistemima. HMS ovde nudi obiman portfelj komunikacionih rešenja preko Ikkat brenda – za PC povezivanje, umrežavanje, proširenje linije, galvansku izolaciju i još mnogo toga.

U umrežavanju, zaštita komponenti je ključna, kako od spoljnih izvora (poput udara groma) tako i od problema vezanih za sistem (AC/DC buka). Zaštita uređaja je neophodna da biste izbegli oštećenje.

Ixxat proizvodi iz HMS za umrežavanje i zaštita na osnovu CAN

Mrežni prolazi
Sistemi za skladištenje energije baterija često kombinuju raznovrsnu opremu iz različitih industrija u okviru jedne aplikacije – baterije, BMS, PLC, jedinice za detekciju požara ili klimatizaciju. Za kombinovanje različite opreme potrebno je međusobno povezati različite protokole i mrežne standarde. CAN, Modbus, BACnet, KNKS i drugi protokoli mogu se lako povezati preko inteligentnih mrežnih prolaza iz HMS-a, koji upravljaju razmjenom svih važnih podataka, a istovremeno omogućavaju centralizovanu kontrolu.

Pored toga, ovi gatevai-i mogu selektivno filtrirati, mapirati i, ako je potrebno, manipulisati podacima kako bi ostvarili najbolju moguću razmenu podataka.

Mrežni prolazi od HMS-a su pogodni za korištenje u BESS-u.

Povezivanje i pristup na daljinu Klaud/SCADA
Pametno umrežavanje je također potrebni za spajanje na klaud rešenja ili SCADA sisteme.
Ova veza može se napraviti koristeći SG (Smart Grid) prolaze iz HMS-a koji podržavaju energijske i industrijske fieldbus protokole, kao i protokole potrebne za spajanje na klaud.

SG prolazi omogućavaju centralizovano upravljanje kao i daljinski prostup za prediktivno održavanje, za log ili vizualizaciju podataka koristeći ređenja i4SCADA® of HMS-ove kompanije WEBfactory®.
SG mrežni prolazi također pružaju čvrsto obezbeđenje, kao što su firewall, OpenVPN®, TLS enkripcija i korisničko upravljanje. Ove zaštitne mere su nezamenjive za bezbednost protiv kibernetičkih napada.

Ixxat® SG-mrežni prolazi rešavaju komunikaciju između energijskih i industrijskih protokola dok WEBfactory i4SCADA omogućuje visoko prilagodljivu vizualizaciju podataka.

„Vidimo brz rast potražnje za komunikacijskim rešenjima u Battery Energy Storage Systems dok se društvo u celini okreće prema održivim izvorima energije, kao što su solarna energija i vetar,“ izjavio je Aleksander Hes, generalni direktor u HMS-ovoj jedinici Unit Ixxat.
„Komunikacija je potrebna da bi BESS sistem radio, a HMS nudi proširen portfelj industrijskih komunikacionih rešenja za probleme u ovim sistemima.“

Saznajte više u ovom HMS TechTalk-u

Više o komunikacijama za Battery Energy Storage Sisteme na: www.ixxat.com/bess

HMS Networks AB (d.d.) je lider na tržištu u pružanju usluga rešenja u industrijskoj informatici i komunikacijskoj tehnologiji (industrijski ICT). HMS razvija i proizvodi pod brendovima Anybus®, Ixxat®, Ewon® i Intesis®. Razvoj se odvija u sedištu u Halmstadu, kao i u Ravensburgu, Nivelesu, Igualadi, Vetzlaru, Buhenu, Delftu i Bilbau. Lokalna prodaja i podrška su pod zaduženjima odela u Nemačkoj, SAD-u, Japanu, Kini, Singapuru, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Južnoj Koreji i UAE, kao i širom svetske mreže distributera i partnera. HMS zapošljava preko 750 ljudi i izvestio je prodaju od 1,972 miliona švedskih kruna u 2021. godini. HMS trguje dionicama na berzi NASDAQ OMX u Štokholmu, u kategoriji velikih kompanija, Informacione Tehnologije.


Više informacija: www.hms-networks.com

Aleksandar Dakić
Follow me