Na Labena Ventures prijavilo se neverovatnih 120 projekata iz 29 država EU i šire regije, najviše iz Srbije: 18

Prvi regionalni akcelerator iz područja medicine, biotehnologije, farmacije i zdravstva koji omogućuje pristup investicijama od 100 miliona evra, Labena Ventures, zaključio je proces prijava na projekat

Labena Ventures zatvorila je prijave za inovativne ideje i projekte iz područja medicine, biotehnologije, prehrambene i farmaceutske industrije uz veliki međunarodni interes. Najveći broj prijavljenih projekata pristigao je iz Poljske, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Estonije, Severne Makedonije, Letonije, Litvanije i Bugarske, a čak 18 iz Srbije.

“Ugodno smo iznenađeni odličnim odzivom. Dobili smo 120 prijava iz čak 29 zemalja, većinom iz regija koje akcelerator pokriva, te 15% projekata izvan regije u kojoj Labena Ventures akcelerator deluje, što dokazuje da je potreba za ovakvim ekosastavom i podrškom vrlo velika. Takođe smo jako sretni što je više od 30% prijavljenih startupa, odnosno ideja već prošlo fazu prvog finansiranja, a neke kompanije već beleže solidan promet. Sve to ukazuje na vrlo visok potencijal kandidata i potencijalno dobrih projekata“, ističe Nedeljko Milosavljević, jedan od suosnivača Labena Ventures.

Od pristiglih 120 prijavljenih ideja i projekata posebna komisija Labena Ventures odabraće do 40 projekata. Od srede, 7. juna do petka, 9. juna u Ljubljani će se održati Bootcamp radionice s treninzima uz koje će odabrani timovi steći poslovne i prezentacijske veštine, te veštine strateškog pozicioniranja projekta na međunarodnom nivou. U pronalaženju investitora pomoći će im i platforma Labena Ventures. „Odabranim finalistima na raspolaganju će biti prestižni mentorski program s više od 120 sertifikovanih mentora iz celog sveta iz područja preduzetništva, finansija, biotehnologije itd. ”, rekao je Borut Čeh, direktor kompanije Labena. „Izabraćemo 10 najboljih projekata i ideja te im uz akcelerator i mentorstvo omogućiti što kvalitetniji razvoj, poslovni plasman na tržište te prezentaciju investitorima i fondovima. Pomoći ćemo im da se jako dobro pripreme i time povećaju svoje šanse za dobijanje investicija, jer želimo da na tržište dođu najbolji projekti i ideje koji će na kraju njihovog puta zaživeti i poboljšati kvalitet života i zdravlje ljudi na celom svetu.“ naglasio je Borut Čeh.

Labena Ventures nova je platforma i akcelerator ideja iz područja medicine, biotehnologije, prehrambene i farmaceutske industrije u srednjoj i istočnoj Evropi. Reč je o jedinom akceleratoru ideja te vrste koji pokriva više država uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Letoniju, Litvaniju, Estoniju, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i zemlje bivše Jugoslavije, čime otvara prilike za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja. „To je takođe prvi akcelerator na ovom području sa sedištem u Sloveniji i jedini međunarodni akcelerator te vrste u široj regiji“, istaknuo je direktor Labene Borut Čeh. U sklopu akceleratora startapovi i pojedinci dobijaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona evra.

Marija Dakić