Microsoft, globalni lider u tehnološkim inovacijama, uvodi novu eru veštačke inteligencije integracijom Microsoft Copilot-a svojim proizvodima. Microsoft Copilot, je revolucionarni AI saputnik dizajniran tako da transformiše način interakcije ljudi sa tehnologijom. Ova prekretnica koristi moć chat interfejsa i velikih jezičkih modela, omogućavajući korisnicima da komuniciraju sa tehnologijom svakodnevnim govorom, a da sa druge strane dobijaju inteligentne odgovore i radnje koje su u skladu sa kontekstom. Počevši od 26. septembra 2023, Microsoft Copilot će postati dostupan u sledećoj verziji Windows 11, a dostupnost će se proširiti na Bing, Edge i Microsoft 365 Copilot ove jeseni. Microsoft 365 Copilot će biti opšte dostupan za poslovne korisnike od 1. novembra 2023, zajedno sa Microsoft 365 Chat, novim AI asistentom koji će potpuno transformisati poslovne procese.

Microsoft Copilot

PHOTO: Microsoft

Microsoft takođe najavljuje nadolazeći update za Windows 11, koja će se lansirati 26. septembra. Poboljšana Windows verzija 22H2 predstavlja značajan korak napred u svetu računarstva vođenog AI-jem i obećava da će korisnicima širom sveta pružiti visoko personalizovano iskustvo u korišćenju računara. AI poboljšanja su integrisana u Windows aplikacije poput Paint i Photos. Ostale nove funkcije uključuju više načina za snimanje sadržaja ekrana, razne nadogradnje za Clipchamp, Notepad i Outlook. Pored Windows aplikacija, Microsoftovi web prtraživači, Bing i Edge će takođe biti unapređeni naprednim AI modelima koji pružaju personalizovaniju i efikasniju interakciju na Internetu. Sve ove inovacije će unaprediti korisničko iskustvo sa Windows 11, čineći ga intuitivnijim, produktivnijim i personalizovanijim.

Kao deo novog ažuriranja, Microsoft uvodi Microsoft 365 Chat, dinamičnog AI asistenta koji istražuje vaše radne podatke, uključujući e-poštu, sastanke, dokumente, chat-ove i informacije sa Interneta. Microsoft 365 Chat pruža više od osnovnih pitanja i odgovora, pomažući korisnicima da efikasno rešavaju kompleksne ili dosadne zadatke, poput izrade strateških dokumenata ili upravljanje e-poštom, sa neuporedivom efikasnošću.

Najnoviji dodatak Microsoft 365 korisničkim aplikacijama – Designer, omogućavaće Open AI Dall.E3 text-to-image model, pružajući korisnicima da izraze kreativnost i pretvore ideje u vizualno privlačan sadržaj. Microsoft integriše Designer u Microsoft 365 Copilot za korisnike, počevši od Word-a. Koristeći kontekst dokumenata, Designer predlaže vizuale, pružajući personalizovan i jedinstven pristup korisnički kreiranom sadržaju. Integracija omogućava korisnicima da pretvaranje dokumenata sa puno teksta u vizualno privlačne materijale.

Surface Microsoft

PHOTO: Microsoft

Novi Surface Microsoft uređaju pružaju savršenu platformu za prikaz neverovatnih AI sposobnosti najnovije verzije Windows 11. Mogu se iskoristiti korisna AI iskustva sa moćnim uređajima kao što su novi Surface Laptop Studio 2, optimalni Laptop 3 Go, prenosni 2-u-1 Surface Go 4 for Business, kao i vodeći uređaj za hibridni rad – Surface Hub 3.

„U današnjem svetu, AI nije samo tehnologija – to je snažna transformacija koja pojedincima omogućava da postignu više u svim aspektima svog života. Za zemlje u našem Adriatic regionu, to znači održanje koraka sa globalnim inovacijama, i već vidimo primere privredne ekspanzije u raznim sektorima, uključujući proizvodnju, finansije i osiguranje. Možemo koristiti AI za optimizaciju potrošnje energije i upravljanje prirodnim resursima, čime doprinosimo održivom razvoju regiona. I što je najvažnije, veštačka inteligencija će stvoriti nove poslovne prilike u našem sektoru ali i u drugim industrijama koje koriste AI tehnologije“, rekao je Kalin Dimtchev, direktor Microsoft Adriatic regije.

Vizija Microsofta za budućnost vrti se oko veštačke inteligencije, koja pojedincima omogućava da postignu više u svom ličnom i profesionalnom životu. Ove inovacije dokazuju predanost kompanije u pružanju AI iskustava usmerenih na korisnike, uz posebno pažnju na privatnost i bezbednost. Dok AI nastavlja da oblikuje naš svet, Microsoft ostaje na čelu, osiguravajući da AI služi kao vredan alat za sve.

Saznajte više na: Microsoft 365 blogu i Security blogu. A sve blogove, video materijale vezane za poslednje najave, posetite Microsoft News Centar.

Marija D.