7.8 TOTAL SCORE

BananaPi BPi-M2S

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 8
Softverska podrška 8
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 8
PROS
  • Kompaktna veličina
  • 1 GB Ethernet uz PoE mogućnost
  • eMMC na ploči
  • Korektna cena
CONS
  • Neophodno hlađenje
  • Nema Wi-Fi i Bluetooth
  • Nedostaje M.2 slot
Bottomline

BananaPi BPi-M2S je doživela značajan hardverski upgrade. Na novoj verziji zamenjen je SoC, tako da sada koristi Amlogic A311D sa 5.0 TOPS NPU-om. Dodati su MIPI DSI i CSI konektori, kao i veći RAM-a od 4 GB uz korektnu cenu od 80 USD po ploči.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

Banana Pi BPi-M2S je doživela značajan hardverski upgrade. Na novoj verziji zamenjen je SoC, tako da sada koristi Amlogic A311D sa 5.0 TOPS NPU-om umesto Amlogic S922X koji je tu bio do sada. Promenu SoC-a pratilo je i dodavanje MIPI DSI i CSI konektora, kao i povećanje RAM-a na ploči sa 2 na 4 GB. Po samom Amlogic-u A311D je namenjen ugradnji u SBC-ove, dok je S922X dizajniran za multimedija centre. Cena je neznatno porasla sa 70 USD na 80 USD po ploči.

photo: magazin Mehatronika

SBC je zadržao istu veličinu (6,5 x 6,5 cm). Na jednoj strani montirani su gotovo svi portovi, zbog uštede prostora, veoma pametno su USB-C port za napajanje 5V 2A, HDMI 2.1 4k60 i USB-A 2.0 montirani vertikalno, pa zbog te odluke na toj istoj strani bilo je mesta za postavljanje dva Ethernet 1000 Mbps porta i SW4 dugmeta povezanim sa ADC_CH2 ulazom.

BananaPi M2S portovi

photo: magazin Mehatronika

Sa desne strane ploče nalaze, lako dostupni Reset i Uboot tasteri i dibag heder između kojih je nalemljen eMMC od 16 GB brzine 168,72 MB/s, što je veoma lep rezultat. Na ploču nije moguće montirati NVMe SSD. Naša ploča nažalost nije imala na sebi PoE modul, koji se montira na predviđeno mesto iznad samog eMMC-a, a tu opciju treba uzeti u obzir posebno ukoliko radine na edge projektu. Koristi se BPi-9600 IEEE 802.3af PoE modul kojeg smo već imali na BPi-P2 ProBPi-P2 Zero/Maker pločama.

BananaPi BPI-M2S eMMC i PoE mesto

photo: magazin Mehatronika

Na levoj strani, uz samu ivicu ploče, nalaze se 30 pinski MIPI CSI i odmah do njega 20 pinski MIPI DSI, što je vrlo praktično.

BPI-M2S MIPI portovi

photo: magazin Mehatronika

Najzad sa zadnje strane ploče postavljen je 40 pinski GPIO header kao na svim BPi pločama. Voleli bismo da je kodiran bojama. On, kao po pravilu, prati raspored funkcija RPi GPIO heder pinova (napone, uzemljenja, I2C, UART), što opet ne znači da će svaki RPi HAT i biti automatski kompatibilan. Ovo nam je omogućilo da testiramo i dodatna dva displej modula, BPi-LCD1602 i BPi-OLED, koja nam je zajedno sa BPi-M2S poslao proizvođač za potrebe ove recenzije.

M2S GPIO header

photo: magazin Mehatronika

BPi-M2S na sebi nema Wi-Fi i Bluetooth, pa smo mi koristili BPi-RTL8822CS modul, koji se montira na GPIO heder. Na taj način dobijamo Wi-Fi 802.11 ac 2×2 MIMO & Bluetooth 5.0.

Na sredini ploče smešteno je 4 GB LPDDR4 1866 MHz (3733 MT/s). Naši testovi brzine memorije potvrdili su visoke performanse. Samo su testovi ARM platformi sa RK3588 pokazivali više performanse.

Procesor Amlogic A311D, koji je zamenio S922X u sebi ima četiri A73 i dva A53 jezgra. Armbian 23.02 je jezgra pokretao na 2,0 i 1,8 GHz respektivno, dok je Ubuntu 20.4 sa Mate desktopom koga smo mi preuzeli sa BPi sajta i koristili prilikom testiranja išla na kombinaciju 2,4 i 2,0 GHz. U SoC-u je i čettvorojezgarni Mali G52 GPU sa po 6 Execution Engine-a na 800 MHz. Bitna razlika u odnosu na prethodno korišćeni S922X je postojanje NPU-a sposobnog za 5.0 TOPS-a INT8.

photo: magazin Mehatronika

A311D je brz, ali se pri radu zagreva, i za nekoliko sekudni pod punim opterećenjem sa stabilnih 55-60 C SoC odlazi na 90 C. U redovnom režimu rada iz napajanja vuče oko 1,3 A, dok mu je pri maksimalnom opterećenju potreban i do 1,8 A i to bez ijedne dodatne periferije na GPIO ili MIPI pinovima. Jasno je, a i testovi su dokazali da ipak dolazi do termalnog trotlovanja, pa je korišćenje ventilatora više nego proporučljivo. Testovi su pokazali da BPi-M2S uspeva da postigne oko 35% bolje performanse na svim CPU i memorijskim testovima ukoliko je adekvatno hlađen, što je možda najtransparentnije na openSSL i Sysbench CPU testovima. Na pločici sa donje strane, odmah uz slot za SD karticu, nalazi se tropinski konektor (sa PWM kontrolom) za povezivanje 5V ventilatora.

Testovi brzine pokazali su da je u radu uz aktivno hlađenje duplo brži od platformi zasnovanim na RK3568 (OrangePi 3B ili Youyeetoo YY3568), a isto tako duplo sporiji od platformi oko RK3588 (Orange Pi 5, NanoPi R6S, CoolPi 4B, Mixtile Blade 3, BPi-W3).


Osnovna namena Amlogic A311D SoC-a je u Smart Home, Smart Vision i Digital Signange aplikacijama. Pametna rasveta, upravljanje radom klima uređaja i prozorskih zaslona i pametnim zvučnicima su osnovne aplikacije u Smart Home-u. Smart Vision pokriva sisteme bezbednosnih kamera uz analizu slika upotrebom neuralne mreže u SoC-u.

Kao kućni server, BPi-M2S uz svoje žične i bežične komunikacije, ipak ima nedostatak brze data linije, recimo M.2 slota za povezivanje sa SSD diskom. Kao mini računar, kao i za mejkerske projekte BPi-M2S se pokazao veoma praktičnim. Njegova kompaktna veličina, uz standardni 40 GPIO i dobru Linux i Android podršku čini ga zgodnim malim i ekonomičnim SBC-om. Sasvim ugodan rad najavio je i Octane 2.0 test rezultat od čak 13420, što je jako lepo za ovakvu ponudu.

I Geekbench 5 je dao sasvim pristojne rezultate, sa tim da treba primetiti jasnu razliku između platforme sa i bez aktivnog hlađenja.

Na kraju, kao Android platforma, sa Android 9 OS-om, BPi-M2S je vrlo primenjiv za izradu digitalnih znakova (Digital Signage), gde bi uz adekvatan ekran bio primenjiv u industriji, transportu, logistici, kao medijski panel, informacioni multimedijalni totem ili edukativni pult.

Banana Pi BPI-M2S je dobro rešenje za centralizovano upravljeanje većeg broja digitalnih znakova i totema. photo: magazin Mehatronika

Sve rečeno, uz njegovu veličinu, PoE mogućnosti, MIPI CSI/DSI i HDMI izlaze, integrisani eMMC, malu potrošnju ispod 10 W, korektnu cenu i performanse pokazuje kao dobar izbor za široku paletu upotreba.

Aleksandar D.
Follow me