Univerzitet CalTech predstavlja svoj M4 Morfobot za potragu, spasavanje, distribuciju i upotrebe koje su i van ovog sveta, a koji je pokretan NVIDIA Jetson-om.

Akademici Mori Gharib i Alireza Ramezani su 2020. godine izumeli transformišućeg robota i koji sada dobija priliku na poslu koji je i bukvalno van ovog sveta: NASA Mars Rover misija.

CalTech je predstavio svog višestruko sposobnog robota koji može da leti, vozi, hoda i radi osam permutacija pokreta kroz kombinaciju svojih veština. Zovu ga Multi-Modal Mobiliti Morfobot, ili M4, koji se zasniva na NVIDIA Jetson platformi za edge AI i robotiku.

„Povećao se broj funkcija koje smo želeli da uradimo“, rekao je Gharib, profesor aeronautike i bioinspirisanog inženjerstva na CalTech-u. „Kada smo sve to predložili našem dizajnerskom timu, u početku su svi rekli „ne“.“

Morfobot u letuMorfobot u morfozi

CalTech je finansirao njegovo početno istraživanje, a NASA i njena laboratorija za mlazni pogon (JPL) finansirali su njegovu sledeću fazu i doveli Ramezanija, asistenta profesora elektrotehnike i računarstva na Univerzitetu Northeastern, u JPL prošlog leta kao fakultetskog istraživača da bi ga dalje razvijali.

Njegova verzija M42 je sada u fazi razvoja u NASA-i kao kandidat za Mars Rover, a postoji i interesovanje  američkog Ministarstva saobraćaja za njega, rekao je Gharib.

„U NASA-i trenutno testiramo transformacije prilikom sletanja“, rekao je on.

A otkako je nedavno objavio rad o tome u Nature Communications, Gharib kaže da je preplavljen predlozima.

„Nekako nam se vrti u glavi kako je sve ovo odjednom privuklo toliko pažnje“, rekao je. „Različite organizacije žele da rade različite stvari i zbog toga nam prilaze.“

Gašenje požara, operacije potrage i spasavanja morfobot-om

CalTech tim koji stoji iza rada — Gharib i Ramezani, kao i Eric Sihite, naučni saradnik postdoktorant u oblasti vazduhoplovstva na Caltech-u; Araš Kalantari, iz JPL; i Reza Nemovi, inženjer dizajna u CAST-u — rekli su da je M4 dizajniran za različite zahteve misija u potrazi i spasavanju.

Na primer, kada nije izvodljivo da se uveze u područja – poput zona požara – može da leti i vrši izviđanje kako bi procenio situaciju koristeći svoje kamere i senzore.

Prema Garibu, više vatrogasnih službi u oblasti Los Anđelesa kontaktiralo je Gariba sa interesovanjem za M4.

„Za one koji prvi reaguju, ovo je neprocenjivo, jer morate da sletite u bezbedno područje, a zatim da dođete do same lokacije“, rekao je on.

Razni načini morfobot prenosa da bi se obavio posao

CalTech-ov tim ima za cilj da sa M4 reši probleme prenosa dronom. Dronski prenos je „lak posao“ za ovog robota, rekao je Gharib.

„Tradicionalni dronovi za isporuke su problematični, jer niko ne želi da slete blizu njihove kuće ili posla iz bezbednosnih razloga“, rekao je on. „M4 može da sleti negde izolovano od ljudi, a zatim da se vozi do lokacije i tako završi isporuku, što ga čini bezbednijom opcijom“, dodao je on.

M4 takođe može da leti u oblastima gde bi vozilia za isporuku mogla da imaju poteškoća i da priđu ili čak uopšte ne mogu da izvrše uslugu isporuke.

„Postoji mnogo mesta gde isporuke vozilima ne mogu da se izvedu“, rekao je on.

Trenutno, M4 može da se kreće brzinom od 65 km/s, a njegova potpuna napunjena baterija može da izdrži i do 30 minuta rada. Ali tim radi na dizajniranju većih dronova sa dužim vremenom leta, većom nosivošću i povećanim radijusom kretanja.

Nebo je granica.

Saznajte više o NVIDIA Jetson Nano na sledećem linku.

Marija Dakić