Poboljšana kontrola i softverska funkcionalnost je jedna od bezbroj novih pogodnosti koje pruža ROBOSHOT Alpha-SiB
Objavljivanjem serije mašina za brizganje pod pritiskom FANUC ROBOSHOT ALPHA-SiB, FANUC jača svoju već snažnu tržišnu poziciji u evropskoj industriji plastike. Brojna poboljšanja upravljanja, softvera i performansi mašine pružaju kupcima nebrojene prednosti, a istovremeno održavaju FANUC-ov etos izuzetnih performansi, visokog stepena održivosti i jednostavnosti upotrebe, zahvaljujući potpuno električnom dizajnu. I OEM izrađivači kalupa i oni koji prave kalupe po narudžbini i opslužuju različite sektore poput: medicinskog, automobilskog, elektronskog, optičkog i ambalažnog – nabrojaćemo samo neke – svi će imati koristi od ove napredne nove mašine.

U ALPHA-SiB imamo novu platformu za brizganje ROBOSHOT koja donosi velike prednosti u funkcionalnosti i performansama, zajedno sa već FANUC-ovim dokazanim ključnim karakteristikama, kao što je potpuno električni, energetski efikasan rad, za kojim je sve veća potražnja“, objašnjava Andrev Armstrong, šef prodaje – ROBOSHOT Europe. „Uobičajena platforma za kontrolu kretanja FANUC je još jedan faktor koji ROBOSHOT ALPHA-SiB-u daje jedinstvenu tržišnu poziciju, koja se naravno proteže na potencijalnu neometanu integraciju “plug-andplay” FANUC robota. Tada imamo nesumnjivo naš USP broj jedan: pouzdanost. Pojednostavljeno, ROBOSHOT trošakovi vlasništva su potencijalno najniži na tržištu. Naši kupci imaju značajne koristi od niskih troškova upotrebe, zajedno sa vodećom energetskom efikasnošću na tržištu.“

Veliki ekran visoke rezolucije
Najvažnije mesto, kad su poboljšanja u FANUC ROBOSHOT ALPHA-SiB u pitanju, zauzima novi korisnički interfejs FANUC PANEL iH Pro visokih performansi, koji poseduje veliki ekran od 21,5 inča sa punom HD rezolucijom, poboljšavajući tako prethodno dostupnu rezoluciju za faktor 2,6. Podržan dodatnim tasterima za veću funkcionalnost, novi HMI omogućava brže podešavanje, veću preglednost podataka i poboljšanu grafiku. Štaviše, svojim operativnim sistemom zasnovanim na Windows 10 IoT, PANEL iH Pro olakšava prikupljanje podataka, posebno zahvaljujući multi-USB povezivanju za memorijske kartice (USB 3.0), kameru, 2D čitač kodova, RFID uređaje i još mnogo toga.

Nova kontrola nudi fleksibilan raspored elemenata na ekranu, uključujući mogućnost prikaza podeljenog ekrana koji kupcima pruža dvostruku funkcionalnost. Kao rezultat toga, ROBOSHOT ALPHA-SiB operatori mogu – na primer – da pregledaju stranice sa podešavanjima mašine istovremeno komunicirajući sa perifernim uređajima, poput robota ili uređaja za kontrolu temperature. Priručnik za samu mašinu takođe se može prikazati na ekranu, pomažući korisnicima kada im je potrebna podrška u određenoj funkciji za podešavanje ili operaciji.

FANUC-ov PANEL iH Pro obezbeđuje intuitivan rad pomoću komandi prevlačenjem prsta ili višestrukim dodirom slično kao na pametnom telefonu. Važno je reći da je kapacitet HMI-a za skladištenje podataka, istoriju monitora procesa, istoriju alarma i dnevnik rada mašine sada veći. Korisnici stoga mogu prikupiti više informacija, pomažući izrađivačima kalupa da svojim kupcima pruže podatke na zahtev radi validacije ili možda za eventualno ispitivanje uslova tokom procesa, pregled problema ili uvid u trendove.

Proširena AI funkcionalnost
Povećana funkcionalnost sovera glavna je karakteristika novog FANUC ROBOSHOT ALPHA-SiB. Na primer, sada su standardnom soverskom paketu ROBOSHOT dodate funkcije koje aktivira sekvencu automatskog isključivanja, “pre-suck back” funkciju, automatsku promenu parametara pokretanja, funkciju upravljanja operaterom (opcija sa RFID pristupom) i procenu karakteristika smole (kada je LINKi2 instaliran).

Opcioni alat za upravljanje proizvodnjom i kvalitetnim informacijama FANUC LINKi2 sada podržava veb pregledače na PC-u i tablet uređajima. LINKi2 takođe može da se pokreće na ekranu ROBOSHOT, dok su zahvaljujući ugrađenim komunikacionim mogućnostima OPC-UA dostupni interfejsi za EUROMAP 77 i 63 koji omogućavaju razmenu podataka sa ERP ili MES sistemima.

Još jedno softversko poboljšanje postavljeno u korist kupaca je preventivno održavanje putem mašinskog učenja (proširena AI funkcionalnost). ROBOSHOT ALPHA-SiB može da proceni nivo habanja kliznog ventila unutar vijka na osnovu ponašanja kontrolnog prstena. Ovde AI nadgledanjem prikupljenih podataka u periodu dotadašnjeg rada mašine, otkriva promene talasnog oblika vibracija kao posledicu količine habanja, upozoravajući kupce na predstojeći problem pre nego što utiče na proces. Prisustvo habanja može produžiti vreme reakcije i uticati na doslednost procesa, tako da je ova karakteristika izuzetno bitna za korisnike ROBOSHOT-a.

Brže ubrizgavanje
Kao podrška bržem vremenu odziva, koje pruža PANEL iH Pro HMI, značajna poboljšanja performansi mašine uključuju povećane brzine ubrizgavanja do 350 mm/s, omogućavaju kupcima da povećaju produktivnost. Među daljim poboljšanjima vezanim za performanse su veći standardni pritisci ubrizgavanja, proširena ponuda prečnika vijaka i potencijal za četvoro-osno servo upravljanje.

Ova poslednja tačka podrazumeva integraciju servo-električnog upravljanja za pokretanje jezgra kalupa, umesto tradicionalnih hidrauličnih cilindara. Kao i modeli prethodne generacije, novi ROBOSHOT ALPHASiB je potpuno električan. Kako god, izbegavajući upotrebu alata koji sadrži hidrauličke elemente, kupci ROBOSHOT-a imaju velike koristi od potpuno električnih FANUC servo motora i pretvarača pogona, jer njima eliminišu potrebu za hidraulikom bilo gde u procesu.

Pored boljih ekoloških karakteristika, električna tehnologija je daleko čistija i pogodnija od hidraulike (nema ni odlaganja ulja), što čini ovaj korak važnim za sektore kao što je medicinski, gde je odsustvo čestica i isparenja u sredinama čistih soba najvažnije.

Konačno, ALPHA-SiB se nadovezuje na reputaciju platforme ROBOSHOT što se tiče preciznost koja je ponovljiva sa visokom tačnošću, koncept koji dopunjuje pouzdanost mašine i lakoću održavanja. ROBOSHOT ALPHA-SiB takođe je u potpunosti u skladu sa ISO 20430, međunarodnim bezbednosnim standardom za mašine za brizganje pod pritiskom.

Doživotna podrška za mašine
Zahvaljujući sveobuhvatnoj mreži servisnih centara širom Evrope, FANUC može da ponudi doživotnu podršku za svoje mašine, pružajući potpuni smiraj kupcima i u retkim slučajevima kada se jave problemi.

Serija ALPHA-SiB je u početku dostupna u modelima od 50, 100, 130, 150 i 220 tona, sa različitim kapacitetima ubrizgavanja. Slede modeli većih tonaža (250, 300 i 450 tona). Već otvoren za prijem porudžbina, FANUC namerava da ROBOSHOT ALPHA-SiB ima evropsku premijeru na predstojećim izložbama EMO (Italija) i FAKUMA (Nemačka), pod pretpostavkom da sve bude organizovano kako je zakazano u oktobru 2021. godine.

Spremni ste da pokrenete svoj posao sa više produktivnosti i nadjačate konkurenciju?
Pozovite nas +381 22 2150324 ili nam pošaljite poruku na sales@fanuc.rs!

O kompaniji FANUC

Korporacija FANUC je jedan od vodećih svetskih proizvođača u automatizaciji fabrika za CNC upravljačke sisteme, robote i proizvodne mašine (ROBODRILL, ROBOCUT, ROBOSHOT I ROBONANO). Od 1956. godine, FANUC je pionir u razvoju numerički kontrolisanih mašina u industriji automatizacije. Sa 264 lokacije FANUC širom sveta i više od 7.000 zaposlenih, FANUC nudi gustu mrežu prodaje, tehničke podrške, istraživanja i razvoja, logistike i usluga za korisnike.


Više informacija: FANUC Serbia d.o.o., Kralja Petra I Karađorđevića 92a, 22330 Nova Pazova, Telefon: +381 22 2150324, E-mail: info@fanuc.rs, www.fanuc.rs

Aleksandar Dakić
Follow me