Kompanija ABB Srbija bila je generalni pokrovitelj prvog takmičenja u robotici pod nazivom ABB Robo Challenge 2018 — Dodirni budućnost u okviru devetog seminara Brand New Engineers — Od integrala do inženjera, koji organizuje Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (Istek) – Lokalni komitet Beograd, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ovo takmičenje je deo događaja u oblasti robotike organizovanih širom Evrope, European robotics week (ERW).

dav

ABB Robo Challenge 2018 se sastojao iz dva kola.

Prvo kolo se održalo 24. i 25. novembra, a odvijalo se u 12 ekipa od po 3-4 člana. Takmičarski izazov podrazumevao je rad na računaru u vidu optimizacije unapred pripremljenih šablona za upravljanje robotom u simulacionom okruženju ABB RobotStudio.

dav

Profesori Elektrotehničkog fakulteta su prijavljene timove kroz kratku dvočasovnu obuku uveli u samo okruženje i rad u njemu, jer predznanje iz robotike nije bilo potrebno. U drugom kolu, sedam dana kasnije, 02. decembra 2018, dve ekipe, čija su nadograđena rešenja dala najbolje rezultate, imale su priliku da svoje rešenje implementiraju na pravom ABB industrijskom robotu, u laboratoriju katedre za robotiku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

sdr

U nedelju, 02.12.2018, s početkom od 14 časova, održalo se svečano zatvaranje celog Brand New Engineers događaja u Skupštini grada Beograda. Tom prilikom je i svečano dodeljena nagrada prvoplasiranom timu „Mali signali“ (Marija Strejić, Vukašin Stanojević, Aleksa Luković, Ivan Jevtić) koja podrazumeva studijsko putovanje u ABB razvojni centar za robotiku u Italiji, ali i utešna nagrada drugoplasiranom „MSLM“ (Marina Ivanović, Nikola Maksić, Stefan Stojanović, Luka Filipović).

Želja nam je da sam događaj postane tradicija, na ponos ABB-a – što verujem da će u godinama koje dolaze i te kako biti.


Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Brograd
Tel: 011/3094-300
www.abb.com

Aleksandar D.
Follow me