Preventivno održavanje jedan je od osnovnih mehanizama za postizanje značajnih ušteda, budući da se pokazalo da primenom mera održavanja oprema traje duže i radi bolje. Kada su u pitanju elektroenergetska postrojenja, uz pomoć preventivnog održavanja moguće je uštedeti milione, naročito ako uzmemo u obzir podatak da se loše održavani razvodni ormani u 62 odsto slučajeva više kvare. Ukupni troškovi vlasništva svedeni su na minimum kada se održavanje opreme obavlja u odgovarajućim intervalima, što za tipičnu instalaciju znači svake 2 do 3 godine.

Održavanje se sastoji od korektivnih mera, obavljenih nakon kvara, i preventivnog dela, koji podrazumeva primenu koraka za sprečavanje pojave samog kvara. Troškovi korektivnih mera mogu biti veoma visoki i mogu se smanjiti preventivnim održavanjem. Međutim, troškovi preventivnih mera rastu i na posletku ovaj iznos premašuje sumu smanjenih troškova korektivnih radnji. Dakle, postoji “optimalna mera”, tačan obim održavanja koji smanjuje ukupne troškove vlasništva.

Pronalaženje prave mere je teško i često zahteva prilagođavanje učestalosti održavanja. Najčešće se to može uraditi tako što ćete pratiti jednu od tri uobičajene šeme preventivnog održavanja, koje su podeljene na sledeći način:

Godišnji plan održavanja – održavanje se vrši u određenim vremenskim intervalima. Te periode obično definiše proizvođač. Ovakav pristup zahteva vođenje evidencije i planiranje rasporeda. Sprovode se rutinske kontrole kako bi se utvrdilo da li postrojenje radi na optimalan način.

Prediktivno održavanje – ovakav pristup se oslanja na stvarno stanje opreme, umesto na prosečan ili očekivani vek trajanja u cilju predviđanja potrebe za održavanjem.

Preskriptivno održavanje – ovaj raspored održavanja su osmislili stručnjaci uz pomoć softverskih komponenata za analizu podataka o opremi i kvarovima.

Za svaku od ovih metoda planiranja održavanja potrebni su podaci i sve se sprovodi uz pomoć računarskih programa. Godišnji plan održavanja je najjednostavniji i podrazumeva preporuke proizvođača opreme, proizvođača ormana ili odluku izvođača električnih radova. Međutim, svaki od ovih načina može dovesti do nižih ukupnih troškova.

Šta se dešava kada se objekti zatvore na određeno vreme

Nije retka situacija da se objekti, na primer, usled praznika, zatvore na određeno vreme ili se minimalno upotrebljavaju. Ipak, i tada,može doći do prekomernog a time i nepotrebnog održavanja, što znači da će ukupni troškovi održavanja biti viši od planiranih.

Odabir idealne učestalosti i rasporeda održavanja može biti težak i ne postoji jedan ispravan izbor. Na sreću, Schneider Electric nudi skalabilna rešenja koja se bave ovim različitim tipovima planiranja preventivnog održavanja.

Za pristupe zasnovane na vremenu, Schneider Eletric nudi EcoStruxure™ Facility Expert. Sa svojom Digital Logbook funkcijom, menadžeri objekata mogu generisati plan održavanja za svoju kritičnu električnu opremu, slati podsetnike i pratiti koliko je vremena prošlo od poslednjeg održavanja. Tada mogu da organizuju rad u skladu sa rasporedom, imajući u vidu praznike, isključenja i kritične periode kada panel ili oprema ne smeju da budu ugašeni.

Za prediktivno planiranje, idealno rešenje može biti Facility Expert – Operations ili EcoStruxure™ Power Monitoring Expert. Ova rešenja obrađuju podatke u realnom vremenu za efikasno upravljanje održavanjem. Za preskriptivno održavanje, tu je EcoStruxure Advisor. U servisnim centrima postoje posvećeni stručnjaci kompanije Schneider Electric koji su na raspolaganju da pruže podršku i daju preporuke za inter-vale preskriptivnog održavanja.

Uz pomoć ovih rešenja moguće je ostvariti velike uštede, jer će, kao što je objašnjeno, preventivno održavanje smanjiti troškove vlasništva i rada elektroenergetskog postrojenja.

O kompaniji Schneider Electric
U kompaniji Schneider veruju da je pristup energiji i digitalnom svetu osnovno ljudsko pravo. Podstiču sve da maksimalno iskoriste svoju energiju i resurse, u skladu sasvojim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku.

Obezbeđuju digitalna rešenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efikasnosti i održivosti. Kombinuju vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u domenu energetike u integrisanim rešenjima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

Posvećeni su stvaranju nebrojenih mogućnosti otvorene, globalne, inovativne zajednice koja sa žarom deli našu suštinsku svrhu i inkluzivne i osnažujuće vrednosti.


Više informacija:  www.se.com/rs
                                        www.se.com

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)