Brzo zamenjiva čeljusna stezna glava s patentiranim zaptivanjem:
Više meseci bez podmazivanja i održavanja

Svi koji izrađuju male i srednje velike serije pomoću tričeljusnih steznih glava poznaju dilemu: brzo zamenjivi stezni alati su priručni zbog brzog nameštanja, ali ih treba često podmazati već posle nekoliko sati i temeljito očistiti svakih nekoliko nedelja. Zatvorene stezne glave, na drugoj strani, obećavaju duže intervale održavanja, ali zahtevaju bitno više vremena za svaki pojedinačni postupak nameštanja. Stezna glava s brzo zamenjivim čeljustima SCHUNK ROTA THW3 oblikovana je tako da je dostignuta ravnoteža između kratkog vremena nameštanja i dužeg vremena bez održavanja. Obilazak pilotnog korisnika, kompanije mbb Metallbearbeitung Becker GmbH iz Bidenkofa, pokazuje nam gde je potencijal i zašto stega bitno pridonosi razvoju struganja.

„Kada sam zadnji put podmazala steznu glavu?“, pita se upravljačica mašine Sabrina Šmit (Schmidt), za trenutak razmisli i zatim gotovo posramljeno doda: „Uopšte je još nisam“. Inovativna stezna glava sa steznim čeljustima odvojenim od pogonskog sistema već je osam meseci u upotrebi na univerzalnom strugu CTX Beta 500 kompanije DMG MORI. Od tada je nisu ni podmazali ni rastavili za čišćenje. A čitavo vreme je intenzivno upotrebljavaju: Sabrina Šmit pet ili šest puta na dan zameni delove na mašini.

Sabrina Šmit pet do šest puta dnevno zamenjuje stezne čeljusti. Kratko vreme pripreme se zato brzo isplati. Slika: SCHUNK

„Zamena čeljusti je kod stege za struganje brza i jednostavna“, naglašava iskusna „strugačica“.

 

SCHUNK ROTA THW3 uverava odličnom preciznošću ponavljanja zamene čeljusti do < 0,02 mm. Sabrina Šmit (Schmidt) u nekoliko jednostavnih koraka precizno zameni tri stezne čeljusti. Slika: SCHUNK

Na početku su silu stezanja uređaja ROTA THW3 proveravali jednom ili dvaput nedeljno i isprva je zaista moglo da se uoči minimalno smanjenje. Od tada je stezna sila ostala na visokom nivou, tako da je bilo moguće probne cikluse postepeno produžavati. „Otvoreno rečeno, ni ne sećam se kada je bila obavljeno zadnje merenje“, dodaje Šmit. „Stezna glava deluje odlično i obezbeđuje čiste rezultate – i kod obrade šipki“.

Svestrani uređaj za širok raspon upotrebe

Brzo zamenjiva čeljusna stezna glava SCHUNK ROTA THW3 s patentiranim zaptivanjem steznog mehanizma i mogućnošću brze zamene čeljusti posebno je zanimljiva za korisnike koji proizvode male i srednje velike količine i zato često menjaju alate. Štefan Beker iz kompanije mbb je na sajmu saznao za tu novost i pri kompaniji SCHUNK se s razlogom uključio kao pilotni korisnik.

Sa steznom glavom s patentiranim sistemom zaptivanja je zamena čeljusti na strugovima CNC, podiznim (pick-up) strugovima i centrima za struganje/frezovanje brža, a istovremeno se odlikuje odličnom preciznošću ponavljanja zamene čeljusti do < 0,02 mm. To znači da se upotrebljeni čeljusni kompleti uvek ponovo upotrebljavaju, i kod zahtevnih tolerancija.

Čak ni mali delići koji se pojave u toku obrade kaljenih delova ne mogu da oštete mašinu ROTA THW3. Slika: SCHUNK

Hod osnovnih čeljusti s ravnim zubima je od 6,7 mm do 10,5 mm, zavisno od veličine. Prstenasti klip obezbeđuje visoku efikasnost neposrednim prenosom sile: već kod najmanje veličine 200 dostiže stezna sila 64 kN, a od veličine 400 dalje 240 kN. Njegovo kaljeno i kruto osnovno telo obezbeđuje preciznu i pouzdanu obradu i kod najvećih opterećenja.

Veliki otvor stege od 52 mm (veličina 200) do 165 mm (veličina 630), zaštitne čaure koje je moguće zameniti i s prednje strane, kao i mogućnost unutrašnjeg i spoljnog stezanja omogućavaju svestranu upotrebu. Steznoj glavi je po želji moguće dodati podesivi ograničavač.

Obradni komadi nepravilnih kontura

„U poređenju s prethodnikom je veličina čeljusti kod THW3 jednaka, osnovne čeljusti su jednake, ali su spoljne dimenzije postale tanje, što je korisno kod glodanja ili bušenja pod pravim uglom na površinu“, naglašava Štefan Beker (Stefan Becker). „Imam bitno manje obradaka nepravilnih kontura i mogu da se približim poslu“. Dok su u prošlosti bili potrebni duži alati ili snažno isturene čeljusti, kod alata SCHUNK ROTA THW3 su dovoljne postojeće standardne veličine. Pored toga, optimizovana geometrija stezne glave struga utiče na njenu težinu i time na ubrzavanje i ustavljanje struga.

Važna komponenta za još veću prilagodljivost

S univerzalnim strugom i zaptivenom brzo zamenjivom steznom glavom kompanija mbb još više povećava svoju prilagodljivost i time širi svoju ključnu uslugu. Kompanija kao ponuđač usluga izrađuje najrazličitije delove s dimenzijama od nekoliko milimetara do 3,5 tone. Obrađuje aluminijum, čelik, alatni čelik, nerđajući ćelik, metal, sivi liv, plastiku, sve što želi stranka.

„Veličine serija su sve manje, sve više je narudžbina just-in-time i trend se pomera od 50 delova na nekoliko desetina, pet ili čak samo jedan deo“, navodi Štefan Beker. Stalno se ponovo događa da brza rešenja poremete planiranje, na primer kad se kod stranke iznenada pokvare mašine i hitno su potrebni rezervni delovi. Upravo brzinu i preciznost koji su potrebni u takvim slučajevima stranke kompanije mbb veoma poštuju. ROTA THW3 je u tom okviru postala još jedna važna komponenta.

Informativna rubrika

Brzi pretraživač (quickfinder) za stezne čeljusti

Traženje odgovarajućih steznih čeljusti stezne glave SCHUNK ROTA THW3 je s alatom za brzo traženje dečije lako: za pristup do proizvođača stezne glave, tipa stezne glave, veličine stezne glave i detalja o proizvodu potrebna su samo četiri klika. Korisnik primi spisak svih odgovarajućih steznih čeljusti, koji sadrži više od 1.200 tipova čeljusti iz najvećeg programa standardnih čeljusti steznih glava kompanije SCHUNK na svetu. Odgovarajuće čeljusti stezne glave može da izabere neposredno iz alata quickfinder.


Kontakt:
SCHUNK Intec GmbH
Friedrich-Schunk-Straße 1
AT-4511 Allhaming
info@at.schunk.com
Tel. +43-7227-22399-0

schunk.com

Aleksandar Dakić
Follow me