Novi sistem napajanja motor startera (Motor Starter Feeder System – MSFS) omogućava proizvođačima mašina i sistem integratorima brz, lagan, fleksibilan i ekonomičan način sklapanja motor startera u aplikacijama sa više motora. Ovaj višestruko upotrebljivi sistem uključuje zadnje ploče s ugrađenim trofaznim sabirnicama nazivne struje od 125 A, upotpunjenim dovodnim rednim stezaljkama i adapterskim pločama za zaštitne motorne prekidače, kombinacije motor startera i soft startere. Moguće je jednostavno ugraditi i druge komponente, kao što su moduli za merenje.

Radi maksimalne praktičnosti i uštede vremena, zadnje ploče MSFS-a se mogu pričvrstiti direktno na DIN montažne šine ili instalirati na standardnu montažnu ploču. U oba slučaja, zadnje ploče su odmah nakon instalacije spremne da prihvate adapterske ploče i dovodne redne stezaljke. Dostupne su zadnje ploče za smeštanje do četiri ili do osam adapterskih ploča. U ponudi su standardne adapterske ploče, na koje korisnici mogu dodati komponente kao što su zaštitni motorni prekidači PKZ i PKE, kao i specijalne adapterske ploče za veće aplikacije, kao što su reverzni motor starteri.

Dovodne redne stezaljke sistema MSFS se mogu postaviti na bilo koje mesto na zadnjoj ploči, a pričvršćuju se bez upotrebe alata tehnologijom  „snap-lock“. Priključci za napajanje se mogu priključiti na gornji ili na donji deo rednih stezaljki. Nazivna struja rednih stezaljki je 80 A. Kod jačih struja, do najviše 125 A nazivne struje sistema MSFS, moguće je koristiti dve redne stezaljke za napajanje jedne zadnje ploče.

Ključna prednost sistema MSFS je poboljšana bezbednost, koji obezbeđuje distribuciju električne energije u skladu s IEC 61439 i UL 508. Klasa zaštite sistema od slučajnog dodira s delovima pod naponom je IP 20, što znači da se komponente mogu zamenjivati bez potrebe za isključivanjem električnog napajanja, uz uslov da je to dopušteno lokalnim propisima.

Sistem napajanja MSFS je srednje rešenje koje premošćava jaz između jednostavnih šinskih blokova za napajanje elektropokretača motora, koji su jeftini ali nude ograničene mogućnosti, i sistema kao što je proizvodni program SASY kompanije Eaton, koji ima brojne funkcionalnosti i podnosi opterećenja do 630 A, ali nije uvek ekonomičan kod manjih aplikacija.

Aleksandar Dakić
Follow me