Kao stručnjak za utikače i utičnice, MENNEKES je širom sveta poznat po postavljanju standarda. PowerTOP Xtra je oduvek bila serija proizvoda najvišeg kvaliteta. Ranije dostupna u verzijama 63 A i 125 A, sada je proširena verzijama od 16 A i 32 A.

Porodica – sa svim Xtras
Svi naši utikači i konektori za CEE su sada potpuno redefinisani. U budućnosti će postojati JEDNA PoverTOP Xtra porodica.

Jedna porodica – od 16 A do 125 A
Iskoristili smo celokupno znanje i iskustvo u CIE kako bismo stvorili strukturiranu porodicu proizvoda. Zajedno sa proverenim Power-TOP Xtra u 63 A i 125 A, novi PowerTOP Xtra porodica postavlja CEE standard od 16 A do 125 A – zajedno sa X-CONTACT-om unutra.

Inovativni novi Xtras od 16 A do 32 A
PowerTOP Xtra je sada kompletna porodica proizvoda sa rešenjima za svako područje primene. U tom smislu utikači i konektori su potpuno preuređeni i optimizovani u svakom svom detalju.

Proizvodi PowerTOP Xtra karakterišu se najvišim kvalitetom. Savršeno se uklapaju u ruku i oblikovani su tako da njihov dizajn podržava svaki pokret ruke u praktičnoj upotrebi. Ovo ne samo da se pruža dobar osećaj – već nudi i pravu bezbednosnu prednost. Novi ergonomski oblik kućišta porodice PowerTOP Xtra poboljšan je dizajnom površina koji garantuje da neće doći do klizanja ruke po njima. Ovo znatno olakšava rukovanje i instalaciju. U ovom proizvodu se optimalno kombinuju lakoća upotrebe i zaštita korisnika od povreda.

Ergonomski optimizovan u svakom detalju

Vek trajanja MENNEKES utikača je mnogo godina. Naši utikači i konektori dizajnirani su za povezivanje i razdvajanje hiljadama puta. Novi PowerTOP Xtra dizajn ugodnost rukovanja uzima u obzir implementacijom mnogih novih funkcija. Ergonomski oblikovana spoljašnjost osigurava da utikač udobno i sigurno leži u ruci pri manipulaciji sa njim.

U praksi se naši uređaji često koriste u vlažnim i zahtevnim okruženjima. Kada je utikač i malo vlažan sa konvencionalnim utikačima i utičnicama nije lako rukovati. Ovde PowerTOP Xtra postavlja nove standarde. Gumirana kablovska uvodnica i neklizajućeg rukohvat zone omogućavaju sigurno rukovanje. Postoji inovacija u svakom detalju porodice PowerTOP Xtra, recimo, svaki PowerTOP Xtra ima mesto koje je namenjeno za pojedinačnu identifikaciju uređaja, na primer. samolepljivim etiketama.

 1. Ergonomski oblik i zona hvatanja koja ne klizi
  Ergonomski oblik kućišta, zona hvatanja koja ne klizi i gumirana kablovska uvodnica garantuju sigurno rukovanje u svim uslovima primene.
 2. Konektori sa pomoćnim mehanizmom za otvaranje poklopaca sa šarkama
  Svi konektori imaju sklop koji pomaže pri otvaranju koji se može rukovati jednom šakom radi lakšeg povezivanja i razdvajanja.

Pojednostavljeno sklapanje uz minimalnu upotrebu alata

Proces montaže je dodatno usavršen detaljnom optimizacijom svih proizvoda iz serije PowerTOP Xtra. Rezultat: značajno kraće vreme montaže, jednostavno rukovanje i minimalna upotreba alata. Poboljšane karakteristike, kao što je samonavodeći navoj kućišta, klizač za zaključavanje, kao i nova kablovska uvodnica doprinose lakoći montaže.

 1. Otvorite kućište, umetnite i ogolite kabal
  Odvrnite kućište, provucite kabal kroz uvodnicu u kućište i ogolite ga. Uklonite izolaciju sa provodnika i pričvrstite nastavke (samo za ErgoCONTACT).
 2. Povežite
  Bez obzira da li je SafeCONTACT za PowerTOP Xtra S ili ErgoCONTACT za sve PowerTOP Xtras od 16 A do 32 A – oba tipa povezivanja nude najviši nivo pogodnosti montaže.
 3. Zatvorite kućište i pritegnite uvodnicu
  Kućište i prednji deo su spojeni, a zatim zapečacćni i pričvršćeni klizačem za zaključavanje. Zatezanjem gumirane uvodnice kabla, priključni kabl se istovremeno učvršćuje i dihtuje.

Lakše povezivanje uz ErgoCONTACT

Jednostavno rukovanje, ergonomski efikasan hvat, bezbedna montaža i time ušteda vremena za montažu – ukratko, ovo su glavne karakteristike sa kojima ErgoCONTACT postavlja nove standarde u oblasti tehnologije ugradnje.

Ključna ergonomska prednost je činjenica da šrafciger ulazi sa vrha, a ne sa strane. Tako se pritisak zavrtnja usmerava u držač. U tom pogledu, putanja zavrtnja je dodatno podržana vodećim prstenom. Svaki kontakt ima samo jedan zavrtanj sa kombinovanom glavom: plastične izbočine na gornjem unutrašnjem kraju vođice obezbeđuju da šrafovi ne mogu da ispadnu, a njima se pritom može prići pomoću PZ2 odvijača.

Sve u svemu, to je mnogo lakši, a pre svega mnogo sigurniji način da se postigne željeni obrtni moment. Pored toga, držanje u ruci prilikom šrafljenja je ergonomsko i opasnost od klizanja je usled toga znatno smanjena.

 1. Optimizovan pristup zavrtnjima sa zadnje strane
  Ergonomski položaj terminala pojednostavljuje primenu potrebnog obrtnog momenta. Činjenica da se po kontaktu mora aktivirati samo jedan zavrtanj olakšava instalaciju i skraćuje vreme montaže.
 2. Umetanje provodnika
  Zakrivljeni kanali za vođenje provodnika lako i sigurno smeštaju krajeve provodnika u kontakte.
 3. Ležište sa prstenom
  Putanja zavrtnja je ograničena prstenom u ležištu. Ovo sprečava klizanje i minimizira opasnost od povreda.
 4. Zavrtnji sa kombinovanom glavom
  Zavrtnji su integrisani u ležišta, potpuno su zatvoreni i njima se može rukovati pomoću odvijača PZ2.

Bezbednije povezivanje uz SafeCONTACT

PowerTOP Xtra u verziji PowerTOP Xtra S opremljen je SafeCONTACT tehnologijom uklanjanja izolacije, koja se već koristila u Star-TOP asortimanu. SafeCONTACT je tehnologija povezivanja utikača i konektora bez vijaka i bez održavanja. S obzirom da skidanje ili prethodna obrada kabla nije potrebna, štedite više od polovine uobičajenog vremena za ugradnju.

 1. Sigurniji kontakt
  Priključite provodnike bez ogoljavanja, pritiskom odvijača polugom prema dole – to je to.
 2. Unutrašnji izgled – SafeCONTACT
  U jednom radnom procesu izolacija se odvaja i uspostavlja sigurna kontaktna veza.

X-CONTACT unutra u celoj PowerTOP Xtra familiji

Sa X-CONTACT-om MENNEKES je razvio potpuno novo rešenje za kontaktne čaure namenjene industrijskim utikačima i utičnicama, koje je u početku bilo standard samo za PowerTOP Xtra u
63 A i 125 A izvođenju. Sada, pošto je porodica PowerTOP Xtra dopunjena, varijante za 16 A i 32 A su takođe opremljene XCONTACT tehnologijom.

Više kontakata
Važno je postići najbolju moguću ravnotežu između sigurnog zatvaranja kontakta i lakoće umetanja. Ovo je uspešno implementirano sa X-CONTACT-om na sasvim nov način.

Zbog potpuno novog proizvodnog procesa, X-CONTACT čaura ima elastična svojstva zasnovana isključivo na karakteristikama materijala, bez potrebe za upotrebom dodatnih opružnih elemenata. Zahvaljujući obliku navlake kod X-CONTACT-a, može se postići posebno sigurno zatvaranje kontakta.

Manja sila
Poseban dizajn X-CONTACT-a smanjuje silu umetanja i izvlačenja do 50%. Prednost koja pojednostavljuje radne procese i poboljšava sigurnost. Sa X-CONTACT-om, MENNEKES obezbeđuje sigurno zatvaranje kontakata i lako rukovanje na novom, jednako visokom nivou.

Pogled u otvor X-CONTACT konektora otkriva inteligentni funkcionalni princip: otvor i utor u obliku slova X u unutrašnjem zidu pruža četiri prednosti novog dizajna: inovativan, jednostavan, izdržljiv i siguran. MENNEKES to zove X princip.


 

Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507, 3087-064, http://www.sobel.rs

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)