9.8 TOTAL SCORE

wio terminal

STEM
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Kvalitetan hardver
  • "All inclusive" ploča
  • Visoke performanse
CONS
  • Nijedna, sa osvrtom na cenu
Bottomline

Wio Terminal je odlična razvojna platforma sa brojnim perifernim uređajima i odličnim materijalima za učenje – gde su samo najnaprednije funkcije ostale pomalo nedokumentovane. Za neverovatno nisku cenu, teško joj je naći zamerku.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Seeed-ov Wio Terminal je all-in-one kandidat na tržištu edukativnih razvojnih kit-ova. Povezujući se sa stvarnim svetom, ovi uređaji oživljavaju programe i učenicima omogućavaju laku vizuelizuju koncepata. Development kit-ovi su od velike važnosti za hobiste – a proizvođačima daju mogućnost da kreiraju složene uređaje uz minimalno angažovanje oko dizajna hardvera. Ove dve zajednice – obrazovno tržište i proizvodni sektor – aktivno koriste ovu tehnologiju već više od jedne decenije. Lakoća korišćenja omogućila je brendovima kao što su Arduino i Raspberry Pi da steknu privlačnost i steknu svoj gotovo legendarni status u industriji koju danas imaju.

Alati dostupni po različitim cenama nastavljaju da se brzo razvijaju. Devedesetih, koštala bi milione i trebala bi godinama da se napravi neka od hardverskih komponenti koje se danas masovno proizvodime veoma jeftino. Jednostavno ima smisla da – deceniju kasnije – pređemo sa klasičnog formata MCU ploče i dobijemo nešto više – barem u istom cenovnom rangu.

Vidite, cena Arduino Uno-a je uglavnom ostala ista – oko 28 dolara. Poseduje već omiljeni ATMega328P, 8-bitni procesor, 20 MHz, sa 32K flash-a, 2K RAM-a i celi 1K EEPROM-a. Ovo je minimalno – ali postoji iznenađujuća količina stvari koje se mogu (a i već su) urađene sa ovim čipom. Velika podrška i desetine hiljada projekata su ono što privlači ljude ka Uno-u i ono što je učvrstilo njegovo zasluženo mesto u istoriji tehnologije.

Wio Terminal back

Međutim, Seeed je želeo da ponudi drugačiju ponudu po sličnoj ceni – za 36 dolara u vreme pisanja ovog prikaza. Uzeli su moderan ATSAMD51P19 MCU i dali mu 4MB eksternog flash-a, a takođe ugradili i niz senzora, portova, pa čak i kolor LCD ekran na prednjoj strani.

Kada se Wio izvadi iz pakovannja, odmah biva jasno da je dizajniran po uzoru na mobilne telefone. Stoga je prilično čudno da u dizajnu nema interne baterije. Postoji, međutim, eksterna baterija koja se montira na poleđinu i obezbeđuje dodatne Grove konektore (Grove je Seeed-ov sopstveni protokol za povezivanje senzora i ekspanzionih pločica).

Sada kada smo spomenuli Grove, pomenimo opštu listu specifikacija hardvera. Što se tiče unosa, postoje tri dugmeta na vrhu i petosmerni džojstik na prednjoj strani. Tu je i USB-C port na dnu, između dve LED diode. Pun 40-pinski GPIO header se nalazi sa zadnje strane (jedna od najimpresivnijih karakteristika – više o tome kasnije), dva Grove porta na dnu i slot za SD karticu sa strane. Ugrađeni su i mikrofon, piezo buzzer, senzor boja, IR blaster i akcelerometar. Tu je i Realtek RTL8720DN dvopojasni WiFi i Bluetooth kontroler. Na kraju, tu je i (relativno) veliki i šareni ekran na prednjoj strani. To je dosta funkcija za manje od 40 dolara!

Wio Terminal front

Kada okrenemo Wio terminal naopačke, vidimo prozorčić koji omogućava rad pomenutog senzora za boje i IR blastera. To je interesantan način za slanje podataka između više Wio terminala, ali je donekle zasenjen WiFi i Bluetooth protokolima.

Moramo istaći – mogućnost bežičnog povezivanja je vrhunska. Tu su i WiFi od 2,4 GHz i 5 GHz, kao i podrška za Bluetooth i BLE.

Wio terminal radi sa Arduino IDE, ali i sa Visual Studio Code (koristeći Platform.io) i MicroPython i CircuitPython-om. To znači da je kompatibilan sa skoro svime što se danas uobičajeno koristi za MCU development – i u našim testovima je radio zaista odlično.

Ali, pored svih funkcija, Seeed-ova odlična dokumentacija i podrška su ono što zaista čini Wio Terminal posebnim.

Wio Terminal senzori

Uglavnom smo ga koristili sa Arduino IDE, gde je instalacija bila laka. Nakon instaliranja neophodnih paketa podrške za ploču, morali smo da ažuriramo drajvere za WiFi. Seeed obezbeđuje alate za Windows, MacOS i Linux, tako da smo lako mogli da završimo ovu proceduru na našem kompjuteru za test. Međutim, da bi se koristile specifične periferije na terminalu, potrebne su dodatne, odvojene biblioteke. Ovo malo komplikuje proces, ali Seeed-ova sjajna dokumentacija će većinu ljudi bez problema provući kroz korake.

Terminal takođe može da radi kao Raspberry Pi HAT. Stavljajući ga na Raspberry Pi, možete ga koristiti kao integrisani MCU koji se povezuje sa Pi-om preko GPIO hedera. Ovo je neverovatno zgodno za projekte gde je potrebna velika procesorska snaga Raspberry Pi-a.

Hajde da pričamo o procesorskoj moći sistema. ATSAMD51P19 je nesumnjivo moćan čip. Njegov Cortex-M4 CPU od 120 MHz sa ugrađenim FPU-om se ne povlači pred izazovima i omogućava Wio Terminal-u da izvršava mnogo složenije zadatke od vašeg prosečnog Arduino-a.

RTL8720DN takođe ima još jedno Cortex-M4F jezgro, zajedno sa dva Cortex-M0 jezgra, koja se koriste za održavanje bežične komunikacije.
Tokom kompilacije, moguće je uneti brzinu takta glavnog jezgra kao parametar, što je omogućava overclock-ovanje do 200 MHz. Na ovaj način, moguće je izvući oko 50% više procesorskih performansi uz održavanje pune stabilnosti jezgra, po cenu nešto povećane potrošnje energije.

Wio Terminal šema

Sva ova moć se može iskoristiti za mašinsko učenje – a Seeed je napravio i početni komplet zajedno sa setom sjajnih onlajn kurseva koji će početnike uvesti u ovo polje. Komplet se prodaje za 59 dolara i uključuje Wio terminal i dva senzora zasnovana na Grove-u: ultrazvučni senzor udaljenosti i senzor temperature/vlažnosti/pritiska. Projekti su primamljivi i koriste čitav niz funkcija koje ima Wio.

Takođe treba napomenuti onlajn video i pisane tutorijale, koji pokrivaju sve, od osnovnog IO-a do korišćenja Bluetooth-a i WiFi-ja i crtanja grafike na ekranu. Sav ovaj materijal dostupan je besplatno.

U zaključku, Wio Terminal zaista radi dobro. Ima toliko mnogo funkcija za tako nisku cenu – koje su sve veoma dobro dokumentovane. On je odlična platforma za učenje osnova (i nekih ne tako osnovnih stvari) i uživanje je koristiti ga. Izostavljanje baterije je čudno – ali nije značajna zamerka. Za cenu – ovo je jedan od najpotpunijih razvojnih sistema na tržištu.


Više informacija: https://www.seeedstudio.com/Wio-Terminal-Getting-Started-with-TinyML-Kit-p-5324.html

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)