Inovativni sistem kućne automatike ABB-free@home® nudi beskrajne mogućnosti za kreativnost. Sistem omogućava korisniku veliki broj funkcija i opcija, kao i nadogradnju sistema kroz korištenje. Jedinstveno rešenje na tržištu automatike.

ABB-free@home® sistem omogućava kontrolu rasvete, grejanja, roletni veoma jednostavnim i intuitivnim korišćenjem prekidača i displeja, čak i kada je korisnik u pokretu – korišćenjem pametnog telefona, laptopa ili tableta, a od sada, takođe, i korišćenjem glasovnih komandi. ABB-free@home® aplikacijom i njenom vezom sa myABB-LivingSpace portalom omogućeno je da više članova porodice ima mogućnost podešavanja sistema putem mobilnih telefona, ma gde se nalazili. ABB-free@home® sistem se savršeno integriše u bilo čiji dom, stoga što ga je moguće kombinovati sa velikim brojem tipova Busch-Jaeger prekidača.

Dakle, ABB-free@home® sistem može unapred pripremiti ugodnu atmosferu za korisnike prilikom dolaska kući sa odgovarajućim podešenjem osvetljenosti i temperature u ambijentu. Priprema ili izmena scena putem ABB-free @ home® sistema je laka poput dečje igre. Optimalna sobna temperatura može se podesiti prema individualnoj želji korisnika, zavisno od doba dana i funkcije prostorije, pružajući mogućnost automatskog snižavanja temperature u određeno vreme – npr. noću ili u skladu s radnim obrascima ukućana, a može se ostvariti, čak i pre ulaska u nju. Takođe, grejanje se može automatski isključiti kad je prozor otvoren, što smanjuje potrošnju energije – bilo da je u pitanju konvencionalno ili podno grejanje. ECO funkcija omogućava ekonomično i ekološki prihvatljivo funkcionisanje sistema.

Integrisanje ABB-Welcome u ABB-free@home® sistem interfonskog sistema omogućena je dodatna udobnost i sigurnost. Na taj se način može pripremiti scena dobrodošlice za posetioce – čim se zvonce oglasi, svetlo na stepeništu se upali. Ukoliko korisnik poseduje ABB-Welcome spoljnju jedinicu sa kamerom mogu se memorisati i fotografije svih posetilaca, što znači da kada nije kod kuće na svom tablet uređaju ili pametnom telefonu može videti ko trenutno stoji ili je bio ispred ulaznih vrata.

Nova funkcija ABB-free@home sistema je i Geofancing, odnosno geolociranje korisnika putem praćenja pozicije mobilnog uređaja, te je na taj način je omogućeno da se vrše izmene na sistemu, šaljući mu komande, ili notifikacije drugom korisniku. Pomoću aplikacije na pametnom telefonu moguće je sprovesti sigurnosnu proveru kod kuće s udaljenog mesta bilo gde u svetu. Pristup mora biti omogućen putem DNS servisa, za koji je razvijen jedinstven korisnički interfejs, posebno za ABB-free@home®. Simulacija prisustva snima nedeljne aktivnosti korisnika u ABB-free@home® sistemu, što omogućava da se iste ove aktivnosti izvrše i prilikom njegovog odsustva od kuće, bilo da je na poslovnom putu, odmoru ili u kupovini. Tako pametna kuća ili stan “znaju” kada ste otišli na posao, ili izašli iz kuće, i na osnovu te informacije mogu da podese grejanje u objektu, isključe ili uključe svetla, pokrenu roletne.

Dakle, za aktivaciju je neophodno da korisnik bude povezan na myABB Living Space® servis. Dodatno poboljšanje je novi Actions meni koji omogućava pametno korišćenje kombinacija više procesa upotrebom if … than logike. Kao na primer, prekoračenje zadate sobne temperature automatski isključuje grejanje. Takođe, ukoliko je aktiviran detektor pokreta, korisnik će primiti obaveštenje putem e-pošte ili putem push notifikacija na svom pametnom telefonu. Novom meteorološkom stanicom (dostupnom od januara 2016. godine) omogućeno je merenje osvetljenosti, temperature, količine kiše i brzine vetra izvan kuće, što dalje omogućava savršeno integrisanje i spoljašnjih parametara u ABB-free@home sistem®. Ovi podaci se mogu, preko menija Actions, povezati sa funkcijama sistema, na primer kontrolom roletni, te se tokom mraka ili olujnog vremena, roletne mogu automatski podići.

Za električara instalacija ABB-free@home® je veoma jednostavna i traje neverovatno kratko, što štedi novac vlasniku kuće. Nakon što je sistem instaliran, korisnik može promeniti postavke sam, koristeći računar ili tablet bez dodatnih troškova. Dakle, instalacija i programiranje nikada nisu bili jednostavniji -zahvaljujući besplatnoj aplikaciji. Mogućnost korištenja centralizovanog i decentralizovanog rešenja u jednom sistemu i korištenje žičnih i bežičnih uređaja u istoj instalaciji olakšavaju posao kako instalateru tako i korisniku sistema. Takođe, upoznavanje sa sistemom ne oduzima mnogo vremena. Jednostavni video zapisi za e-učenje dostupni su za gledanje na web stranici ABB-free@home®. Ovo vam omogućava da postanete stručnjak za implementaciju modernog ABB-free@home® sistema.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je inventivni tehnološki lider u oblasti elektroenergetskih mreža, elektroenergetske opreme, industrijske automatizacije, robotike i elektromotornih pogona, koji stoji na usluzi korisnicima iz energetskog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta širom sveta. Uz nasleđe od preko 130 godina inovacija, ABB danas ispisuje budućnost industrijske digitalizacije, sa dva jasna vrednosa cilja: dovođenje električne energije iz bilo koje elektrane do bilo kog priključka, odnosno automatizacijom industrije od prirodnih resursa do gotovih proizvoda. Kao glavni partner Formule E, potpuno električne klase FIA moto sporta, ABB pomera granice u cilju podsticanja održive budućnosti e-mobilnosti. ABB posluje u više od 100 zemalja i zapošljava oko 147.000 ljudi. www.abb.com

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd
Tin Baković
Tel: 011/3954 869
tin.bakovic@rs.abb.com
www.abb.com

Aleksandar Dakić
Follow me