ABB FIA Formula E Prvenstvo predstavlja lidera inovativne tehnologije ABB kao glavnog sponzora prve svetske potpuno električne internacionalne FIA-a moto sport serije.

ABB i Formula E udružuju se u revolucionarnom partnerstvu u cilju podsticanja budućnosti održive e-mobilnosti. Od svoje prve trke u Pekingu, u septembru 2014, Formula E se pokazala kao broj jedan svih međunarodnih moto sportova na električni pogon. U sledećoj fazi razvoja, globalni lider inovativne tehnologije ABB pruža svoje ime, inovativnost i tehnološko liderstvo seriji koja će od sada biti poznata kao ABB FIA Formula E Prvenstvo.

Svojom nenadmašnom stručnošću u elektrifikaciji i liderstvu u rešenjima punjenja električnih vozila, s najvećom instaliranom bazom stanica za brzo punjenje električnih vozila širom sveta, ABB je idealan industrijski partner Formule E.

Formula E služi kao konkurentna platforma za razvoj i testiranje tehnologije elektrifikacije i digitalizacije relevantne za e-mobilnost, pomažući u poboljšanju dizajna i funkcionalnosti električnih vozila i infrastrukture, kao i povezanih digitalnih platformi. Udrživanjem snaga, ABB i Formula E biće idealno pozicionirani za pomeranje granica e-mobilnosti.

„Izuzetno smo uzbuđeni što smo partner Formuli E u kreiranju budućnosti e-mobilnosti“, izjavio je izvršni direktor kompanije ABB Ulrih Špishofer. „Danas se dva pionira ujedinjuju. ABB i Formula E prirodno korespondiraju na vrhuncu najnovijih digitalnih tehnologija i elektrifikacije. Zajedničkom snagom ispisaćemo sledeću fazu ove uzbudljive sportske aktivnosti i stvaraćemo timove visokog kvaliteta. Zajedno ćemo ispisati budućnost – jednom po jednom električnom trkom.“

Alehandro Agag, osnivač i izvršni direktor Formule E, izjavio je sledeće: „Ovo je istorijski dan za Formulu E i čast mi je poželeti dobrodošlicu svetskom tehnološkom lideru, ABB-u, kao vodećem partneru Formule E, s istorijom i stručnošću na polju elektrifikacije i digitalne tehnologije. Naše dve kompanije su sinonim za pomeranje granica mogućeg. Zajedno, kao partneri, našim vernim navijačima i potrošačima koji prate ABB FIA Formula E prvenstvo predstavićemo inovativnu tehnologiju na globalnom nivou.“

Kao svetski lider u infrastrukturi vozila na električni pogon, ABB nudi celokupni niz rešenja za punjenje električnih automobila, električnih i hibridnih autobusa, kao i rešenja za elektrifikaciju brodova i železnica. Na tržište za punjenje električnih vozila ABB je ušao još 2010. godine, a danas ima brzorastuću globalnu instaliranu bazu sa više od 6.000 brzih punjača.

 

O ABB FIA Formula E Prvenstvu

ABB FIA Formula E Prvenstvo je serija FIA električnih uličnih trka  i prva svetska potpuno električna internacionalna jednosedna kategorija u moto sportu. Formula E donosi uzbuđujuću elektrofilnu akciju na točkovima kroz vodeće svetske gradove, utrkujući se u pozadini obrisa urbanog horizonta Njujorka, Hong Konga, Pariza i Ciriha.

U četvrtom izdanju serije učestvovaće 10 ekipa i 20 vozača koji se takmiče u 11 gradova sa pet kontinenata u borbi za najbolju poziciju ABB Formula E prvaka. Prethodna trka desila se u Marakešu, a sledeća će se održati u Santjagu 3. februara, dok prvenstvo 2018. godine počinje u julu.

 

ABB je inovativni tehnološki lider u oblasti elektroenergetske opreme, robotike i elektromotornih pogona, industrijske automatizacije i elektroenergetskih mreža koji stoji na usluzi korisnicima iz energetskog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta širom sveta. Uz nasleđe od preko 130 godina inovacija, ABB danas ispisuje budućnost industrijske digitalizacije i predvodi energetsku i četvrtu industrijsku revoluciju. Kao glavni partner Formule E, potpuno električne klase FIA moto sporta, ABB pomera granice u cilju podsticanja održive budućnosti e-mobilnosti. ABB posluje u više od 100 zemalja i zapošljava oko 136.000 ljudi. www.abb.com


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Bulevar Peka Dapčevića 13, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.rs/

Aleksandar Dakić
Follow me