Cirih, Švajcarska, 21. septembar, 2016.

  • Komplementarne prednosti omogućiće kompanijama stvaranje vodeće pozicije u industriji kablova
  • ABB i NKT Kablovi potpisali sporazum o dugoročnom strateškom partnerstvu
  • Ukupna vrednost prodaje je 836 miliona evra (934 miliona dolara)
  • Ova prodajna transakcija je pokazatelj ABB-ove predanosti aktivnim upravljanjem portfolia

NKT Kablovi kupuje ABB-ov deo poslovanja za visokonaponske kablove ukupne vrednosti od 836 miliona evra (934 miliona dolara). Visokonaponski kablovi su ključne komponente za pouzdane energetske mreže koje se koriste za prenos velikih količina električne energije na velike udaljenosti. Ono je deo ABB-ove poslovne divizije Elektroenergetske mreže koja trenutno prolazi kroz strateško restrukturiranje.

abb-headquarter

NKT Kablovi projektuju, proizvode i isporučuju rešenja za nisko, srednje i visokonaponske mreže većinom u području naizmenične struje (AC). Kompanija ima velike proizvodne centre u Evropi i Kini, kao i prodajne centre širom sveta i zapošljava oko 3200 ljudi. Prihodi kompanije NKT Kablovi u 2015. godini su iznosili 1,2 milijarde evra.
„Mi kombinujemo dva jaka portfolija koja svoje korene vuku u zajedničkoj skandinavskoj baštini koji će biti konkurentniji u većoj meri pod vlasništvom NKT Kablovi, dok ćemo pritom zadržati pristup snabdevanju kroz dugoročno strateško partnerstvo,“ rekao je izvršni direktor ABB Grupe Ulrich Spiesshofer.

„Kombinacija našeg dela poslovanja kablovskih sistema uz snagu kompanije NKT Kablovi pokazuje našu predanost u aktivnom upravljanju portfoliom kao ključnim elementom naše strategije Next Level.“

Tehnologija visokonaponskih kablova kao i proizvodnja i servis u ABB-u, bitna su dopuna delatnostima NKT Kablovi, što u kombinaciji savršeno odgovara rastućoj globalnoj potražnji za kablovskim sistemima za prenos energije na daljinu. Povećani opseg poslovanja i njihov domet trebalo bi da osiguraju bolju uslugu za kupce globalno.

„ABB-ov visokonaponski kablovski segment poslovanja značajno će ojačati naš portfolio i doneti garanciju našim proizvodnim aktivnostima na najvišem nivou. Mi ćemo koristiti tehnološku stručnost i visoko kvalifikovane ljudske resurse kako bi osigurali rast našeg poslovanja,“ rekao je Michael Hedegaard Lyng, predsednik i izvršni direktor NKT Kablova. “Radujemo se jačanju našeg dugoročnog partnerstva koje će poslužiti budućim projektima širom sveta.“

ABB-ovi kablovski sistemi nude rešenja „ključ u ruke“, uključujući projektovanje, inženjering, isporuku, montažu, puštanje u rad i servis. Posao čiji je promet u 2015. godini iznosio 524 miliona dolara, zapošljava oko 900 ljudi i poseduje najmodernije proizvodne jedinice i R&D (istraživanje i razvoj) mogućnosti za potrebe visokonaponskih kablova u švedskom gradu Karlskroni.

Prenos imovine takođe uključuje revolucionarni brod za polaganje kablova koje je trenutno u fazi proizvodnje. S iskustvom od više od jednog veka, kompanija nudi niz primena, te reference na stotine položenih kablova naizmenične i jednosmerne struje u celom svetu.

„Kao deo strateškog partnerstva, ABB i NKT Kablovi će zajedno raditi na budućim projektima kako bi iskoristili prilike na tržištu u područjima kao što su podmorske veze i dalekovodi (DC),“ rekao je Claudio Facchin, predsednik ABB-ove divizije Elektroenergetske mreže. „Ova transakcija će pojednostaviti podelu portfolia i omogućiti da se fokusiramo na najvažnije poslovne oblasti u okviru divizije Elektroenergestke mreže“.

Završetak transakcije se očekuj u prvom tromesečju 2017. godine kada se očekuje potrebna saglasnost s regulatornim telima i ispunjenje uslova za ispunjenje ugovora. Kompaniju ABB su predstavljali Goldman Sachs kao ekskluzivni finansijski savetnik i Freshfields Bruckhaus Deringer kao pravni savetnik.
ABB će izveštavati o napretku u sprovođenju strategije Next Level uključujući ažuriranje informacija o strateškom razvoju portfolia njegove divizije Elektroenergetske mreže na predstojećem Danu tržišta kapitala (Capital Markets Day), 04.10.2016.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta u unapređenju njihove produktivnosti uz smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja i zapošljava oko 135.000 ljudi.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Bulevar Peka Dapčevića 13, 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.rs/

Aleksandar Dakić
Follow me