Pivare troše mnogo električne energije za vođenje svojih procesa. U Molson Coors ‘ Borsodi pivari u severoistočnoj Mađarskoj , nadogradnja višebrzinskih motora na liniji za punjenje staklenih flaša je rezultirala uštedom energije od 33-42 % .

Poboljšana pouzdanost i produktivnost, kao i smanjena potrošnja i emisija vode, donosi ekstra uštede. Vreme otplate projekta unapređenja će biti manje od tri godine.

Kapacitet linije punjenje flaša je 35.000 flaša na sat (0,33 ili 0,5 litarskih) i u pivari radi već 24 godine. Samo nekoliko motora je bilo kontrolisano AC drajvom, pa je i sistem bio mnogo daleko od optimalnog. Kako je Molson Coors Group želela da popravi energetsku efikasnost i bolje pravlja vodom i ugljenikom, 36 godina stari motori su morali biti zamenjeni novim, efikasnijim motorima sa kontrolom brzine.

vlt-2

„Upoznali smo Danfoss VLT® FlexConcept® – koji je fleksibilan , visoko efikasan sistem za pogon trasportera . Početni proračuni su pokazali potencijal za uštedu energije od oko 40 % i visoku efikasnost od 89,4% ostvarenu od strane VLT® FlexConcept-a . “ Gábor Széman, Menadžer Tehničkog Servisa,Borsodi pivara

 

Prvi korak je bio merenje potrošnje energije starih motora sa AC drajvovima. Nakon toga, isto merenje je izvršeno na istoj lokaciji i u istim uslovima sa VLT® OneGearDrive®, visoko-efikasnim 3-faznim sinhronim motorima sa permanentnim motorima koji su kontrolisani uz pomoć VLT® AutomationDrive FC 302.

vlt-1

“U ovom slučaju, rezultat uštede energije je u opsegu 33-42%. Merenja su potpuno potvrdila ono što smo teoretski i predvideli. Kada smo videli uštedu, nastavili smo sa zamenom svih motora u pivari“, kaže Széman.

Instalacija VLT® OneGearDrive® je direktna na osovinu konvejera, tako da nije bilo potrebno koristiti lanac kao vezu. Kada se proračunaju sve uštede u energiji i sve druge uštede u rezervnim delovima, vremenu čišćenja i trokovima rada, period povratka novca uloženog u apgrejd motora će biti oko tri godine.

vlt-3

Smanjenje troškova i emisije

Pored prednosti u uštedi energije, Danfoss-ov VLT® FlexConcept® omogućuje Borsodi pivari i ostale korisne prednosti, kao što su :

  • Smanjenje troškova za rezervne delove i zalihe – Pre apgrejda, skladište rezervnih delova za motore je bilo značajno, budući da je moralo sadržati delove za deset različitih motora. Zahvaljujući Danfoss VLT® FlexConcept® u skladištu se sada čuvaju delovi za samo pet jedinica (koji obuhvataju VLT® OneGearDrive® i VLT® AutomationDrive FC 302).
  • Smanjeni troškovi u eksploataciji – stari motori su često prouzrokovali otkaze sistema i time povećavali troškove proizvodnje. Uz nove VLT® OneGearDrive®, rizik od otkaza je drastično samnjen što povećava produktivnost.
  • Uštede prilokom čišćenja i potrošnje vode – zahvaljujući specijalnom dizajnu VLT® OneGearDrive®, u kome nema ventilatora, rebrastih hladnjaka i čija je površina presvučena specijalnim materijalom, pivara štedi vreme, vodu i deterdžente.
  • Smanjenje emisije CO2 – energetski efikasni VLT® FlexConcept® omogućava pivari da smanji CO2 emisiju za oko 1300 tona godišnje.

Rešenje zasnovano na istoj tehnologiji u Bitburger pivari

 


Više informacija: Danfoss d.o.o., Đorđa Stanojevica 14, 11070 Novi Beograd, Srbija, T: +381 11 209 8550, www.danfoss.com/Serbia

Aleksandar Dakić
Follow me