8.5 TOTAL SCORE

Arylic Up2Stream Amp

Muzički uređaji
5 Out of 5

Based on 1 Users

Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
Pros
  • Izuzetno laka instalacija i korišćenje
  • Odlična softverska podrška kroz aplikacije za PC i mobilne uređaje
  • Mogućnost povezivanja sa praktično svim tipovima zvučnih izvora i online servisima
Cons
  • Kvalitet zvuka je na nivou prosečnog konzumenta
  • Softver za kontrolu DSP-a se dodatno naplaćuje
Bottomline

Tamo gde je potrebno razbiti tišinu nekim muzičkim materijalom kako bi se posetioci osećali ugodnije, kao što je slučaj u čekaonicama, veletrgovinama, autobuskim i železničkim stanicama ili čekaonicama Arylic Up2Stream Amp je odlično rešenje koje pasivni zvučnik pretvara u pametni izvor zvuka prilagođen nivou prosečnog konzumenta.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (1)

Razvojni tim inženjera koji stoji iza Arylic proizvoda se usredsredio na pružanje rešenja u oblasti audio opreme za rezidencijalne i poslovne objekte sa posebnim akcentom na integraciju sa tehnologijom pametnih zgrada. Za raziku od Hi-Fi entuzijasta koji insistiraju na posebnosti zvučnih rešenja, oni proizvode uređaje koji su kompromis između kvaliteta zvuka i potreba za ozvučavanjem modernih javnih i privatnih prostora. Njihov Arylic Up2Stream Amp – Multiroom Wireless Streaming Stereo Amplifier Board je jedno od DIY (uradi sam) rešenja čija je namena integracija u postojeći pasivni stereo, bookshelf ili mono zvučnik čime on sam postoje mrežni uređaj. Često se u recenzijama može naći da je ova ploča „ubica Sonos zvučnika“ pod čime se misli da je kombinacija ove ploče sa klasičnim pasivnim zvučnikom fleksibilnije rešenje od gotove kombinacije koju prodaje poznata kompanija Sonos.

Play and Enjoy Sound Differently | photo: magazin Mehatronika

Up2Stream Amp V4 koji nam je stigao od proizvođača za potrebe ove recenzije je došao u neuglednoj kartonskoj kutiji. Kit se sastoji od same PCB ploče uređaja i dve akrilne ploče sa odstojnicima koje nakon sendvič montaže štite komponente na ploči od oštećenje. Tako sastavljen, Up2Stream Amp se može postaviti na sam zvučnik ili na policu kraj njega, sa time da mu je potrebno obezbediti sopstveno DC napajanje u opsegu 12 – 24 V.

Hardver

Zadnja ivica Up2Stream Amp-a prepuna je konektora. Pored ulaza za napajanje, nalazi se konektor za povezivanje zvučnika. Sistem može raditi u mono i stereo režimu. Ukoliko radi u mono režimu, ukupna izlazna snaga mu je: 100W @ 2ohm load at 24V, 60W @ 4ohm load at 21V odnosno 30W @ 8ohm load at 18V i tada se na jednu ploču vezuje samo jedan zvučnik. Ako radi u stereo režimu i pokreće dva zvučnika snaga mu je: 2x50W @ 4ohm load at 21V, 2x30W @ 8ohm load at 24V, odnosno 2x15W @ 8ohm load at 15V. Do njega je linijski stereo ulaz, microUSB i USB-A za povezivanje eksternog diska ili računara, 10/100 Mbps Ethernet port za striming i najzad dugme za uključivanje.

Mnoštvo I/O opcija | photo: magazin Mehatronika

Sa prednje strane uređaja nalazi se heder za izbor mono/stereo moda rada, izlaz ka eksternom DAC-u ukoliko ga posedujete, heder za povezivanje ploče prednjeg upravljačkog panela (njega nismo dobili i rečeno nam je da ga nema trenutno na stanju za ovaj model, mada su ponuđene ekspanzione ploče: Up2stream SPDIF board, Up2stream button board, Up2stream IR extension board i Up2stream volume knob board) i IR risiver za daljinski upravljač. Sa prednje strane je višebojna LED dioda, koja u zavisnosti od izvora sa koga dobija muzički signal dobija boju: zelenoplava za Wi-Fi, plava za Bluetooth, zelena za Line-in, ljubičasta za optički ulaz i žuto-zelena za USBDAC.

Lako prebacivanje iz mono u stereo mod | photo: magazin Mehatronika

Od interesantnih ulaza na ploči realizovan je i phono in koji se nalazi u samom centru ploče.

Zanimljiv pomalo anahron phono ulaz | photo: magazin Mehatronika

Rekli smo da je u pitanju uređaj koji pasivni zvučnik pretvara u mrežni pametni zvučnik. Do sada smo pomenuli samo žične ulaze i preostalo je da otkrijemo i koja dva bežična načina integracije u audio sistem postoje. Prvi je Wi-Fi 2.4 GHz koji je realizovan kroz dodatni modul baziran na Mediatek MT7628NN 2T2R 2.4 GHz Wi-Fi ruter SoC-u sa brzinama prenosa do 300 Mbps (ruteri klase N300).

Wi-Fi modul je u stvari kompletan razvojni sistem za Wi-Fi čip uboden u heder | photo: magazin Mehatronika

Bluetooth je implementiran ugradnjom MVsilicon BP1064L2 Bluetooth 5.0 čipa sa ugrađenim audio DSP procesorom.

BT 5.0 sa DSP procesorom za 5 USD govori mnogo o mogućem kvalitetu zvuka | photo: magazin Mehatronika

Za analogni audio signal na izlazu brine se 50W audio pojačavač klase D kompanije  Texas Instruments pod nazivom TPA3116D2. Čip je dobrano oblepljen termalnom pastom i na njega je postavljen prilično veliki pasivni hladnjak, mnogo veći od samog čipa. Na njemu nema ventilatora, pokazalo se u našim slušnim testovima da i nema potrebe za njime, ali računajte da se hladnjak propisno zagreva i da mu treba obezbediti makar slobodnu cirkulaciju vazduha. Kao DAC iskorišćen je Sabre ES9023 24-bit stereo audio I2S DAC sa integrisanim 2 Vrms op-amp drajverom. U Hi-Fi svetu ovaj DAC spada u nisku klasu cene čipa od oko 1 USD pre svega namenjenu dekodovanju zvuka, ali ne i muzike.

Veličina izlaznih kondenzatora nikako ne odgovara nominalnoj snazi, kao što i hladnjak prevazilazi veličinu pojačala u D klasi | photo: magazin Mehatronika

Softver za Arylic Up2Stream Amp

Da bi sistem mogao da se koristi, potrebno je instalirati besplatnu iOS ili Android 4STREAM aplikaciju iz koje se vrši upravljanje radom sistema, u smislu biranja izvora muzike bilo da je to neki od diskova, USB stik, NAS ili neki od javnih servisa (Spotify, Amazon Music, Deezer, TuneIn, Tidal, Qobuz, Napster, Internet Radio, iHeartRadio, QQ Music, QQFM) kojima se može pristupiti Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth 5.0 mrežom uz podršku za: Airplay, Spotify Connect, DLNA ili  UPnP.

U slučaju da imate veći broj uređaja u prostoru, postoji opcija za povezivanje svih jedinica u jednu aplikaciju. Ovo omogućava da se nezavisno upravlja kompletnim zvučnim repertoarom u nekom prostoru, bez obzira na broj prostorija ili potrebe da se različiti zvučni izvori emituju na različitim mestima.

Drugi način upravljanja Arylic Up2Stream Amp-om je uz pomoć internet pretraživača unošenjem njegove IP adrese koju lako možrmo naći u Settings delu aplikacije za mobilne uređaje.

Radio Beograd 2 online u aplikaciji na računaru | screenshot: magazin Mehatronika

Ukoliko se Arylic poveže preko USB porta na računar, on će je prepoznati kao zvučnu karticu i moguće je koristiti u tom režimu, kao DAC i audio pojačavač za pasivne zvučnike.

Kao dodatna opcija za poboljšanje kvaliteta zvučne slike postoji i opcija kupovine dodatnog  ACPWorkbench Tuning Tool softvera po ceni od 20 USD. Nažalost nismo dobili licencu za ovaj softver i ne možemo tvrditi kakve rezultate postiže.

ACPWorkbench Audio Effect Tool

ACPWorkbench Audio Effect Tool softverski ekvilajzer za podešavanje svih DSP parametara | screenshot: magazin Mehatronika

Na kraju, možda i najbitnije sa stanovišta integracije u pametnom domu je što je Up2Stream Amp moguće integrisati u Smart Home Assistant uz pomoć detaljnih uputstava koje su dali na developer delu sajta u sekciji download.

Zaključak

Arylic Up2Stream Amp je generičko i lako rešenje za pretvaranje pasivnih zvučnika u pametne izvore zvuka uz mrežnu integraciju u okviru pametnog doma ili zgradarstva. Ovo je DIY rešenje koje treba ugraditi na postojeći sistem i integrisati ga na najbolji mogući način, jer dolazi bez ikakve zaštitne kutije i dodatnih kontrolnih panela za kontrolu zvuka. Sve komponente, i za obradu zvuka i za mrežne komunikacije su standardnog konzjumerskog kvaliteta i ne treba očekivati Hi-Fi zvuk bez dodatnog DAC-a. Namena mu i nije besprekoran audiofilski ugođaj, već lako rešavanje ozvučenja u okviru javnih otvorenih ili zatvorenih prostora, sa mogućnošću kontrole zvučnog materijala nezavisno od broja i pozicije zvučnika. Većim brojem kontrolera je moguće upravljati iz jedne aplikacije na mobilnom uređaju i na taj način lako kreirati zvučnu atmosferu u celom objektu bez obzira na broj prostorija. Ovo je odlično rešenje za poslovne prostore, veletrgovine, tržne centre, javne zgrade, autobuske i železničke stanice, čekaonice,… i sva ona mesta gde je bitno razbiti tišinu i posetiocima pružiti veći ugođaj za vreme boravka. Ovo nikako nije rešenje za kućni audio sistem srednjeg ili višeg kvaliteta, bioskopske ili muzičke sale niti za bilo koju primenu gde je kvalitet zvuka na prvom mestu. Sa cenom od oko 70 USD po jedinici, posebno ako već posedujete pasivne zvučnike, možete dobiti pametni sound system standardnog kvaliteta. U nekim poslovnim primenama to je upravo ono što je potrebno.

Aleksandar Dakić
Follow me