Kompanije Stäubli i Mag Autoblok Tecnomagnete predstavljaju novi magnetni sistem za stezanje alata QMC123

Iako su osnovni principi brizganja plastike već dugi niz godina nepromenjeni, to područje je zadnjih godina veoma napredovalo s razvojem novih polimera i termoplasta, raspoloživošću sve efikasnijih mašina za brizganje, sposobnošću izrade kompleksnih višegnezdnih alata, koji omogućavaju proizvodnju visokopreciznih plastičnih komponenata, a pored toga i uvođenjem automatizacije u mnogim područjima. Brzina razvoja na tom području nikada ranije nije bila kao u trenutno veoma konkurentnom okruženju, gde kompanije stalno traže veću fleksibilnost, kvalitet i produktivnost.

Jedna od velikih prednosti postupka brizganja plastike je sposobnost mašina za brizganje, da mogu da prave različite proizvode zamenom alata, što je istovremeno i manjkavost, jer zamena alata predstavlja neproduktivno vreme. Tradicionalne metode stezanja alata na mašini podrazumevaju i upotrebu vijaka ili mehaničkih stega, koje još uvek koriste mnoge kompanije. Takva metoda stezanja je dugotrajna i predstavlja bezbednosne rizike za operatore, jer je postupak zamene alata dosta komplikovan.

Slika 1. Novi sistem za magnetno stezanje alata QMC123 na području brizganja plastike rezultat je strateške partnerske saradnje kompanija Stäubli i Mag Autoblok Tecnomagnete.

Slika 1. Novi sistem za magnetno stezanje alata QMC123 na području brizganja plastike rezultat je strateške partnerske saradnje kompanija Stäubli i Mag Autoblok Tecnomagnete. Izvor: Stäubli

Potreba za proizvodnjom u pravom trenutku (just in time), pre svega na području automobilske industrije, bila je jedan od pokretača razvoja alternativnih rešenja stezanja alata koja mogu da skrate vreme zamene alata i povećaju vreme proizvodnje. Na početku su rešenja brze zamene alata upotrebom hidraulike izgledala dobro, ali hidraulični sistemi imaju i svoje manjkavosti, uključujući visoku potrošnju energije i manje čisto radno okruženje. Budućnost brze zamene alata na mašinama za brizganje je zato u drugačijoj tehnologiji, i to u magnetnom stezanju.

Sistemi za magnetno prihvatanje i stezanje, koji deluju na osnovu tehnologije permanentnih elektromagneta, najpre su se upotrebljavali za stezanje obradaka. Patentirano rešenje za magnetno prihvatanje i stezanje koje je oblikovala italijanska kompanija Mag Autoblok Tecnomagnete prihvaćeno je u mnogim industrijskih područjima. U ranim devedesetim godinama prošlog veka kompanija je razvila i posebno rešenje za stezanje alata pri brizganju plastike. To rešenje obezbeđuje jednostavniji, čistiji i efikasniji metod brze zamene alata, pritom se sve više upotrebljava u kompanijama koje brizgaju plastiku, pre svega u slučajevima kada koriste električne mašine za brizganje plastike.

Kompanije Stäubli već preko dvadeset godina nudi rešenja za magnetno stezanje alata na području brizganja plastike, pri čemu je njen razvoj u pogledu bezbednosti i merenja sile stezanja mnogo doprineo strateškoj partnerskoj saradnji s kompanijom Mag Autoblok Tecnomagnete. Udruženo znanje i iskustva dve kompanije podiglo je sposobnosti tehnologije magnetnog stezanja na novi nivo sa poboljšanjima na mnogobrojnim ključnim područjima. Kompanija Stäubli je uvek bila veoma povezana s industrijom brizganja plastike preko svog odseka konektora za fluide, koji osmišljava, proizvodi i distribuira široku paletu rešenja za brzu zamenu alata, od rešenja za zamenu i stezanje alata pa sve do onih za energetske veze i robotske sisteme, koji pomažu korisnicima u čitavom svetu.

Slika 2. Izvor: Stäubli

Kompanija Stäubli nudi celovit pristup jednog dobavljača području brizganja plastike sa svojim rešenjima koja su oblikovana za povećanje efikasnosti procesa, skraćenje vremena zamene alata i povećanje bezbednosti rada. Sva ta rešenja su međunarodno prepoznata po svom kvalitetu, pouzdanosti i sposobnosti.

Novi elementi i funkcionalnosti u kombinaciji s poznatim

Ključni deo procesa zajedničkog razvoja rešenja QMC123, koje predstavlja najnoviju verziju te tehnologije, obezbeđuje da ta nova rešenje ne sačuvaju samo robusnost i pouzdanost ranijih verzija nego i da takođe postojećim korisnicima obezbede poznate funkcije sistema, koji se upotrebljava od 2010. godine pa na dalje. Novi sistem za magnetno stezanje alata QMC123 obezbeđuje veću količinu informacija preko upravljačke jedinice kompanije Stäubli i nudi nov i jednostavniji način upotrebe preko korisničkog interfejsa s ekranom na dodir.
Sve te novine obezbeđuju validaciju različitih bezbednosnih tačaka u toku procesa zamene alata. Softver IMAG-Editor omogućava izračunavanje sile stezanja svakog alata pre montaže na osnovu mašine gde će alat biti upotrebljen. Ta informacija naglašava svaku potencijalnu teškoću pre početka brizganja. Pored toga, operateru je obezbeđeno intuitivno upravljanje, kako u toku podešavanja tako i u toku rada, jer osigurava detaljnije informacije za dijagnostikovanje upozorenja ili grešaka i njihovo brže otklanjanje.

Proces izrade magnetne stezne ploče QMC123 je redefinisan, što je omogućilo veću preciznost merenja magnetnih sila stezanja. Sistem sada može da uoči i promene magnetnog polja pre stvarnog pomeranja alata, što dodatno povećava nivo bezbednosti. Nova tehnologija sistema QMC123 na taj način oličava uspešno priznat princip delovanja sa opsegom novih poboljšanja, koja su nastala sa razvojem sistema. Kombinacija povećane interaktivnosti s operatorom, precizna merenja steznih sila i poboljšanje bezbednosti sistema osiguravaju novi nivo funkcionalnosti, koji je rezultat inovativnog pristupa u rešenju kompanije Stäubli. Rešenje za magnetno stezanje QMC123 će imati važnu ulogu i u strategiji brze zamene alata SMED (Single Minute Exchange of Die), jer će skratiti vreme između zadnjeg dobrog proizvoda napravljenog prethodnim alatom i prvog dobrog proizvoda napravljenog novim alatom. Pored toga, tehnologija nove generacije sa svojim sposobnostima prikupljanja podataka kompatibilna je sa načelima Industrije 4.0.

Slika 3. Izvor: Stäubli

Predstavljanje novog rešenja QMC123 je rezultat opsežnog razvoja proizvoda u obe kompanije, posle čega je sledilo detaljno proveravanje na terenu za ocenu sposobnosti i pouzdanosti u mnogobrojnim proizvodnim okruženjima. Rešenje za magnetno stezanje alata QMC123 kompatibilno je s mašinama za brizganje veličine od 50 tona do 4.000 tona, tako da će bez sumnje biti upotrebljivo za širok izbor novih aplikacija.

Novo rešenje za magnetno stezanje alata QMC123 je deo celovite ponude inovativnih proizvoda koji su namenjeni području brizganja plastike, koje između ostalog obuhvata povezivanje alata, zamenu i stezanje alata, proveru i zamenu alata kod robota, koji su sada korisnicima na raspolaganju kod jednog dobavljača. Kompanija Stäubli nudi podršku za sve svoje proizvode u čitavom svetu preko svoje globalne mreže. Tehnička podrška i postprodajne aktivnosti su na taj način na raspolaganju korisnicima koji deluju na više lokacija, što obuhvata servisiranje, postavljanje opreme i osposobljavanje operatora.


Više informacija:
www.staubli.com
www.mag-tecnomagnete.com

Aleksandar Dakić
Follow me