8.5 TOTAL SCORE

ATETOOL AE730D

Oprema
5 Out of 5

Based on 2 Users

Kvalitet izrade 7
Implementirana tehnologija 7
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
Pros
  • Veoma privlačna cena
  • Mogućnost kalibracije i prilagođavanja raznih USB C napajanja
  • Ergonomski oblik čini rad sličan pisanju penkalom
  • Smart karakteristike kroz kontrolu temperature i signalizaciju stanja
Cons
  • Kvalitetan izvor napajanja može biti izazov u tom cenovnom rangu
  • Zaštitni poklopac se nesigurno drži za telo lemilice
  • Dolazi samo sa jednim vrhom, mada su tri u ponudi
Bottomline

ATETOOL AE730D je pametna USB lemilica prvenstveno namenjena hobistima i onima koji tek kreću u svet lemljenja. Cenom ispod $50, pažnjom koju je tim posvetio sa aspekta bezbednosti pri korišćenju, kao i lakoća upotrebe čine je veoma privlačnim STEM alatom.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (2)

ATETOOL je kineska kompanija specijalizovana za izradu lemilica i lemnih stanica profesionalne i poluprofesionalne namene. Sa modelom AE730D napravili su iskorak u ekonomsku klasu i predstavili svoju prvu pametnu USB lemilicu. Primerak AE730D modela smo od kompanije ATETOOL za potrebe ove recenzije dobili čim se pojavila na tržištu u drugoj polovini 2023. godine, ali smo sačekali sa pisanjem kako bi sagledali kako se ovaj, pre svega hobistički alat ponaša nakon dužeg korišćenja. Budući da pripada klasi sa niskom cenom, ispod $50, morali smo biti na oprezu poučeni iskustvima sa sličnim uređajima koji inicijalno deluju vrhunski, ali stare veoma brzo, svrstavajući sebe pre u potrošnu opremu nego u alat.

Hardver ATETOOL AE730D lemilice

ATETOOL AE730D nam je stigao u ukusno izrađenoj kartonskoj kutiji koja u sebi ima plastično zaštitno ležište za lemilicu. Kutija je korektno izrađena i osim lemilice u njoj se nalaze i napojni 1,5 m dug USB C – USB C kabl, improvizovani nosač za lemilicu sa komadićem spužve i silikonski omotač koji se može koristiti prilikom zamene vrha. USB kabl, je veoma kvalitetan, sposoban da prenese 30 W snage i u potpunosti je silikoniziran. Bele je boje i lepo se uklapa u telo lemilice.

ETATOOL AE730D paket

photo: magazin Mehatronika

Metalni improvizovani nosač dimenzija 40 x 35 mm podeljen je na dve komore. U jednoj od njih postavlja se spužva natopljena vodom dok se u drugoj, većoj nalazi metalni držač od savijene čvrste pocinkovane žice na koji se može osloniti vrh lemilice prilikom rada. Rešenje je praktično, dimenzino odgovarajuće nameni i ekonomično.

ETATOOL AE730D stalak

photo: magazin Mehatronika

Ono što nas je naviše interesovalo od prvih kontakata sa kompanijom ATETOOL, početkom 2023. godine je izgled samog uređaja. U tom trenutku, tim ga je tek dizajnirao i niko, pa ni mi nismo imali ideju kako će on u stvari izgledati u proizvodnji. Postojali su neki principijelni nacrti, ali se na kraju pokazalo da je jedino što smo zapravo znali to da će to biti USB napajan alat.

Na prvi pogled, telo od bele plastike je elegantnog i pomalo aerodinamičnog oblika koji podseća na lepo stilizovani marker. Vrh je zaštićen sivim, providnim, plastičnim poklopcem koji sa bočnih strana ima zanimljive otvore u obliku šare koja podseća, bar nas, na toplotu koja se uzdiže od vrha ka telu lemilice. Oblik poklopca je ukusno stilizovan prema obliku samog tela i kada je postavljen na svoje mesto, kači se sa dva mala plastična zubca za prsten na metalnom telu nosača zamenjivog vrha. Ovde imamo zamerku, jer su dimenzije takve da se zubci tek ovlaš pridržavaju za prsten i vremenom se od trenja pri otvaranju i zatvaranju troše. Naš strah je da će, posebno nakon većeg broja uzastopnih postavljanja i skidanja, poklopac sam spadati sa vrha i na najmanji dodir ili vibraciju. Smatramo da neće pomoći ni da snažnije navučete poklopac, jer je oblik i tela i poklopca takav da imaju tendenciju da skliznu jedan sa drugoga.

ETATOOL AE730D soldering

photo: magazin Mehatronika

Plastično telo je blago spljošteno i sastavljeno od dva lica pričvršćena sa dva zavrtnja. Pre oznake ATETOOL nalazi se LED dugme koje menja boju u zavisnosti od temperature (zeleno je kada je vrh lemilice zagrejan ispod 45 °C, žuto kada je vrh u intervalu od 80 do 150 °C  i crveno kada je temperatura preko 150 °C) čime upozorava na opasnost od opekotina ili izazivanja požara pri radu. Indikator može pokazivati i belo svetlo, ali u tom slučaju on ukazuje da nešto nije kako treba sa očitavanjima senzora temperature grejača.

ETATOOL AE730D LED

photo: magazin Mehatronika

Pored LED dugmeta kao očiglednog indikatora, na istoj strani nalazi se i LCD segmentni displej koji pokazuje trenutno očitavanje senzora temperature na grejaču. On se još koristi i prilikom podešavanja parametara kalibracije i zadavanja jedne od predefinisanih temperatura: 260, 300, 340, 380 i 420 °C. Naravno, korisnik može definisati i bilo koju drugu temperaturu vrha lemilice u rasponu od 230 do 450 °C. LCD prikazuje tri osmosegmentne cifre temperature i dodatno oznaku °C ili °F u zavisnosti od toga da li je u modu prikaza temperature u celzijus ili farenhajt stepenima.

Za kretanje po meniju LCD-a pri podešavanju koristi se dugme sakriveno ispod crnog „touch“ interfejsa sa gornje strane lemilice. Interfejs je izrađen od gume sa rebrastim paternom koji onemogućava klizanje kažiprsta prilikom rada, budući da se upravo njime interfejs i pritiska. Ergonomski oblik tela lemilice čini da se ona pri radu lagodno drži u ruci nalik bilo kojoj olovci prilikom pisanja. Ovo nam se jako dopada jer će i apsolutnim početnicima rad biti veoma ugodan i imaće osećaj da u ruci drže penkalo kojim pritom umesto da pišu, leme.

ETATOOL AE730D lemljenje

photo: magazin Mehatronika

Na samom kraju je USB C utičnica za USB C napojni kabl, koji lepo nosi sam sebe i ne ometa pokrete ruke osobe koja lemi.

Na drugom kraju je metalni vrh, sjajan i tanan. Postoje tri vrste vrhova u ponudi, klasičan tačkasti prečnika 0,3 mm, ravni vrh širine 3,4 mm i lučni sa vrhom od 0,3 mm. Mi smo, uz uzorak ATETOOL AE730D dobili ravan vrh koji je primereniji za nanošenje i uklanjanje veće količine kalaja. Mi smo ga uglavnom koristili za lemljenje pinova hedera na SBC ploče gde bi tačkasti vrh dimenzija 0,3 mm ipak bio bolje rešenje, ali nismo imali uzorak za testiranje.

Rad sa lemilicom

Pri radu vrh se hitro zagreva, budući da je izrađen od takve legure, ali je i male mase. Ovo definitivno govori da će gotovo trenutno reagovati na promene na grejaču, ali će se i brzo hladiti. Veoma je bitno kod ovakvih lemilica bez značajne temperaturne inercije da kontrola temperature kroz povratnu spregu od senzora temperature na grejaču do kontrolera napajanja grejača radi pouzdano, brzo i sa što manjim histerezisom. Moramo biti realni i ne treba očekivati savršenstvo od alata čija cena ne prelazi pedesetak dolara, ali moramo priznati da se ovaj mališan veoma vešto borio sa zadacima koje smo mu postavljali. Svi njegovi vrhovi u ponudi su tanki i namenjeni praktično tačkastom lemljenju, što ovakav alat, pokazalo se može u hobističkom smislu, bez problema i uraditi.

photo: magazin Mehatronika

No, nikako ne treba zaboraviti na napajanje. Ono ne dolazi sa ATETOOL AE730D, već ga morate samostalno obezbediti. Potrebno je kvalitetno napajanje koje može isporučiti do 30 W snage, a kontroler napajanja na lemilici prihvata PD, QC, AFC i FCP tipove USB C napajanja i interval napona od 5 do 9 VDC (1 do 3,6 A). Ovde se mora obratiti pažnja na adaptaciju lemilice na napajanje koje koristite. Prilikom prve upotrebe postupak je automatski, ali će pri sledećim izmenama napajanja biti potrebno da ga samostalno inicirate. U pratećem uputstvu je dat detaljan opis postupka, koji je veoma lak, svodi se na jedan pritisak dugmeta na „touch“ interfejsu i čekanju od 20-tak sekundi da pametna lemilica sve odradi sama. Ovaj postupak je neophodan kako bi se, prilagodila logika povratne sprege sa mogućnostima samog napajanja, a sve u cilju da se osigura stabilnost temperature vrha prilikom rada.

Nakon prilagođenja na napajanje, potrebno je i kalibrisati lemilicu, odnosno senzor temperature na grejaču, kako bi se osigurala tačnost vrednosti temperature prilikom rada. Postupak je nešto složeniji nego kod adaptacije napajanja, ali je isto detaljno opisan u uputstvu. Interesantno je da će LED dugme prilikom kalibracije zasijati u zavisnosti od stanja u dve dodatne boje: plavom i ljubičastom koje označavaju da temperaturu treba povećati ili smanjiti pritiskom na „touch“ interfejs.

photo: magazin Mehatronika

Prilikom rada potrebno je držati prstom pritisnuto dugme na „touch“ interfejsu da bi grejač bio aktivan. Ukoliko se prst ukloni, bilo namerno ili usled ostavljanja lemilice na radnoj ploči, grejač se automatski gasi. Kako je vrh sa veoma malom temperaturnom inercijom, on se veoma brzo hladi. Ovo je još jedan nivo sigurnosti u radu sa ATETOOL AE730D.

Zaključak

Ekonomična i elegantna, pametna, ručna, USB lemilica ATETOOL AE730D namenjena je pre svega hobistima i svima koji tek ulaze u svet lemljenja. Zbog svoje sigurnosti, budući da je napajanje DC preko USB C porta i da ima čak i dodatni konektor za uzemljenje, kao i zbog ergonomskog oblika tela i jasne signalizacije temperature vrha može se preporučiti i kao STEM lemilica, čak i u osnovnim školama i na sekcijama. Njena mala cena, lako održavanje i korišćenje učiniće osnovne zadatke lemljenja zanimljivim čak i najmlađima koji će kroz uspehe sigurno biti ponosni na svoja prva elektroničarska dela. Pažnju treba obavezno povesti prilikom izbora kalaja za lemljenje, kako bi se minimalizovao štetan uticaj na sredinu i zdravlje osobe koja ga koristi.

I posle gotovo pola godine povremenog korišćenja, uz pravilno tinovanje vrha, uspeli smo da ga očuvamo u upotrebljivom stanju. Jedinu zamerku imamo na konstrukciju zupca na poklopcu, gde bi bilo dobro naći sigurnije rešenje. Sve ostalo, svakako zavređuje svaki uloženi novac, te možemo preporučiti ATETOOL AE730D kao alat, jer on svakako nije potrošna roba.Više informacija možete naći na zvaničnoj strani ove lemilice ili na sajtu proizvođača: https://www.atetool.com/

Aleksandar Dakić
Follow me