9.0 TOTAL SCORE

Banana Pi BPi-R3 mini

SBC
5 Out of 5

Based on 3 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 9
Pros
  • FiLogic 830 + FiLogic 820 kombinacija u minijaturnom pakovanju
  • Odlično dizajnirano kućište
  • Open-source ruter po korektnoj ceni sa opcijom za nadogradnju
  • Implementirane savremene tehnologije za gejming, AR/VR, media streaming
Cons
  • Ventilator je bučan i dozvoljava da kućište bude toplije nego što se to očekuje
  • USB 2.0 port iako SoC dozvoljava USB 3.0 port, obesmišljava bilo kakvu NAS upotrebu
Bottomline

Banana Pi BPi-R3 mini ruter baziran na Mediatek FiLogic 830 arhitekturi nudi dual-band 2x2 2.4 (40 MHz) i 3x3 5 GHz (160 MHz) Wi-Fi 6E ruter uz dva 2.5 Gb Ethernet porta i mogućnost dodavanja po jedne M.2 Key-M i Key-B kartice uz implementaciju FastPath™, HW NAT i QoS-a, dodata je i SQF (Stochastic fair queueing) tehnologija.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
5 (3)

Mini ruter Banana Pi BPi-R3 mini namenjen je kućnoj i kancelarijskoj primeni kao smart home multimedijalni ruter ili ekstender, potencijalno i kao ekonomičan edge ruter na dobroj Mediatek Filogic 830 platformi baziranoj na Mediatek MT7986A SoC-u koja obezbeđuje Wi-Fi 6/6E, WPA3 i hardverski NAT akcelerator sa ugrađenim QoS koji pak osigurava kvalitet striminga video materijala na mreži, a MediaTek FastPath™ technologija veoma malu latenciju pogodnu za gejming i Augmented/Virtual Reality. MT7986A je 4×4 2.4GHz + 4×4 5GHz mrežni čip sa maksimalnim protokom od 6 Gbps. MT7986A je četvorojezgarni ARM Cortex-53 procesor na 2 GHz, jezgra koja inače srećemo u SBC-ovima niske desktop klase kao što je Raspberry Pi 3 ili Orange Pi Zero 2W. Razlika je u tome što je ovo ARM procesor i u sebi ima uključena kola za hardversku enkripciju, za razliku od Raspberry pi modela, što je u ovom slučaju bitna prednost. Možemo je videti na OpenSSL testu koji jasno pokazuje snagu ovoh procesora u ovom segmentu.

Dakle, znamo iz dosadašnjih recenzija da procesorska snaga neće biti problem ovom procesoru ukoliko se ne koristi desktop okruženje. MT7986A ni nema GPU budući da je namenski dizajniran kao mrežni SoC te te opasnosti i nema.

Banana Pi BPi-R3 mini system settings

screenshot: magazin Mehatronika

Za bolje mrežne performanse, pored implementacije FastPath™, HW NAT i QoS-a, dodata je i SQF (Stochastic fair queueing) tehnologija koja u zavisnosti od raspoložive memorije paralelno otvara do 1024 redova. Svaki od njih po sekvencijalnom principu popunjava podacima iz određenog transfera, tako da je svaki red dodeljen drugom transferu. Na taj način se uravnotežava istovremeni prenos malih i velikih fajlova, budući da se svaki od tokova deli na pakete od 1500 bajtova, koji se onda prenose sekvencijalno, bez obzira kom transferu oni pripadaju. Pažnja je obraćena i na kontroler memorije, kako bi upravjanje velikom količinom podataka bilo što brže. Na ploči je 2 GB Samsung K4AAG165WA-BCWE DDR4 3200 Mbps RAM-a.

Banana Pi BPi-R3 mini CPU usage

screenshot: magazin Mehatronika

Kao osnovni disk za instaliranje sistema (u našem slučaju OpenWRT 21.02) i smeštanje podataka koristi se na ploči ugrađen Kioxia America THGBMJG6C1LBAIL 8GB eMMC 5.1 brzine čitanja 154,58 MB/s. Uz njega je i 128 MB spi NAND Flash memorija oznake Winbond W25N01GVZEIG. U njoj se može flešovati kompletan OpenWRT potreban za rad, jer ceo zauzima nekih 16 MB. Međutim, mi smo u ovoj recenziji koristili eMMC kao OS disk.

Banana Pi BPi-R3 mini

photo: magazin Mehatronika

Ako pogledamo ploči sa druge strane, videćemo da jedan iznad drugog stoje M.2 Key B i M.2 Key M PCIe. U donji, namenjen postavljanju dodatnog SSD-a ubacili smo naš 2230 PM991a NVMe od 256 GB i izmerili brzinu čitanja, koja je za ovaj generički disk iznosila 611 MB/s što je četiri puta više od onoga izmerenog na eMMC-u. Ovaj rezultat smo i očekivali, jer je za ovu vezu na ploči izdvojena jedna PCIe linija.

Banana Pi BPi-R3 mini with SSD

photo: magazin Mehatronika

Iako SoC omogućava i USB 3.0 i USB 2.0 portove, kao što i jeste kod velikog BPi-R3, inženjeri u Banana Pi koji su razvijali ovaj mini model su se odlučili samo za jedan USB 2.0 port, smestivši ga isto sa donje stranje ploče. Naša merenje su na ovom portu izmerila maksimalnu brzinu čitanja od 44 MB/s te je ovo praktično najsporiji metod za prenos podataka sa diska.

screenshot: magazin Mehatronika

USB-A 2.0 port se može koristiti i za eksterni USB Wi-Fi modem. Mi nismo uspeli da pokrenemo naš TL-WN823N iako je kompatibilan sa mnogim Linux distribucijama.

photo: magazin Mehatronika

Drugi, gornji M.2 port se može koristiti za celular ili 6 GHz Wi-Fi modem. Mi tu opciju nismo istestirali, ali je ovde ističemo. Kućište koje smo dobili uz Banana Pi BPi-R3 mini ima na sebi dodatne otvore za eksterne antene, tako da možemo reći da je takva upotreba bila planirana. Sa bočne strane uz USB 2.0 port, nalazi se i reset dugme, ali i ležište za microSIM karticu, koje dodatno potvrđuje ove naše tvrdnje.

photo: magazin Mehatronika

Zanimljivo je i veoma korisno prisustvo šest statusnih dioda, za koje su predviđene i označene rupe na kućištu i koje sam statusa uključenosti i rada, prikazuju i aktivnosti bežične 2.4 GHz, 5 GHz i LTE mreže, kao i opciono ugrađenog SSD diska.

Sa suprotne bočne strane nalaze se dva 2.5 Gb Ethernet porta, jedan WAN i jedan LAN, i USB -C port kojim se uređaj napaja, ali se može koristiti i za flešovanje OS-a budući da je port vezan na CH340. Ethernet portovi su odvojeni od ostatka mreže 2.5/5 Gb LAN transformatorima koji nisu predviđeni za PoE. Ethernet saobraćaj je poveren po jednom 2.5 Gb Ethernet kontroleru Airoha EN8811H po portu. U našim testovima BPi-R3 mini je održavao stabilnih 2.24 Gbps.

photo: magazin Mehatronika

Iza njih je UART port, sa rasporedom GND, RX, TX gledano od ivice ploče ka centru. Nigde u uputstvu nismo našli rapored ovih pinova. Ovde moramo da obratimo pažnju da neće svi računari preko USB-C porta raditi kako treba, tj da je moguće da BPi-R3 mini uđe u petlju stalnog resetovanja i to desetak sekundi nakon što ste dobili konzolni ispis i ulogovali se. To će onemogućiti bilo kakav rad i instalaciju, pa preporučujemo povezivanje preko UART pinova.

Banana Pi BPi-R3 mini 2.5 Gb Ethernet ports

photo: magazin Mehatronika

Kada smo već pomenuli kućište, možemo videti tri označene rupe za tri Wi-Fi antene koje se dobijaju u kompletu. Montaža je laka, ali imamo zamerku. Ethernet portovi se nalaze tik ispod antena i jezičci za razdvajanje konektora se nalaze sa gornje strane, tj. ka antenama. Jako je teško, demontirati Ethernet kabl a da se ne olabave zavrtnji koji drže antene.

photo: magazin Mehatronika

Nismo rekli ništa o Wi-Fi čipu. U ovoj mini verziji sve je povereno jednom Mediatek MT7976C (FiLogic 820) Wi-Fi 6E čipu sa dual-bend radiom 2×2 2.4GHz (BW 40 MHz) + 3×3 5GHz (BW 160 MHz).

Kućište ima aktivni ventilator montiran na unutrašnjoj strani poklopca, a rad ventilatora se PWM kontroliše u skladu sa temperautrom SoC-a. Temperatura se kreće od 49 do 53°C i kućište na dodir jeste toplo. Ventilator je bučan pri maksimalnom broju obrtaja, a u redovnom radu mi nismo čuli da se uopšte okreće.

Banana Pi BPi-R3 mini temeprature diagram

screenshot: magazin Mehatronika

Razvojni tim Banana Pi koji nam je i poslao primerak BPi-R3 mini na recenziju od operativnih sistema dao je samo OpenWRT i to prilagođenu verziju koja dolazi već instalirana na eMMC-u. Može se zameniti, recimo imortalWRT-om za ljubitelje eksperimentisanja, ali za time nema potrebe, jer ovaj ruter treba posmatrati kao gotov proizvod. Jedino što treba uraditi je dodatno instalirati, u skladu sa sopstvenim potrebama OpenWRT softver i naravno konfigurisati mrežu.

Inicijalno je pristup LUCI interfejsu na 192.168.1.1 i root nalog nije zaštićen lozinkom, kao ni Wi-Fi pristupi na 2,4 i 5 GHz mreži. Radi sigurnosti te parametre treba odmah podesiti. Postoje česte primedbe da bi OpenWRT mogao da nosi sa sobom bezbedonosne rizike. Prilagođene verzije OpenWRT-a mogu potencijalno biti i opasnije, zbog ograničenih mogućnosti bezbedonosnih ažuriranja. U te rasprave nećemo ulaziti i verovaćemo da je proizvođač korektan, kao što, hteli ili ne verujemo svim drugim proizvođačima računarske opreme čiji softver čak nije ni otvoren.

Zaključak o Banana Pi BPi-R3 mini ruteru

Baziran na četiri ARM Cortex-A55 jezgra na 2 GHz, uz nekoliko bitnih tehnologija za brz i kontinuiran prenos podataka između žičnih i bežičnih linija, ovaj mini ruter će raditi odlično kao media ili gejming ruter u pametnom domu ili nekoj konferencijskoj sali gde je potrebno obezbediti neprekidan striming velikih multimedijalnih fajlova paralelno sa malim komunikacionim paketima. izbor ARM jezgara obezbedio je i hardversku enkripciju, ali i rezervu snage za serverske zadatke, budući da su se ista jezgra dokazala čak i u lakoj desktop SBC upotrebi.

Odlično dizajnirano i elegantno metalno kućište sa aktivnim hlađenjem će sve vreme biti malo toplije nego što smo navikli, ali nikada mnogo iznad 50 °C stepeni. Moramo pohvaliti pedantnost izrade kućišta, dodatne otvore za još tri antene, kao i lepe gumene nožice koje kriju rupe zavrtnjeva koji drže kutiju zatvorenom. Ne dopada nam se položaj Ethernet portova, ali njih ni ne bi trebalo da često demontirate. Bez obzira na ovu zamerku, kućište Banana Pi BPi-R3 mini je veliki korak napred u dizajnerskom smislu za BPi seriju uopšte.

Generalno nedostak PoE možda nije veliki problem u kućnoj instalaciji, ali bi u edge primeni, PoE opcija značila. Sa druge strane, svesni smo da bi PoE ruter morao da cenovno bude u višoj klasi, pa se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti u tom slučaju.

Za razliku od većeg modela, za ovaj je Banana Pi razvio samo OpenWRT, što može biti logično budući da bi mu pored rutera ili ekstendera namena mogla biti i NAS. Mada bi ona bila veoma ograničena USB 2.0 portom i internim M.2 NVMe SSD-om u formatu 2230.

Na kraju, da li za cenu od 80 USD možemo preporučiti nabavku ovog rutera. Dobićete dual-band 2,4/5 GHz ruter sa dva 2.5 Gb Ethernet porta, odličnim SoC-om uz mogućnost nadogradnje NVMe SSD i dodatnog modema. Sve to spakovano u veoma elegantno metalno kućište i naravno, otvoren softver koji samo poziva u nova israživanja.

Aleksandar Dakić
Follow me