Krajem 2018. godine, Raspberry je na tržište pustio svoj Raspberry Pi 3 Model A+ zasnovan na istom čipu kao i osam meseci ranije predstavljen Raspberry Pi 3 Model B+. Baziran je na četvorojezgarnom BCM2837B0 SoC-u sa istim Cortex-A53 jezgrima na 1.4 GHz koja se u ovom slučaju ne mogu overklokovati. Ova ARMv8 jezgra su karakteristična jer su na samom prelasku sa 32 na 64-bitnu arhitekturu.

Prethode i oko 40% moćnijim što se performansi tiče Cortex-A55 jezgrima koje možemo sresti u Rockchip RK3566 i RK3568 procesorima (Youyeetoo YY3568, Geniatech XPI-3566-Zero, Banana Pi BPI-R2 Pro, Orange Pi 3B), Amlogic S905X3 (Banana Pi BPi-M5, Banana Pi BPI-M2 Pro) ili kao efikasna jezgra u sve popularnijem RK3588 (Orange Pi 5 plus) koja su danas itekako popularna u SBC svetu.

Pa ima li smisla uopšte se okretati ka tehnologiji koja je svoj vrhunac doživela pre više od pet godina? Hajde da istražimo šta nudi Raspberry Pi 3 Model A+. Dimenzija je svega 65mm x 52.5mm i težak je samo 29 g. Smanjivanje dimenzija nije samo donelo uštedu u potrebnom prostoru, već je iziskivalo i neke druge kompromise.

Prvo što se da primetiti je da postoji samo jedan i to USB 2.0 port. Dakle ništa od brzih prenosa od 625 MB/s koje bi trebalo da krase USB 3. Moraćemo da se zadovoljimo sa 31 MB/s. Ukoliko nam je port potreban za još nešto sem za tastaturu i miša, recimo za ekran osetljiv na dodir moraćemo ili da koristimo USB HUB ili da koristimo ugrađeni Bluetooth 4.2/BLE.

Raspberry Pi Model A+

USB-C 2.0 port i 40 pinski GPIO heder photo: magazin Mehatronika

Za povezivanje na mrežu možemo koristiti ugrađeni dual-band 2.4/5 GHz Wi-Fi. Nažalost, na ploči nema Ethernet porta, pa time ni PoE mogućnosti koje bi za ovako energetski efikasnog potrošača bilo izuzetno atraktivno rešenje. Napajanje se vrši preko micro USB porta specificiranog na 5 V, 2.5 A i može ga napajati svaki izvor u ovoj specifikaciji. Ovde primećujemo da se 2018. godine nije pazilo na sadašnji USB-C standard za napojne konektore.

micro USB port za napajanje. photo: magazin Mehatronika

Na ploči je HDMI konektor pune veličine, što je odlično, zaista nismo ljubitelji majušnih HDMI konektora. Sliku može prikazati i ekranu povezanom preko DSI konektora na ploči i najčešće u kompletu se koristi originalni Raspberry Pi Touch Display.

Ako je u projektu potrebna kamera, na CSI port je moguće povezati svaku, pa i najnovije Raspberry Pi Camera Module 3 kamere.

Raspberry Pi Model A+

Stereo audio i kompozitni video izlaz, uz CSI port za kameru. photo: magazin Mehatronika

Na ploči je stereo audio/kompozitni video 3.5 mm džek koji je sa današnjeg gledišta retko nalazi na SBC pločama, mada ima i dalje istu upotrebnu vrednost, a osebno je omiljen pri izradi emulatora.

OS se podiže sa SD kartice za koju postoji push-pull ležište sa donje strane ploče. Sa našom Kingston Canvas Select Plus 64GB SD karticom, postigao je maksimalno 21.61 MB/s pri čitanju podataka, što je oko 30% sporije od čitanja sa SSD povezanog na USB port.

Ono što krasi svaki Raspberry Pi SBC, nalazi se i na ovoj ploči, a to je 40 pinski heder sa rasporedom pinova koji je postao standard.

photo: magazin Mehatronika

Na ploči je i 512 MB LPDDR2 memorije koja sa stanovišta današnjeg standarda u ovom polju (LPDDR4, pa čak i u nekim SBC-ovima LPDDR5) ipak ima vrlo skromne brzine.

Performanse

Tradicionalna boljka Raspberry Pi SBC-ova, da nemaju aktivan hardverski dekoder, javlja se i kod Raspberry Pi 3 Model A+. Njegove enkripcione sposobnosti jesu nešto bolje nego kod Raspberry Pi Zero 2W modela, ali su i dalje inferiorne u odnosu na druge SoC-ove, što se vidi na OpenSSL testu.

Sam procesor, budući da počiva na Cortex-A53 jezgrima, kao što smo i pomenuli, ima oko 20% lošije performanse od pandana sa novijim Cortex-A55 jezgrima. To se lepo može videti na Sysbench CPU testu.

Isti zaključak potvrđujemo i kroz Unixbench singlecore i multicore test.

Najzad memorija u Raspberry Pi 3 Model A+ je tehnološki najslabija karika, budući da je u pitanju LPDDR2 RAM. Oba testa i Sysbench RAM i Tinymembench pokazuju zašto se sada koristi LPDDR4 ili čak LPDDR5 u modernim SBC-ovima.

Zaključak

I na kraju da iznesemo naše viđenje upotrebljivosti Rasberry Pi 3 Model A+ SBC-a u današnjem vremenu. Okrenemo li se jezgrima, naći ćemo ih u SBC-ovima koji upravo izlaze na tržište, kao što su recimo Orange Pi Zero 2W i Banana Pi M4 Berry sa Allwiner-ovim H618 SoC-om ili Libre Computer Sweet Potato V2 sa Amlogic S905X-om. Tačno je da ovi SoC-ovi imaju bolje performanse, budući da rade na višem taktu, sa više memorije koja je pritom modernija. Za otprilike isti novac, dakle oko 25 USD dobićete lošije performanse, ali nećete ni izbliza imati onu prodršku i softversku kompatibilnost koju imate sa bilo kojim, pa i Rasberry Pi 3 A+ modelom. Ko se nije upuštao u Rokchip, Amlogic i Allwinner SBC-ove ne može ni da sanja šta sve tamo može da ne radi. Na primer, dešava se da nije dobro implementiran drajver za CPU te će cela ploča raditi na „nedefinisanom“ taktu, ili video drajver odbija poslušnost i kompletan render umesto na GPU, bez obzira što je specifikacijski superioran u odnosu na onaj u Raspberry Pi modelu, izvršava softverski na CPU-u. Naravno, sve ono što bi mogli nazvati Raspberry Pi hardverski ekosistem, u smislu HAT-ova, kamera, DSI displeja i drugih uređaja, ili uopšte neće raditi pa će vama biti ostavljeno da sami prilagodite rešenje kako bi profunkcionisalo ili će funkcionalnost biti ograničena.

Plastično kućište za Raspberry Pi 3 Model A+

Plastično kućište za Raspberry Pi 3 Model A+ photo: magazin Mehatronika

Zato je Raspberry Pi 3A+ idealan za početnike u SBC Linux svetu, kao i za one kojima treba sigurno funkcionalno rešenje. Iako ovaj model ima realno malo memorije, uspeva da pokrene desktop 64-bitni Raspberry Pi OS. Mi smo ipak za serverski rad u terminalu na priključenom displeju ili preko SSH konekcije sa drugog računara. Tada ovaj mali i ekonomični računar pokazuje svoju pravu snagu i postaje veoma pouzdan IoT Edge računar za veoma malo novca. Tačno je da je Raspberry Pi 5 daleko moćniji, kao i neki od SBC-ova baziranih na Rockchip RK3588 SoC-om kao što je recimo Orange Pi 5 ili FriendlyElec NanoPi R6S. Samo treba razmisliti da li bi za očitavanje nekog senzora, upravljanje radom kamere ili kontrolu rada motora platili tri (Raspberry Pi 5) do deset puta više (Mixtile Blade 3) kada je to moguće savršeno uraditi i ovim sada već legendarnim SBC-om, posebno ako niste AI entuzijasta.

Aleksandar D.
Follow me