Kako se srpsko školstvo menja i koristi sve naprednije i novije tehnologije, neizbežno je bilo i usvajanje savremenih kalkulatora. Ovi mali stoni uređaji olakšavaju rešavanje brojnih problema iz oblasti matematike i prirodnih nauka, a istovremeno nude interaktivnost potrebnu učenicima da brže i bolje povežu i razumeju koncepte.


Iako su “nezvanično” i dosad bili u upotrebi, prvi kalkulator na srpskom jeziku, Casio fx-991RS X, se tek nedavno pojavio. On je takođe i prvi odobreni kalkulator na prestojećoj velikoj maturi – čime potvrđuje svoje zvanično mesto i dobrodošlicu u školstvu. Ipak, postavlja se pitanje – ukoliko imate stariji kvalitetni kalkulator, čemu prelaz na Casio platformu?
Mnogim učenicima je naučna terminologija jedna od najvećih prepreka u savladavanju novih polja. Matematika, pogotovo, koristi apstraktne nazive za koncepte koji se razlikuju od države do države. Najveći korisnici kalkulatora, SAD i Britanija, imaju potpuno drugačije matematičke konvencije. Razlike mogu biti sitne, kao prost naziv neke operacije, ili krucijalne, kao redosled operacija u izrazu.

Počnimo od trigonometrije. Većina stranih digitrona koristi oznaku tan() za tangens ugla umesto oznake tg(), koja je kod nas standardizovana. Imena inverznih trigonometrijskih funkcija su neretko sin-1, cos-1, odnosno tan-1 umesto arcsin, arccos i arctg.


Na velike i značajne razlike u terminologiji nailazimo i kod imena funkcija i operacija u polju matrica, vektora i jednačina. Termini kao što su dot product ili identity nemaju direktne prevode (reč je skalarnom proizvodu i jediničnoj matrici). Pravilni prevodi ovakvih termina su krucijalni efektivnoj upotrebi kalkulatora – a i kod očiglednijih slučajeva se od učenika nikako ne može očekivati vladanje stranom terminologijom polja koje trenutno uči.


Terminologija igra pogotovo veliku ulogu u posebnim funkcijama kalkulatora za konverzije i konstante, gde je potpuno razumevanje korisničkog interfejsa krucijalno za brzo snalaženje.
fx-911RS X takođe prati tradicionalan red operacija u složenijim izrazima. Kod ambiguoznih unosa – poput problema 6/2(1+2), on automatski ubacuje zagrade da bi se ambiguoznost pri redosledu rešila (iz postavke nije jasno da li 6/2 tretirati kao razlomak ili prostu operaciju deljenja). Ovo osigurava tačne rezultate prilikom računa – presudnog faktora prilikom kontrolnih, pismenih i prijemnih ispita.


fx-991RS X takođe nudi decimalni zarez umesto česte tačke koja je u međunarodnoj upotrebi. Sve ove izmene čine ovaj model idealnim za srednjoškolce, značajno olakšavajući upotrebu i omogućavajući im da prvi put vide termine i zapise na koje su navikli na ekranu kalkulatora.


Ovaj model dolazi i sa kompletnim uputstvom za upotrebu na srpskom jeziku – što omogućava upoznavanje sa svim funkcijama na lak i pristupačan način. Povrh svega, oni upoznati sa proverenom Casio ClassWiz platformom će se na ovaj model navići za svega nekoliko minuta – jer je upravo na njoj zasnovan.
Za nisku cenu od 3.300 RSD, fx-991RS X nudi sve funkcije najmodernijih stranih modela u paketu koji je prikladan i odobren za upotrebu na domaćem terenu.


 

Više informacija:

Eurocom international d.o.o.
Batajnički Drum 211B
11185 Zemun/Beograd – SRBIJA
tel: +381 11 4155-000
https://www.eurocom-bg.rs

Aleksandar D.
Follow me