Neretko dolazimo u situaciju gde je potrebno označiti neku površinu. Prilikom industrijskog održavanja, organizacije panela ili organizacije inventara neophodno je rešenje koje se ne haba, ali koje je moguće po potrebi ukloniti.


Industrijske etikete su pravo rešenje ovde – ali nisu sve jednako kvalitetne. Dobra industrijska etiketa mora preživeti toplotu, kontakt sa korozivnim hemikalijama, habanje, sunčevu svetlost i vodu, a u isto vreme ne sme oštetiti materijal na koji je postavljena.

Sistem za etiketiranje ima dva glavna dela – prenosivi termalni štampač i sistem termalnih traka. Od kvaliteta štampača zavisi kvalitet same štampane grafike, ali od kvaliteta trake zavisi dugotrajnost i upotrebljivost finalne etikete. U svetu obeležavanja kompanija Dymo ima posebno mesto, sa velikim krugom industrijskih korisnika. Danas ćemo videti šta to čini njihove trake posebnim.

Za ovaj test smo ištampali malu traku od vinilnog materijala koristeći Dymo Rhino 5200 štampač. Ovo je industrijski štampač visokog kvaliteta sa brojnim standardima koji ga čine pogodnim za najzahtevnije projekte. Kreiranu etiketu smo zalepili za metalnu površinu, nakon čega smo je podvrgli mlazu vrelog vazduha od 250°C. Nakon dva minuta, temperatura je podignuta na 400°C. Posle dodatna dva minuta, etiketa je imala sitna površinska oštećenja, ali je integritet i čitljivost teksta ostala neizmenjena. Ovo je velika prednost termalne transfer štampe – jer pri temperaturama od samo 200°C za svega nekoliko sekundi standardni termalni papir postaje nečitljiv i potpuno crn.

Nakon ovoga, istu etiketu smo uronili u 98% etanol na nekoliko minuta, a zatim smo pamučnim štapićem trljali ištampani natpis. Opet, vinilna pozadina i poseban pigment su pokazali izvrsnu otpornost protiv neorganskih rastvarača.

Ipak, problemima za našu nalepnicu ovde nije bio kraj. Etiketu smo prineli otvorenom plamenu i ostavili je tu oko deset sekundi, nakon čega je ona ponovo preživela sa minimalnim oštećenjima. Posle ovog testa, etiketu smo pogodili direktnim mlazom vode pod visokim pritiskom, što nije uticalo na lepak ili na kvalitet natpisa. Za kraj, preko površine etikete smo veliki broj puta prešli oštrim nožem i grubom šmirglom – da bi videli kako ekstremno habanje utiče na nju. Ovo jeste izbledelo natpis, ali je on i nakon stotinu prelaza ostao vidliv i čitak.


Na kraju, najimpresivnija je bila lakoća skidanja nalepnice. Ekstremni uslovi nisu oštetili i očvrsnuli lepak, već je etiketa lako skinuta sa površine, ne ostavljajući ikakve tragove. Povrh svega toga, bila je u jednom komadu – a pozadina još uvek lepljiva. Mislimo da ovoliko oštri uslovi definitivno nisu realni – čak ni u industriji. Ipak, bitno je znati će da sve ono obeleženo Dymo Rhino trakama ostati obeleženo – i pod vodom, i pod visokim temperaturama, a i u kontaktu sa agresivnijim hemikalijama.


Više informacija:

Eurocom international d.o.o.
Batajnički Drum 211B
11185 Zemun/Beograd – SRBIJA
tel: +381 11 4155-000
https://www.eurocom-bg.rs

Aleksandar Dakić
Follow me