INEA SR je ove godine početkom oktobra u saradnji sa INEA rbt organizovala seminar “Dani automatizacije 2015” u Beogradu u Hotelu “Metropol”. Velikom broju zainteresovanih stručni predavači iz Mitsubishi Electric-a predstavili su top proizvode interesantne našem tržištu u ovom trenutku.

panorama 2

Na samom početku, događaj je otvorila Tina Baggia direktorka INEA SR, koja je prisutnima poželela dobrodošlicu.

Mitsubishi iQ platforma, predstavljena je pod sloganom: “Jedna hardverska platforma za različite zadatke automatizacije” i ona objedinjuje: PLC, CNC, Motion, Robot, C language i PC kontrolu, kao i kontrolne procese i redundanciju.

inea5
Posebna pažnja je posvećena PLC serijama MELSEC iQ-R i iQ-F (FX5). iQ-R seriju odlikuje povećanje produktivnosti i smanjenje troškova za razvoj, održavanja i izrade sistema. U isto vreme povećava se kvalitet i bezbednost, a uređaji zadržavaju kompatibilnost.
inea3
Nova iQ-F serija mikro PLC-a je dizajnirana po naprednim konceptima: izvanredne performanse, superiorna kontrola pogona i intuitivno programsko okruženje.
Od invertora, Mitsubishi je želeo da preporuči FR-F800 seriju, koju odlikuje energetska efikasnost, bezbednost, kompatibilnost i lakoća korišćenja i setapa. Modeli iz ove serije su idealni za kontrolu rada ventilatora i pumpi.

Interesantna je bila i prezentacija ME96SS serije instrumenata sa više merenja. Ovi kompaktni uređaji na svom digitalnom ekranu istovremeno mogu prikazivati više izmerenih podataka različitih tipova: jačinu struje, napon, aktivnu snagu, reaktivnu snagu, vidljivu snagu, faktor snage, frekvenciju, strujne harmonike, napone harmonika,…

inea1

Slušaocima je skrenuti pažnja i na novi tip magnetnih kontaktora iz MS-T serije. Ovi uređaji su pre svega manji za 32% zahvaljujući novom konceptu tankih linija – što znači da se veličina panela može suštinski smanjiti. Pri tome, održana je dosadašnja standardizacija, sigurnost i kvalitet uz pametno povezivanje

ecoWebServer III – rešenje koje omogućava vizuelni prikaz potrošnje energije u celoj proizvodnji na web pretraživaču, novost je Mitsubishi Electric-a kada je u pitanju oblast optimalnog korišćenja energije sa ciljem povećanja produktivnosti. O tome se na ovoj prezentaciji detaljno pričalo.

Naravno ni roboti nisu zaboravljeni. Slušaoci su ovajput čuli dosta detalja o inteligentnim robotima integrisanim u  iQ-R platformu namenjenim najsloženijim radim zadacima.

Za sam kraj ostavljena je priča o MAPS (Mitsubishi Adroit Process Suite) rešenju za vizuelizaciju procesa, koji u sebi objedinjuje MAPIS SCADA, MAPIS HMI, MAPIS IPC+HMI, MAPIS LIFE-CYCLE i dodatne opcione pakete (menadžment alarma, raspolaganje energijom,…).

U slobodnom delu prisutni su mogli da se konsultuju sa Mitsubishi stručnjacima, ali i da se okrepe uz izuzetno ukusan obrok, koji je naravno, uz sve đakonije, podrazumevao i domaćinski spremljeno jagnjeće i praseće pečenje.

inea2
Izvrsno organizovan seminar “Dani automatizacije 2015” završen je, kao i prošle godine, podelom nagrada učesnicima.

inea4
SUMMARY: INEA rbt organized the seminar “Automation Days 2015” in Belgrade on 9th October. Over 80 listeners attended the seminar. Eminent lecturers presented Mitsubishi Electric PLCs, Servo drives, Inverters, SCADA & Robots.


Više informacija: INEA SR d.o.o., Ul. Karadjordjeva 12/217, 11300 Smederevo, Republika Srbija, Telefon: + 381 64 68 55 187 ili +381 69 1722 724, http://www.inea.rs

Aleksandar D.
Follow me