Da bi zadovoljili rastuću potražnju za domaćim pivom vrhunskog kvaliteta, Birrificio Antoniano S.r.l. u Padui odabrali su Treesse Progetti S.r.l. i zenon, COPA-DATA HMI/SCADA softversko rešenje, za svoju novu automatizovanu pivaru.

Antoniano pivara
Birrificio Antoniano je osnovana 2013. godine kao pivara sa poljoprivrednim ganzinstvom. Namera je bila da pivara ima sopstveno zemljište za uzgajanje sirovina kako bi pivo imalo jedinstvenu aromu. Pivara je bila ispunjenje sna za tim u kome su se nalazili dotadašnji distributeri piva koji su želeli sebe da pronađu u ulozi proizvođača. Sa ljubavlju prema svom kraju i potpunim posvećenjem kvalitetu sirovina i materijala, tim Birrificio Antoniano odlučio je da proizvodi domaće pivo. Po savetima glavnog pivar-majstora, koji nadgleda sve etape proizvodnje, njihov pristup se ogleda u pažljivom odnosu prema sirovinama i strpljivom čekanju da prirodni proizod sazri.

Inicijalna situacija
Birrificio Antoniano proizvodi nekoliko tipova domaćeg piva u 500 litarskim turama koristeći vrlo bazične, gotovo ručne, postupke pri kontroli proizvodnje i procesa. Njih izvršava glavni pivar-majstor i njegovo osoblje. Uprkos 500 litarskim turama i ručnom procesu izrade, zahvaljujući iskustvu osoblja Birrificio Antoniano može izrađivati nekoliko vrsta piva zahvaljujući izuzetno fleksibilnom proizvodnom procesu. Na ovaj način, izašli su na tržište sa pivom koje zadovoljava ukuse velikog broja ljubitelja piva.

Zahtevi
Sa povećanjem potražnje domaćeg piva na tržištu, menadžment kompanije Birrificio Antoniano je uvideo da je pravi trenutak za povećanje kapaciteta proizvodnje kroz automatizaciju fabrike. Cilj ej bio da se poveća veličina ture sa 500 na 2000 litara. Da bi to postigli, bila je potrebna nova fabrika većeg kapaciteta uz viši stepen automatizacije kako bi se održao isti broj zaposlenih u proizvodnji novih brendova. Esencijalni zadatak je bio da se izgradi fabrika sa opremom koja bi uz optimizovani utrošak sirovina, obezbeđivala proizvodnju ture za turom, a pri tom bila dovoljno fleksibilna da u svakoj turi može menjati recept za proizvodnju piva. To je podrazumevalo stalnu kontrolu temperature i statusa fermentacije svake bačve u pivari. Isti sistem bi zatim pratio i nadgledao ne samo proizvodnju, već i kapaciteta koji se koriste u pivari, sve to na jednoj centralnoj kontrolnoj stanici.

Rešenje
Da bi postigao ovaj cilj, Birrificio Antoniano je potražio podršku Treesse Progetti S.r.l. Company, koja je isporučila softver i sistem procesne automatizacije pivare, zasnovan na zenon COPA-DATA HMI/SCADA softveru. Nakon više od trideset godina rada, Treesse Progetti se dokazao kao lider u oblasti industrijske procesne automatizacije sa uslugama vrhunskog kvaliteta. Svih tih godina kompanija se specijalizovala u oblasti prehrambene industrije i industrije pića, tako da trenutno preko 70% pivara u Italiji ima instaliran Treesse softver. COPA-DATA je tehnološki lider u razvoju softverskih rešenja za industrijsku automatizaciju. Uz zenon familiju proizvoda , COPA-DATA može pokriti svaki korak u automatizaciji – od senzora do oblaka na internetu. Treesse Progetti i COPA-DATA zajedno, su se uspešno dopunili zadovoljavajući potrebe kompanije Birrificio Antoniano.

Pogon zauzima površinu od 1.850 m2 uz trenutni proizvodni kapacitet od 21.000-22.000 hl/godišnje. Svakog dana može se skuvati od četiri do pet tura i tako pett dan u nedelji. Ovim rešenjem, ne samo da je Birrificio Antoniano povećao proizvodnju, već je postignuta i veća fleksibilnost uz moćni zenon sistem za upravljanje receptima. Ovaj sistem ne zavisi od platforme. Može se ugraditi u bilo koji tip hardvera zahvaljujući zenonovoj visokoj sposobnosti integracije u postojeće fabričke sisteme. Uz intuitivan grafički interfejs, praćenja svih zahtevanih standarda i adaptivnost pri zameni postojećeg sistema za menadžment recepata baziranog na SQL-bazi, postignuti su izuzetni rezultati sveukupnim performansama.

Minimalno vreme obuke
Kako se privodio kraju projekat Treesse Progetti-a uz korišćenje zenon softvera, Birrificio Antoniano je prelazio sa gotovo ručne proizvodnje na potpuno automatizovanu proizodnju domaćeg piva. Povećanje kapaciteta proizvodnje je u postignuto istovremeno uz veću fleksibilnost i ergonomiju zadataka operatera. Osoblju je trebalo veoma malo vremena da se obuče kako da koriste novo aplikacije. Razlog tome je intuitivan interfejs kreiran sa naglaskom na upotrebljivosti, pa je vreme obuke moglo da se svede na gotovo nulu.
Multi-monitorski prikaz
Jedan od zadataka je bio da se nadgledanje rada nove fabrike vrši sa jednog mesta. Korišćenjem zenona, glavni pivar-majstor sada ima sopstvenu kontrolnu prostoriju iz koje, na nekoliko monitora, nadgleda kompletan proces proizvodnje. Na jednom monitoru može videti status recepta koji priprema. Na drugom se nalazi stranica sa alarmima. Na sledećem je pregled kompletne proizvodne linije, od mešanja sastojaka, preko fermentacije pa sve do smeštanja u skladište. Sve vreme prate se temperaturni indikatori i najbitnije od svega nivo performansi proizvodnje.


Više informacija: EXOR ETI, Bulevar Zorana Đinđića 71/15, 11070 Novi Beograd, Srbija, 011/4077 165  www.exor-eti.rs

Više informacija: COPA-DATA GmbH, http://www.copadata.com

Aleksandar Dakić
Follow me