Sobel je kao eksluzivni distributer firme CEAG ponudio našem tržištu širok spektar modela EX lampi brendova CEAG i COOPER Crouse Hinds vrhunskog kvaliteta.

VISEĆA EX KUĆIŠTA ZA PLAFONSKU RASVETU I REFLEKTORI
Viseća plafonska EX rasveta se najviše koristi u zonama hazarda u postrojenjima onda kada je potrebno intenzitetno svetlo ili kada je potrebno osvetliti veliki prostor, kao i kada je plafon jako visok. Glavna primena je za osvetljavanje eksplozivnih sredina, proizvodnih hala i skladišta i osvetljavanje objekata u hemijskoj industriji. Ovim svetlima se često osvetljavaju i otvoreni prostori za utovar robe i fabrički krug rafinerije. U svim ovim aplikacijama kao sijalica se koristi metal-halidna ili natrijumova lampa. Ove lampe daju jako svetlo i imaju relativno dug radni vek. Živine lampe, koje su se do sada često koristile se zbog negativnog uticaja na okolinu sve ređe upotrebljavaju, a u mnogim državama njihova upotreba je i zabranjena.

Kućišta za viseću plafonsku rasvetu i reflektore se izrađuju za rad u zonama 1, 2, 21 i 22 i potpuno su bezbedna čak i u najtežim radnim uslovima visoke ili niske temperature, visoke vlažnosti i u prisustvu prašine. Mogu bezbedno raditi u eksplozivnoj atmosferi i nakon mnogo vremena. Njihov dug radni vek i visok stepen električne i mehaničke pouzdanosti njihovih komponenti čine ove lampe izuzetno ekonomičnim, a naročito najnovije lampe koje imaju radni vek i preko 60.000 sati. Tako dugotrajan radni vek smanjuje troškove održavanja posebno za one lampe koje su pozicionirane na udaljenim i teško dostupnim mestima u pogonu. Opet, dizajn kućišta je takav da je zamena lampi maksimalno pojednostavljena i izvodi se najčešće zamenom kompletnog modula za osvetljenje. Čak i pri temperaturi od -40° C možete biti sigurni da će osvetljenje brzo biti uspostavljeo, dok ćete zamenu same lampe u modulu izvršiti kasnije u prostorijama službe održavanja.

EX KUĆIŠTA ZA FLUO SVETILJKE
Najekonomičnije rešenje za osvetljenje u EX zoni su fluorescentne lampe. Prednosti ovih lampi su brojne, a izdvajamo:

 • dostupnost;
 • niska cena;
 • veoma dobra reprodukcija boja;
 • trenutno paljenje;
 • jednostavno rukovanje;
 • dug radni vek;
 • trenutni restart.

U zavisnosti od potreba “CEAG” je izradio nekoliko grupa EX kućišta:

 • kućišta pogodna za montažu na stubu u zonama 1, 2, 21 i 22;
 • kućišta pogodna za montažu na bilo kojoj površini u zonama 1, 2, 21 i 22;
 • kućišta pogodna za montažu na plafonu u zonama 1, 2, 21 i 22;
 • kućišta otporna na vatru za montažu na bilo kojoj površini u zonama 12, 2 i 22.

KUĆIŠTA ZA PANIK SVETILJKE
Panik rasveta se u postrojenju može postavljati centralizovano ili decentralizovano u zavisnosti od filozofije bezbednosti, karakteristika napajanja, troškova održavanja i ekonomičnosti. Panik svetla sa sopstvenom baterijom obezbeđuju decentralizovanosti sistema i nezavisnost od centralnog upravljanja. Ovo podrazumeva da su u jednom kućištu integrisani lampa, baterija i punjač baterije. Uzimajući u obzir redundansu materijala koja se kod takvog rešenja pojavljuje jasno je da će se ono koristiti samo u najosetljivijim zonama koje zahtevaju najviše sigurnosne standarde.

Kada se ekonomičnost uzme u obzir, značajne stavke su troškovi testiranja, održavanja i odlaganja istrošenih baterija u smislu zaštite životne sredine, što sve dovodi do zaključka da bi panik svetla sa sopstvenim baterijama trebalo koristiti u ograničenom broju i to samo u područjima gde je moguća eksplozija.

Sve CEAG panik svetiljke sa sopstvenom baterijom dizajnirane su da rade samostalno 3 ili 1 čas, a ugrađena elektronika obezbeđuje  automatsko samotestiranje funkcionalnosti i izdržljivosti svake svetiljke.

PRENOSNE EX LAMPE
Prenosne lampe koje su namenjene za rad u eksplozivnoj sredini u industriji zaposleni mogu koristiti prilikom popravki i za inspekcijski nadzor, a obezbeđenje prilikom patroliranja u postrojenju. Policija i vatrogasci koriste EX lampe kako se ne bi doveli u opasnost na mestima akcidenta u slučaju da su eksplozivne materije i dalje prisutne na licu mesta. Prenosne EX lampe i pored poboljšane pouzdanosti i bezbednosti, moraju težiti, sijati i raditi kao i sve druge ručne lampe. Prenosne EX lampe moraju biti tako konstruisane da je nemoguće otvoriti samu lampu u eksplozivnoj atmosferi, a samo punjenje baterija može biti uzvedeno samo van zone mogućih hazarda.

Sve prenosne EX lampe brenda “CEAG” su namenjene za rad u Zoni 1, dok u brendu “Crouse-hinds Gmbh” imamo rešenja za Zonu 0, Zonu 21 i Zonu 22. Kućišta lampi su izrađena od plastike i nude minimalno IP54 zaštitu, dok se neki modeli izvode i u IP67 zaštiti.


Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507 , 3087-064, http://www.sobel.rs

Aleksandar Dakić
Follow me