Sa studentima u mislima, robotski inženjerski stručnjaci će imati koristi od ovog novog pristupa obrazovnim ćelijama plug&play.

S obzirom da potražnja za rešenjima za kolaborativne robote („cobot“) nastavlja da raste, FANUC predstavlja ovu uzbudljivu tehnologiju na obrazovno tržište izdavanjem svoje edukativne ćelije CRX. Ćelija sadrži kolaborativnog robota FANUC CRX-10iA i sve funkcije potrebne za učenje osnovnih veština programiranja u namenskom paketu. Omogućavajući mladim ljudima da steknu iskustvo u programiranju i upravljanju najsavremenijim robotima iz prve ruke, ovo plug&play rešenje je spremno za upotrebu direktno iz kutije.

Postojeća edukativna ćelija FANUC-a, sa standardnim industrijskim robotom FANUC ER-4iA, i dalje se pokazuje veoma popularnom. Dodavanjem nove opcije ovoj ponudi, edukativna ćelija FANUC CRX sa robotom za saradnju omogućiće školama, fakultetima, univerzitetima, centrima za obuku i OEM ustanovama da učenicima ponude izbor koncepata automatizacije.

Saradnja robota i čoveka
Glavna vizuelna razlika sa edukativnom ćelijom CRX je odsustvo zaštite. Kao što ime govori, kolaborativni roboti mogu bezbedno da rade zajedno sa ljudima, pa se u slučaju kontakta zaustave na bezbedan i trenutni način. Osim toga, dostupni su opcioni sigurnosni skeneri koji postavljaju zone bezbednosti za one koji žele da pokreću robota velikom brzinom. Svako ko uđe u ove zone izazvaće kolaborativni robot da radi sporijom „sigurnom“ brzinom.

Središnja tačka edikativne ćelije CRX je njen kolaborativni robot CRX-10iA sa dosegom od 1249 mm i maksimalnom nosivošćom od 10 kg. Lak za upotrebu i praktičan, robot je montiran na kolica za brzi transfer između učionica i zahteva samo standardno jednofazno napajanje od 240 V.

Ono što je važno, FANUC-ov Teach Pendant tablet olakšava intuitivno programiranje „drag and drop“, omogućavajući korisnicima da kreiraju put robota za nekoliko minuta. Tablet Teach Pendant takođe sadrži potpuno integrisane vodiče kao standard.

Kao napomenu, moguće je programirati CRX-10iA koristeći standardnu industrijsku metodu programiranja sa Teach Pendant kodom. Kao rezultat toga, nema ograničenja u tehnici programiranja – studenti koji uđu u industriju i naiđu na industrijskog robota FANUC, programiraće na istom jeziku koji koristi CRX -10iA.

CRX-10iA takođe nudi plug-in softver za podršku instaliranja interfejsa za perifernu opremu. Osim toga, rešenje je u potpunosti spremno za industriju 4.0/IoT i nudi Ether-net portove i podršku za Ethernet softver kao standard.

Kreirajte optimalno rešenje
Među dostupnim opcijama je potpuno integrisana električna hvataljka i aplikacija „solitaire“ spremna za rad koja pomaže učenicima da nauče tehnike programiranja najbolje prakse.

Dodatna opcija je potpuno integrisana FANUC iRVision kamera montirana na robota koja pruža glatku sliku bez oštrih ivica. Kamera nudi potpunu kompatibilnost sa aplikacijom za električno hvatanje i “solitaire”-om. Kupci se takođe mogu odlučiti za potpuno integrisani električni vakuumski hvatač.

Standardno, edukativna ćelija CRX dolazi sa 20 licenci za softver za simulaciju FANUC ROBOGUIDE za upotrebu na kompjuteru. Na primer, univerzitet može imati 20 studenata u učionici koji istovremeno uče programiranje robota u virtuelnom svetu, pre nego što preuzmu program na robota za primenu u stvarnom svetu.

Podrška razvoju veština
Sadržaj paketa koji nudi FANUC izuzetno je relevantan za savremene fabričke aplikaci je i sadrži sve što instruktori zahtevaju da bi pomogli sledećoj generaciji stručnjaka za robotiku da ostvare svoje ambicije u karijeri. Zaista, izdavanje obrazovne ćelije CRX dodatno podržava stalnu posvećenost FANUC-a razvoju veština i učenju. Kompanija je globalni partner WorldSkills -a, koji svake dve godine organizuje svetska prvenstva u stručnim veštinama, pomažući tako mladim ljudima iz celog sveta da se pripreme za karijeru u industriji robotike.

Ove godine FANUC je proizveo svog 750.000 -og robota, pružajući ključni pokazatelj rasta populacije robota i stalne potrebe za novim talentima u industriji. Edukativna ćelija FANUC CRX pruža idealan način za praktično učenje i razvoj veština programiranja robota.

Za više informacija kontaktirajte nas na sales@fanuc.rs.

 

 

 

 

 

 

 

Spremni ste da pokrenete svoj posao sa više produktivnosti i nadjačate konkurenciju?
Pratite nas na LinkedIn-u: FANUC Serbia

O kompaniji Fanuc

FANUC je jedan od lidera na području industrijske automatizacije CNC upravljačkih sistema, robota i proizvodnih mašina (ROBODRILL, ROBOCUT, ROBOSHOT i ROBONANO). Od 1956, FANUC je pionir u razvoju numeričkog upravljanja mašinama u oblasti automatizacije. Sa 264 filijale širom sveta i više od 8.000 zaposlenih, FANUC se može pohvaliti gustom mrežom prodaje, tehničke podrške, istraživanja i razvoja, logistike i korisničke službe.


Više informacija: FANUC Serbia d.o.o., Kralja Petra I Karađorđevića 92a, 22330 Nova Pazova, Telefon: +381 22 2150324, E-mail: info@fanuc.rs, www.fanuc.rs

Aleksandar Dakić
Follow me