Sortiranje, transport, skladištenje i preuzimanje

Odgovarajuće transportne strukture u intralogistici su preduslov u svim industrijama kako bi u budućnosti mogle da izdrže pritisak konkurencije. Sve veći broj radnih koraka koji se odnose na skladištenje artikala u magacinima, kao i preuzimanje ovih artikala i njihovu pripremu za otpremu preuzimaju automatske mašine za skladištenje i preuzimanje, transportni sistemi bez vozača i inteligentni logistički roboti. Da bi se procesi ubrzali, ovde su potrebni fleksibilni sistemi koji pouzdano rade non-stop. Takva logistička rešenja često pokreću mikromotori visokih performansi.

Zahtevi koje moderna intralogistika postavlja pred korišćene pogone su visoki: u mnogim slučajevima, oni moraju biti sposobni da oslobode ogromne sile u ekstremno ograničenim uslovima, takođe pouzdano rade u neprekidnom ili stop-and-go radu, a često zadaci preciznog pozicioniranja zahtevaju visoke performanse. Brzina takođe igra važnu ulogu, na kraju krajeva, mnogo hiljada porudžbina treba da se obradi svaki dan u velikim skladištima. Pogonski sistemi iz FAULHABER-a su ovde često demonstrirali svoje performanse tokom sortiranja i transporta, kao i prilikom skladištenja i preuzimanja. Zahvaljujući njihovom modularnom dizajnu, motori se mogu kombinovati sa raznim enkoderima visoke rezolucije za precizne zadatke pozicioniranja i sa zupčanicima visokih performansi za zahteve visokog obrtnog momenta. Postoje i kompaktni kontroleri pokreta koji se mogu ili integrisati u pogone ili postaviti spolja.

Snažno rukovanje sa finoćom
Autonomno vozeći i samostalni logistički roboti su kritična komponenta „Intralogistics 4.0“. Koriste se kako za skladištenje, tako i za pripremu za uklanjanje i otpremu. Oni optimizuju protok materijala, rasterećuju zaposlene i zamenjuju, na primer, konvencionalne viličare ili paletne viličare. Jedan primer su roboti za autonomno biranje koji omogućavaju precizan pristup pojedinačnim objektima. Tipičan robot za uzimanje sastoji se od stuba za podizanje i hvatača. Kao pogonska jedinica, sadrži, na primer, DC-servomotore bez četkica serije BKS4 sa integrisanim kontrolerom kretanja i planetarnom glavom. Kada se koristi u hvataljci, ova kombinacija obezbeđuje precizno pozicioniranje tokom skladištenja ili vađenja – sve tokom kontinuiranog rada sa stalnim promenama opterećenja.

Pa ipak, kompletna pogonska jedinica teži samo oko 300 grama. To znači da nije potrebna protivteža čak i kada je hvataljka potpuno izvučena. Sa prečnikom od samo 32 mm i dužinom od 85,4 mm, DC-servomotori bez četkica su takođe veoma kompaktni. Ovo omogućava da se hvatač dizajnira veoma niskim, omogućavajući mu da pokupi i pakete koji su smešteni neposredno iznad zemlje. Tako se skupe skladišne površine mogu optimalno koristiti. Zahvaljujući komutacionom sistemu bez četkica, motori su dugotrajni i pouzdani. Pružaju veliki obrtni moment i, sa izbalansiranim rotorom, rade veoma tiho. Sa integrisanom kontrolom struje, zahtevi za obrtnim momentom su ograničeni i pogon je pouzdano zaštićen od preopterećenja.

Kompaktni pogoni za brzo pokretanje/zaustavljanje
Grafitno komutirani DC mikromotori serije CKSR u kombinaciji sa usklađenim zupčanicima takođe su se pdlično dokazali u zadacima rukovanja. Njihov komutacioni sistem je veoma robustan i posebno je pogodan za dinamičke aplikacije visokih performansi sa brzim startovanjem/zaustavljanjem, što je potrebno u mnogim sistemima za rukovanje, kao i sa automatskim sortiranjem, na primer, u slučajevima kada se prekidači koriste za promenu ruta na transportne staze.

Pogonski sistemi FAULHABER

Zahvaljujući svojim linearnim karakteristikama, DC motori su takođe laki za upravljanje. U kombinaciji sa koderima visoke rezolucije, ovo ih čini idealnim za zadatke preciznog pozicioniranja. Visokokvalitetni neodimijumski magneti i dokazani Faulhaber namotaj obezbeđuju visoku gustinu snage u kompaktnom dizajnu. Na taj način se mogu ugraditi direktno u elemente za rukovanje. Uprkos svojoj maloj veličini, mogu podići značajne težine.

Fleksibilan kroz proizvodnju
Automatizovana vođena vozila (AGV) su pravi izbor kada je u pitanju obezbeđivanje fleksibilnog transporta u proizvodnim procesima. Među najvažnijim zahtevima za pogone sa internim sistemima za transport materijala su dostupnost, brzina, fleksibilnost i – često – mali zahtevi za prostorom. Trenutna potrošnja takođe igra ulogu u obezbeđivanju što je moguće dužeg trajanja baterije vozila. Na primer, DC-servomotori bez četkica serije BP4 su pogodni za pogon točkova, pri čemu se snaga motora može preneti na točkove preko planetarnih zupčanika i pogonskih kaiševa. Motori rade sa visokom efikasnošću: njihova inovativna tehnologija namotaja omogućava visok sadržaj bakra i smanjuje gubitke na minimumu zahvaljujući visokoj simetriji namotaja.

Pogonski sistemi FAULHABER

Enkoderi serije IE3-1024 ugrađeni su direktno na servomotore za preciznu detekciju položaja. Magnetni inkrementalni enkoderi, koji su dostupni sa različitim rezolucijama, imaju kanal za indeksiranje za referenciranje obrtaja pogonskog vratila, kao i standardizovani, elektronski interfejs enkodera. Rezolucija, smer rotacije, širina indeksa i pozicija indeksa mogu se fleksibilno prilagoditi aplikaciji. Kontroler pokreta kontroliše servo motore. Takvi pogonski sistemi se koriste za platforme mobilnih robota, koji se potpuno autonomno kreću u industrijskim halama bez prethodno instaliranog sistema za navođenje. Pre svega, njihova velika gustina snage je posebno očigledna u modulima točkova.

Mnogo snage u veoma malom prostoru
Ako postoji ograničen prostor za ugradnju pogona točkova u aksijalnom smeru, ravni motori visokog obrtnog momenta serije BKST su često opcija. Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji namotaja i optimizovanom dizajnu, motori su dužine samo 14, 16 i 21 mm, ali isporučuju obrtne momente do 134 mNm, u prečniku od 22, 32 i 42 mm. Za preciznu kontrolu brzine ili u slučaju visokih zahteva za tačnost pozicioniranja, magnetni enkoderi ili regulatori brzine usklađeni sa prečnikom su sada potpuno integrisani u varijante motora sa smeštenim, pri čemu je pogon povećan za samo 6,2 mm. Kontrolu brzine obavljaju digitalni Holovi senzori integrisani u motore. Dakle, dostupan je širok opseg brzine od 200 rpm do 10.000 min-1. Kompaktna kombinacija pogona je idealna za aplikacije sa kritičnim prostorom i pojednostavljuje instalaciju i puštanje u rad. Odgovarajuće metalne planetarne glave GPT serije takođe se odlikuju kratkim dizajnom, visokim obrtnim momentom i izuzetno finim odabirom brojnih redukcionih odnosa.


Više informacija:

FAULHABER MINIMOTOR SA
Zona Artigianale 8
Madonna del Piano
6980 Croglio
Tel.: +41 (0)91 611 31 00
info@faulhaber.ch

www.faulhaber.com

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)