Efikasnost
– optimizovano upravljenje i ušteda

Fleksibilnost
– odgovoriće svakom izazovu, maksimizovaće performanse mašine. Iskustvo stečeno proizvodnjom i instalacijom preko 23 miliona drajvova

Pouzdanost
– 10 godina rada bez održavanja

Lak za korišćenje
– minimalno vreme startnog podešavanja

GA500 mikro invertor je najnoviji rezultat stogodišnjeg razvoja i iskustva kompanije Yaskawa u oblasti upravljanja elektra motorima. Kompaktnog dizajna i fleksibilan u pogledu umrežavanja i tipa vodenih motora, jednostavan i intuitivan za upotrebu. Lako se integriše u sistemima i mašinama i predstavlja rešenje skoro svake aplikacije uz minimalne napore. Sa novim EZ vektorskim modom jedan invertor GA500 precizno pokreće, kako indukcione tako i sinhrone reluktantne i motore sa permanentnim magnetom bez sveobuhvatnog podešavanja.

Ostvaruje se do 6% više ušteda kod indukcionih motora i do 2% kod motora sa permanentnim magnetom kroz jedinstvenu automatsku funkciju maksimalnog iskorišćenja energije optimizacijom obrtnog momenta po amperu.

Moguće je povezati do 5 invertera preko samo jedne Fieldbus mrežne kartice. Ostali drajvovi povezani su internom ugrađenom RS485 vezom.

Mrežna komunikacija se moze održati i pri gubitku glavnog napajanja ukoliko se GA500 poveže na posebno 24VDC napajanje pri čemu se omogućava kontunualni monitoring i brzi START-UP nakon povratka napajanja.

GA500 se može programirati bez priključenog spoljnog napajanja dok je jos u kutiji. Dovoljno ga je povezati sa Notebook računarom preko USB porta i DriveWizard® 10 software-a.

Opciono eksterni LCD ekran sa tastaturom pojednostavljuje korišćenje invertora sa podrškom za 13 jezika, Wizardom, funkcijom kopiranja, skladištenjem podataka na micro SD karticu, automatskim backup-om, satom realnog vremena (real time clock).

Konekcija se vrši standardnim RJ45 prikljuckom, a dostupna je i Bluetooth verzija za povezivanje na mobilni uredaj (tablet, telefon, računar … ). DriveWizard mobile je vrhunski alat za podešavanje GA500 invertora. On obezbeđuje sve potrebne alate za postavljanje, nadgledanje i optimizaciju procesa kroz Wizard sa osciloskopom sa 8 kanala.

Yaskawa Manuals App, mobilna aplikacija za Android iii iOS obezbeđuje najnovija upustva i specifikacije na mobilnih uređaja. Raspoloživa je bez nadoknade. DriveWorksEZ 10 je grafičko okruzenje za kreiranje programabilnih funkcija koje će zadovoljiti većinu aplikacija umesto eksternog kontrolera.

GA500 je dostupan sa i bez ugrađenog EMC filtera – osnova uređaja (footprint) je ista, a razlika je samo u dubini uređaja.


Standardna je montaža na DIN šinu za modele do 4kW (opciono i preko). Moguća je ugradnja u ormanu direkno jedan-do-drugog čime se postiže značajna ušteda prostora, a uz odgovarajući pomocni set i montaža hladnjaka izvan ormara.

Elektronske komponente su standardno obložene PCB presvlakom koja ih štiti od vlage i prašine tako da mogu pouzdano raditi i u najtežim uslovima i do 50°C bez smanjivanja performansi (do 60°C uz derating). Funkcionalna sigurnost SIL3 ( IEC/EN 61508:2010) GA500 familija regulatora naslednik je popularne V1000 serije Yaskawa frekventnih regulatora. Raspoložive snage su od 0,1 kW do 4kW u Heavy Duty režimu za monofazno/trofaznu varijantu i od 0,37 kW do 22kW u Heavy Duty režimu (30 kW u Normal Duty režimu) za trofazno napajani uređaj.


Više informacija: Tipteh d.o.o., Moše Pijade 17a, 11224 Vrčin, Beograd, Srbija, +381 11 8053 628, www.tipteh.rs  

Aleksandar Dakić
Follow me