Privredno društvo TEHNOGAMA d.o.o. osnovano je 2008. godine i svoju delatnost bazira u oblasti prodaje, servisiranja i održavanja kompresora, opreme za sušenje i filtraciju komprimovanog vazduha, generatora azota i kiseonika, kao i čilera za procesna hlađenja u industriji. Sedište kompanije je u sopstvenom prodajno-remontnom centru u Šimanovcima, gde se nalazi i centralni magacin rezervnih delova i opreme na preko 1.200 m2 iskorišćenog prostora sa potencijalom za proširenje kapaciteta.


Od 2016. godine, TEHNOGAMA prenosi svoju filozofiju poslovanja i klijentima sa teritorije Crne Gore, kroz ćerku-firmu TEHNOGAMA d.o.o. Nikšić, sa ciljem obezbeđivanja identičnog nivo kvalteta ponude, kao što ih uživaju i partneri u Srbiji.


Analizom bogatog iskustva iz prakse, potreba samih klijenata, kao i tržišnih trendova, došlo se do optimalnih rešenja u izboru opreme koja čini prodajni asortiman, ali i usluga koje TEHNOGAMA obezbeđuje svojim partnerima.
Za velike industrijske sisteme i/ili zahtevne i delikatne potrošače, u ponudi su kompresori renomiranog nemačkog proizvođača BOGE Kompressoren iz Bielefelda, Nemačka, dizajnirani upravo za najzahtevnije sisteme i najteže uslove rada. Ono što BOGE kompresore izdvaja iz mase sličnih proizvoda na tržištu jeste izuzetno visok stepen iskorišćenosti, dug životni vek i pored najtežih uslova rada, kao i veoma visoka energetska efikasnost.
Sa druge strane, manjim formatima potrošnje komprimovanog obezbeđena je široka paleta kako klipnih kompresora, tako i vijčanih kompresora srednjih i manjih kapaciteta, još dva renomirana evropska proizvođača – Ceccato i Abac iz Italije.


Obzirom da tehnološki razvoj opreme posledično povećava osetljivost mašina na komprimovani vazduh, kvalitetan tretman komprimovanog vazduha postao je standardan.


Proizvođači mašina i opreme koje pokreće komprimovani vazduh, u cilju zaštite samih mašina i njihovog pouzdanog i dugovečnog rada, zahtevaju kvalitetnu pripremu vazduha koju određuju standardom ISO 8573-1. Odgovor TEHNOGAME na zahteve i trendove tržišta u smislu adekvatne pripreme vazduha jeste kompletan dijapazon freonskih, membranskih i adsorbcijskih sušača, linijske filtracije i opreme za tretman komprimovanog vazduha, ali i kondenzata, slovenačkog proizvođača Omega-air, čiji je i ekskluzivni zastupnik za područja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Za tretman komprimovanog vazduha, ali i za procesno hlađenje, ponuda opreme je upotpunjena sušačima i čilerima za procesno hlađenje inovativnog italijanskog proizvođača rashladne opreme, MTA iz Italije.

Pored opštih industrijskih aplikacija koje koriste komprimovani vazduh, tu su i aplikacije koje od vazduha traže i ’’nešto više’’ – čist azot i/ili čist kiseonik.
Za takve aplikacije, obezbeđena je veoma fleksbilna ponuda generatora azota i kiseonika; fleksibilna i u smislu dostupnih kapaciteta i u smislu zahtevane čistoće azota i/ili kiseonika. Sistemima za generaciju azota i/ili kiseonika iz komprimovanog vazduha, obezbeđena je autonomnost korisnika i enormna ušteda novca u poređenju sa dobavom ovih gasova iz outsource-a.
Vremenski faktor je kako u životu, tako i u privredi izuzetno važan. Svaka proizvodnja ima striktni plan, koji treba ispuniti, ali i nivo kvaliteta proizvoda koji treba dostići, zadovoljiti i održati i svaka proizvodnja, da bi imala ekononskog smisla radi po principu – proizvesti uz što je moguće manje angažovanih resursa. 


Upravo sa ciljem uštede vremena i novca klijentima, TEHNOGAMA je svojim uslugama dodala i usluge izrade instalacije za razvod komprimovanog vazduha, izrađene od kalibriranog aluminijuma, velike protočnosti i malog pada pritiska, sa fazoniranim fitingom, koji obezbeđuje potpunu zaptivenost kompletnog sistema, Ove ’’pametne’’ instalacije kompresorskim sistemima omogućuju efikasan razvod komprimovanog vazduha od kompresora do potrošača, maksimalnim iskorišćenjem prečnika cevovoda i najminimalnijim mogućim padovima pritiska na mestima račvanja i spajanja.


Pored usluge izrade efikasnih instalacija za razvod komprimovanog vazduha, ponudu usluga upotpunjuju i merenja efikasnosti postojećih kompresorskih sistema, sa analizom, kalkulacijom i predlogom mogućih optimalnih rešenja, koja vode uštedama u sistemima komprimvanog vazduha.


Uz merenja efikasnosti kompresorskih sistema, dostupna su i merenja vibracija ležajeva el. motora i vijčanih blokova, kao i termovizijsko snimanje uređaja, čime se dobija kompletna slika o stanju samih kompresora, na osnovu koje se kreira trend i blagovremeno obezbeđuje temelj u smislu preventive i budućih planiranih investicionih aktivnosti.


Ulaganje u znanje i posvećenost nalaženju rešenja optimalno skrojenih za svakog klijenta neizostavno će dati i izuzetne rezultate. Strast, rad, fokus na nalaženju rešenja problema, pomeranje sopstvenih granica, nove ideje, poboljšanja kako sopstvene organizacije, tako i uslova rada i pruženih usluga, uslužnost i postojanost u nameri da se bude još bolji i pruži još kvalitetniji servis klijentima – načinili su TEHNOGAMU najpoželjnijim partnerom za kompresorsku tehniku u Srbiji i regionu.


Više informacija: Tehnogama d.o.o. Šimanovci, Šimanovci, ul. Dečka bb, Tel: 022/ 215-23-01, office@tehnogama.com, www.tehnogama.com

Aleksandar Dakić
Follow me