9.8 TOTAL SCORE

hubor raspberry pi kućišta

Dodaci
Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • Jedisntveni sistem konektora
  • Vrhunski kvalitet izrade
CONS
  • Sastavljanje može biti izazov
Bottomline

Hubor je serija ćišta za Raspberry Pi kompanije Xinguard sa jedinstvenim sistemom konektora. Do njih je malo teško doći, ali su neki od najlepših primeraka koje smo do sada videli.

 

Hubor je serija dodataka za Raspberri Pi /Banana Pi kompanije Xinguard, relativna novost u svetu SBC-a, koji su prve proizvode predstavili 2019. Oni su ovu liniju proizvoda lansirali kao Indiegogo kampanju, prikupivši dovoljno novca od strane onih koji su želeli da ih podrže ne bi li razvili nekoliko različitih kućišta i dodataka za SBC.

Kada nas je Xinguard kontaktirao i ponudio da pošalje nekoliko uzoraka da bi ih prikazali, bili smo vrlo zaintrigirani. Iako nikada ranije nismo čuli za kompaniju, nakon sprovedenih on-line istraživanja, bili smo poprilično zainteresovani za jedinstveni sistem kućišta koji su nam ponudili.

 

Takođe bismo želeli da iskoristimo ovu priliku da primetimo da su naša mišljenja u ovom prikazu potpuno nepristrasna i na njih ne utiče nijedna treća strana, uključujući kompaniju koja nam pruža jedinice.

Kad su paketi stigli u našu kancelariju, odmah nas je oduševila maloprodajna ambalaža jedinica. Elegantan grafički dizajn, gotovo poput Apple-a, sa nekoliko pametnih trikova u vidu linija koji se protežu duž prednje strane kutije. Tri glavna dela sistema – kućište 4Bk za sam Pi, i “teretni” moduli Hk i Ck – koji su u stvari kućišta za proširenje koja se magnetno povezuju sa 4Bk, pružajući napajanje i podatke Pi HAT-ovima ili namenski izrađenim PCB-ima.

Takođe smo dobili komplet USB konzole, koji vam omogućava pristup UART konzoli na vašem Pi direktno sa računara, bez potrebe za odvojenim monitorom ili čak mrežnom vezom. Trik u njenom rukavu je pametni magnetni konektor i ploča koja se postavlja na kućište 4Bk, omogućavajući lak pristup potrebnim pinovima, bez prepletanja labavim kablovima koji potencijalno mogu predstavljati sigurnosni rizik.

Do ovog trenutka već shvatamo da će tema celokupnog pregleda biti vezana za konektore. Pametni magnetni priključci su žila kucavica ovih kućišta, obećavajući mobilnost i proširivost u isto vreme koja je superiornija u poređenju sa standardnom postavkom na Raspberri Piu.

I morali bismo se složiti oko ključne reči: “jednom, kada pređete početnu fazu podešavanja.”

Početna montaža je … kako bismo to rekli – konglomerat nepoznanica. Neke stvari su dovoljno jasne, ali neke su potpuno proizvoljne. Gde idu mali šrafovi? Kada koristite male plastične matice i vijke isporučene sa Hk kućištem? Na koje tačno pinove treba da priključite tastaturu i LED diode? Ovo su samo neka od pitanja na koja je naišao naš tim kada se prvi put sreo sa kućištima. Zašto, možete pitati? Zato što uputstva za montažu nema nigde! A pošto su kutije modularne i mogu se konfigurisati na nekoliko različitih načina, uvek vam ostane nekoliko rezervnih delova i osećaj „Gotovo sam siguran da sam negde, nekako, nešto pogrešio“. Nakon super čistog dizajna kutija, očekivali smo jednostavan postupak instalacije prilagođen početnicima, ali na kraju nam je trebalo više od sat vremena da pažljivo istražimo oskudnu dokumentaciju na Internetu i složimo slagalicu. Mali letak sa svim označenim delovima uz detaljno uputstvo o sastavljanju učinio bi čuda, a mi ne vidimo zašto ovo već nije urađeno. U kartonskoj kutiji u kojoj je kućište spakovano, ima dovoljno prostora, pa čak i ako minimalno poveća proizvodne troškove, mislimo da bi to bilo značajno olakšanje, posebno za korisnike koji prvi put sreću ova kućišta.

Posle toga je ipak bilo sve glatko. Na sreću, ispostavilo se da smo sklapanje dobro uradili u prvom pokušaju! Ono što treba posebno istaći, Xinguard je kućišta proizveo na izuzetno visokom nivou kvaliteta, a sva pritiskanja i dodirivanja tokom sklapanja nisu ostavila traga. Čak su i pomalo tanušni FFC kablovi (a oni uvek izgledaju pomalo nežno, nemojte steći pogrešan utisak) izdržali priključivanje na i izvlačenje iz 40-pinskog konektora na Pi-u, što je prilično impresivan podvig, s obzirom na to koliko je teško izvući kabl sa češlja kada se tamo čvrsto poveže. Akril poklopca je izuzetno kvalitetan, bez mrlja ili linija koja se mogu često naći u prozirnom finišu, što se sve retko viđa na SBC kućištima. To nam daje uverenje da Xinguard koristi visokokvalitetne kalupe i dovodi do krajnjeg rezultata – kućište ima dobru masu, robusno je i malo, ali nema škripanja i uvijanja kada se jednom sklopi. Možemo sa sigurnošću reći da su ovo najlepša i najkvalitetnija kućišta koje smo imali u rukama

Magnetni konektor nalazi se sa bočne strane kućišta, sa mrežom 4×11 igličnih konektora sa federom (ili jastučića, u zavisnosti od toga da li gledate Cargo kućišta ili samo kućište za PI-a), izvlačeći celo GPIO zaglavlje na bočnu stranu kućišta. Ovo je jedno od najelegantnijih rešenja za pristup GPIO-u uređaja koji se nalazi unutra, jer većina kućišta za Pi-a ograničava ili u potpunosti sprečava pristup GPIO-u. Takođe postoje dva snažna neodimijuma magneta u svakom modulu, koji zaključavaju dve polovine konektora na potrebnom mesto i time ih tačno poravnavaju, osiguravajući dobar električni kontakt. Čitav proces povezivanja i odvajanja je bez napora i prilično je gladak, ulivajući poverenje u trajnost i ovog dela sistema.

Sa predstavljanja fizičkih specifikacija, možemo preći u svet modularnosti koji ovaj sistem otvara i koji Xinguard s ponosom ističe kao jednom od glavnih marketinških karakteristika. Budući da se moduli slažu bočno jedan uz drugi, sada je moguće pričvrstiti HAT na Pi sa strane, koncept koji nikada ranije nismo razmatrali. HAT (u našem slučaju, SENS HAT) može da bude u svom ograđenom prostoru (Cargo Hk) i da se lako poveže i odvoji, po volji. Ovo štedi toliko vremena smanjivanjem količine potrebnog ožičenja, kao i uklanjanjem potrebe za bilo kakvim alatima – vaš HAT se doslovno zakači za vaš Pi poput LEGO kockice. Još bolje, Cargo Ck modul je optimizovan za prilagođene PCB-ove po vašoj zamisli i kao takav može biti odlično rešenje za izradu prototipa. Sva ožičenja obavljate u kućištu, a ne na Pi-u, a kada završite, možete jednostavno spojiti module.

Za nekoga ko se poprilično igra sa Pi hardverom, ovo je neverovatan način da na svoj Pi možete povezati gotovo sve što vam padne na pamet, dok su svi vaši delovi zaštićeni od prašine i elektrostatičkog pražnjenja, sigurno u kućištu.

A povrh svega, kućišta izgledaju zaista, zaista dobro. Izgledaju dobro da ih držite recimo na stolu. Umesto nereda sa žicama, dobićete čist, lep set kutija koje se međusobno čvrsto uklapaju. I izgledaju stvarno savršeno. Zajedno. Na stolu. U vašoj kancelariji. Ili školi. Ili gde god imate sto.

… ili na vašem zidu. Sve dok je metalan. Jer kućište možete vertikalno da montirate na magnetnu površinu zahvaljujući četiri isporučena neodimijska magneta koja su uključena u svaki modul, što je po našem mišljenju zaista lep dodatak.

Tastatura i LED modul su neverovatan dodatak. Instalaciju otežava nedostatak odgovarajućeg uputstva sa pinout-om, ali vrednost ove periferne jedinice je nesporna. Zajedno sa izborom simbola i slova na prednjoj ploči, ovaj modul se lako može koristiti kao sistem upravljanja za mnoge projekte, bez potrebe za upotrebom dodatnog hardvera. Opet, je retka karakteristika u slučaju Pi-a.

Budući da nismo pronašli odgovarajući dijagram pinout veza za ovaj modul, napravili smo sopstvenu tabelu koja će vam pomoći u korišćenju ovog hardvera pri pisanju koda.

“Network” LED —> GPIO #5
“Warning” LED —>GPIO #13
“Sun” LED —> GPIO #19
A button LED —> GPIO #26
B button LED —> GPIO #6
A button (pull-up) —> GPIO #17
B button (pull-up) —> GPIO #27
P button (pull-up) —> GPIO #22

Svi GPIO pinovi su brojevi GPIO porta, a ne fizički brojevi pinova (npr. GPIO # 17 nalazi se na 11. fizičkom pinu. Dijagrami pinova mogu se naći na zvaničnoj veb lokaciji Raspberri Pi).

Kao malu napomenu, želeli bismo da ukažemo na donji deo kućišta 4Bk sa izrezom za lakši pristup SD kartici. Jednom kada ubacite karticu unutra, jedini način da je izvadite je uz pomoću pincete. Mali dodatni izrez bi omogućio izvlačenje kartice noktom, bez ikakvih dodatnih alata. Sve u svemu, smatramo da su ovo neverovatna kućišta, posebno u obrazovnom okruženju, gde se učenicima mogu pružiti unapred izrađeni Cargo moduli sa hardverom, eliminišući potrebu za bavljenjem oko elektronike u učionici orijentisanoj na softverska rešenja, istovremeno kućišta eliminišu mogućnost oštećenja komponenti. Ovo je sjajan korak u upotrebljivosti linije Raspberri Pi-a, koja donosi mnoštvo novih uzbudljivih načina korišćenja ove platforme. Na kraju, smatramo da su ova kućišta izuzetno izdržljiva, kvalitetna i funkcionalna. Iznad svega su elegantna. Postoji nekoliko manjih nedostataka i naših sugestija koje smo izneli, ali oni ne umanjuju vrednost ovih malih kućišta, za koje možemo samo reći da je to trenutno najjedinstvenije rešenje na tržištu. Iskreno ih preporučujemo i jedva čekamo da vidimo šta će Xinguard sledeće predstaviti.

Program ispod omogućava demonstraciju koju smo prikazali na slikama. Pritiskom na dugme A, na SENS HAT-u pojavljuje se slika mehatronika.png koja mora biti 8×8 tačaka. Pritiskom na dugme B pojavljuje se zeleno slovo B na beloj podlozi, a pritiskom na P ispisuje se plavo P na beloj podlozi.

# Dependencies
import RPi.GPIO as GPIO
import time
from sense_hat import SenseHat
sense = SenseHat()
sense.set_rotation(90)
# Pin Definitons
butPinA = 27 # These are all pull-up
butPinB = 17
butPinP = 22

# Pin Setup
GPIO.setmode(GPIO.BCM) # Broadcom pin-numbering scheme
GPIO.setup(butPinA, GPIO.IN) # Button pin set as input w/ pull-up
GPIO.setup(butPinB, GPIO.IN)
GPIO.setup(butPinP, GPIO.IN)

print(„Press CTRL+C to exit“)
try:
while 1:
if GPIO.input(butPinA) == 0: # button is released
sense.load_image(„mehatronika.png“)
if GPIO.input(butPinB) == 0:
sense.show_letter(„B“,[0, 255, 0],[255, 255, 255])
if GPIO.input(butPinP) == 0: # button is released
sense.show_letter(„P“,[0, 0, 255],[255, 255, 255])

except KeyboardInterrupt: # If CTRL+C is pressed, exit cleanly:
GPIO.cleanup() # cleanup all GPIO

 

 

Više informacija:

http://www.xinguard.com

Aleksandar Dakić
Follow me