Sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji se održava od 16. do 20. maja 2016. godine, jedinstvena je prilika da kompanije najave novosti, inovacije i ekskluzivitete ne samo iz vlastitog proizvodnog, uslužnog ili trgovačkog programa nego i na tržištu u celini. Mnoge među njima, pre svih brojne inostrane, nisu želele da buduće potencijalne klijente drže u neizvesnosti čekajući sam početak sajma da to učine.

jakpuls

Tako je, na primer, znatno pre početka sajma moćna turska kompanija iz Burse AKYAPAK najavila prezentaciju široke palete ploča, inovativnih mašina za savijanje cevi i pravljenje profila, za sečenje, za presovanje i obradu rubova, te razna rešenja za zavarivanje. Iz Turske dolaze i CEL-MER CELIK ENDUSTRISI sa ponudom čeličnih šipki različitih profila (ravnih, kružnih, heksagonalnih, kvadratnih…), dobijenih različitim tehnologijama obrade, te ERMAKSAN, takođe iz Burse, sa paletom inovativnih laserskih mašina za sečenje.

Češka kompanija AŽD PRAHA, domaćim privrednicima poznata i kao jedan od najznačajnijih partnera u relizaciji prve faze železničke stanice “Prokop”, ponudiće svoj asortiman proizvoda i tehnologija u sektorima signalizacije, telekomunikacije, automatike i informacionih tehnologija, pre svega u oblasti željezničkog saobraćaja. Još jedan češki gigant u oblasti mašinske industrije, STROJIMPORT, planira da se pred budućim kupcima pojavi sa više vrsta CNC strugova – nagibnih, vertikalno okretnih, automatskih sa kliznim glavama “manurhin KMX”, sa specijalnim mašinama za potrebe vojne industrije…

Čuveni austrijski CARL ZEISS staviće akcenat na optičke sisteme za merenje (koji mogu apsolutno pouzdano da mere jednim pritiskom na dugme) te spektar CMMS softverskо-upravljačkih proizvoda (computerized maintenance management system). A SEW-EURODRIVE, još jedna austrijska firma, predstaviće novе generacije motora sa povećanom energetskom efikasnošću.

Kiparska kompanija PMC ICT SOLUTIONS, poznata kao snabdevač lokalnih provajdera AVM FRITZ! BOKS ruterima, AVM FRITZ! kućnim mrežama i drugim proizvodima brenda AVM, jednog od vodećih proizvođača širokopojasnih DSL, CA, LTE (4G) i optičkih uređaja u Nemačkoj i Evropi, a na bazi bežičnog LAN, DECT itd., predstaviće svoju ponudu proizvoda za širokopojasno povezivanje velikom brzinom i za pametne kućno umrežavanje.

RUSSIAN RAILWAYS (Ruske železnice) pokazaće posetiocima i poslovnim partnerima nove (mini) modele železničkih kompozicija, kao zajednički projekat sa Železnicama Srbije.

Bugarski RAIS pohvaliće se izvanrednim CNC vertikalnim centrom – petoosnom obradnom mašinom GM 350; italijanska TRIA pokazaće GRINDERS mašine za sitnjenje i reciklažu plastičnih materijala, a švedska WATER JET nove tehnologije rezanja vodenim mlazom.

A to je tek početak…

Na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća očekuje se učešće oko 500 izlagača iz dvadesetak zemalja, a već u ranom predsajamskom periodu najavljeno je stotinak sajamskih tehničko-tehnoloških noviteta.

 

Aleksandar Dakić
Follow me