Nije iznenađujuće da je trend koji se najviše istražuje trenutno u svetu automatizacije razvoj novih kolaborativnih robota i njihova integracija u proizvodne sredine gde je integracija robota do sada bila nezamisliva. Današnje tržište od 2 milijarde dolara je otvoreno za one koji mogu ponuditi efikasna, produktivna i pouzdana rešenja za proizvodnju.

Jedan od vodećih dobavljača industrijske automatizacije, FANUC je pionir u nuđenju specifičnih industrijskih rešenja koja otvaraju nove perspektive za fabrike. Ova japanska kompanija je u februaru predstavila tri nova kolaborativna modela robota: CR4iA, CR7iA i CR7iA/L. Ovi roboti su dodatak postojećem CR35iA modelu koji može rukovati teretom od 35 kg, što je najveći kapacitet u industriji. Ovi novi modeli su namenjeni segmentu malih tereta, sa nosivošću od 4-7 kg. Zahvaljujući njihovoj kompaktnosti i malim dimenzijama, lako se integrišu u postojeće radno okruženje. Zeleni modeli snabdeveni su dokazanom senzorskom tehnologijom koja obezbeđuje rad robota tik uz zaposlene bez potrebe za bezbedonosnim ogradama i zaustavljaju se u slučaju neočekivanog dodira.

Tehnologija nudi više nego jednostavno eliminisanje bezbedonosnih ograda: kolaborativni roboti se mogu postaviti bliže ljudima zahvaljujući inteligentnim mogućnostima koje je razvio FANUC, obezbeđen je plugand- play za vision opcije i senzore intenziteta sile. Ovo je otvorilo sasvim nove perspektive za robotsku podršku ljudskom radu u različitim aplikacijama sa vision sistemima, nezavisnom prepoznavanju radnog prostora, proveri bar kodova, procesu kontrole kvaliteta, a u isto vreme je omogućilo precizno sastavljanje uz pomoć senzora za merenje sile. Dodatno im, njihova kompaktnost i mala veličina, omogućava laku montažu na
zid ili plafon, oslobađajući na taj način prostor na podu pogona i radni prostor zaposlenima.

Potpredsednik dr. Yoshiharu Inaba kaže da će industrijska upotreba kolaborativnih robota biti u punom zamahu za 5 do 10 godina i tada će svaki drugi prodati robot biti kolaborativan. Predstavljanjem novih modela FANUC se priprema za ovaj scenario u budućnosti.


Više informacija: Fanuc Adria d.o.o. Ipavčeva 21, Celje, Slovenija. Mob: +381 62 800 13 05; Tel: +386 8 205 64 97; Fax: +386 8 205 64 98; meil: info@fanuc.si; http://www.fanuc.eu

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)